Fale Elliota...
Witam
Od jakiegoś czasu interesuję się falami elliota. Zastanawia mnie jednak jakie stosujecie zasady wejść. Czy czekacie na odbcia w korektach przy znaczących poziomach Fibo i wchodzicie z trendem ? Niestaty teoria eliotta nie jest tak jednoznaczna jak chociażby formacj harmoniczne, gdzie można z góry założyć moment wejścia. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie odnośnie otwierania w pozycji.
pozdr
28fingers
Od jakiegoś czasu interesuję się falami elliota. Zastanawia mnie jednak jakie stosujecie zasady wejść. Czy czekacie na odbcia w korektach przy znaczących poziomach Fibo i wchodzicie z trendem ? Niestaty teoria eliotta nie jest tak jednoznaczna jak chociażby formacj harmoniczne, gdzie można z góry założyć moment wejścia. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie odnośnie otwierania w pozycji.
pozdr
28fingers
Do not mix efforts with results !!!
Moja 1. analiza eliotowa na forum (kilka dni temu zaczalem czytac ksiazke...). Prosze o komentarze.
Najpierw jest edek na h4. Wynikaloby z tego ze niedlugo koniec korekty i lecimy kolejna piatke do gory. Odlozylem ekspansje fal a,c i w (jeszcze o tym nie czytalem ale mi zostalo z dinapolego) i 1,552 wyglada ciekawie. Korekta powinna sie zatrzymac w ramach dwojki czyli max 1,547 mam racje??
I 2. analiza, gdzie piatka ma 2,5roku (11.2005-04.2008) i teraz jestesmy w fali c korekty. Tylko wtedy albo:
a) konczymy 5 i zaraz bedzie koniec korekty (wspolgra z analiza krotkoterminowa), ale to mi niebardzo wyglada...
b) jestesmy w przedluzonej trojce fali c, ktora powinna sie zakonczyc na 1,53 (fala c).
c) konczymy dopiero jedynke fali c, ktora zmierza ponizej 1,5 (zasieg dwojki w duzej piatce to 1,44-1,49.
Takze niedlugo zaczynamy nowa piatka (duza lub mala) ale jak widac jest duzo opcji kiedy...
Mam pytanie czy duza fala nr 3 nie jest zbyt "rozlazla"? trwa ponad rok...
Fala c duzej analizy to cala korekta z malej analizy - na duzej wlasciwie nie widac oznaczen.
Bede wdzieczny za wszelka konstruktywna krytyke, ucze sie dopiero od kilku dni, ale tak na sucho wydawalo mi sie bez sensu...
Najpierw jest edek na h4. Wynikaloby z tego ze niedlugo koniec korekty i lecimy kolejna piatke do gory. Odlozylem ekspansje fal a,c i w (jeszcze o tym nie czytalem ale mi zostalo z dinapolego) i 1,552 wyglada ciekawie. Korekta powinna sie zatrzymac w ramach dwojki czyli max 1,547 mam racje??
I 2. analiza, gdzie piatka ma 2,5roku (11.2005-04.2008) i teraz jestesmy w fali c korekty. Tylko wtedy albo:
a) konczymy 5 i zaraz bedzie koniec korekty (wspolgra z analiza krotkoterminowa), ale to mi niebardzo wyglada...
b) jestesmy w przedluzonej trojce fali c, ktora powinna sie zakonczyc na 1,53 (fala c).
c) konczymy dopiero jedynke fali c, ktora zmierza ponizej 1,5 (zasieg dwojki w duzej piatce to 1,44-1,49.
Takze niedlugo zaczynamy nowa piatka (duza lub mala) ale jak widac jest duzo opcji kiedy...
Mam pytanie czy duza fala nr 3 nie jest zbyt "rozlazla"? trwa ponad rok...
Fala c duzej analizy to cala korekta z malej analizy - na duzej wlasciwie nie widac oznaczen.
Bede wdzieczny za wszelka konstruktywna krytyke, ucze sie dopiero od kilku dni, ale tak na sucho wydawalo mi sie bez sensu...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
WItam,
co sądzicie o takim oznaczeniu fal??
Ksiazka Frosta, Prechtera wciagnela mnie bardzo... poki co jestem na etapie zapoznawania sie zasadami fal... Pozdrawiam...
P.S: Wynikaloby, ze niedlugo zaczniemy nowa fale impulsu
Ksiazka Frosta, Prechtera wciagnela mnie bardzo... poki co jestem na etapie zapoznawania sie zasadami fal... Pozdrawiam...
..
Masz racje, korekta inna... za pierwszym przeczytaniem to przeczytalem tak poprostu, i ta korekta to z pamieci wyznaczona, bo wiem, ze maja byc fale a b c... teraz wrocilem do pierwszego rozdzialu i wnikam w zasady... wlasnie jutro zaczynam wnikac w fale korygujace... wiec pewnie jutro czy pojutrze potwierdze Twoja teze
jak narazie odnosze wrazenie, to fale impulsu latwo mozna wyznaczyc... gorzej z korygujacymi, tutaj trzeba dac sobie czasu na objawienie formacji:] teraz mi przyszlo na mysl... zastanawie mnie jedno,
w ksiazce pisze, ze fala 2 i 4 roznia sie od siebie, czyli jedna jest zygzagiem, a druga nie.... a poki co nie, widze potwierdzenia na podanym moim wykresie...
chyba, ze przy fali 4 mozna doszukac sie trojkata?? co o tym myslisz Yankee??
pozdrawiam

w ksiazce pisze, ze fala 2 i 4 roznia sie od siebie, czyli jedna jest zygzagiem, a druga nie.... a poki co nie, widze potwierdzenia na podanym moim wykresie...
chyba, ze przy fali 4 mozna doszukac sie trojkata?? co o tym myslisz Yankee??
pozdrawiam
..
...a może tak ?Sundiom pisze:WItam,
Dodano po 3 minutach:
fala 4 to prawie zawsze trójkątSundiom pisze:...chyba, ze przy fali 4 mozna doszukac sie trojkata??....

Heh... to jest wlasnie to...
jako początkujący to moge mieć problem z oznaczeniami fal... ale mysle, ze z czasem z praktyką to wyjdzie wszystko...
przydałby sie ktoś, kto zna sie na tym dobrze... i powiedział czy jesteśmy na dobrym tropie:) Pozdrawiam, kolejny załącznik...
A tymczasem ide do omawiania zasad fal korygujących:) Pozdrawiam

przydałby sie ktoś, kto zna sie na tym dobrze... i powiedział czy jesteśmy na dobrym tropie:) Pozdrawiam, kolejny załącznik...
..
po pierwsze źle spisałeś odemnie oznaczenia, po drugie jeżeli już tak jak jest u Ciebie to prędzej to jest klin a nie trójkąt, formę klina czasem przybierają piątki, a czwórki formę trójkąta , to jest bardzo duża różnica. Ucz się i próbuj jak przeczytasz kolejny rozdział z czymś nowym to na nowo spróbuj to oznaczyć. I Jak chcesz się uczyć to zacznij od interwału np D lub lepiej T, bo tam lepiej to widać niż na mniejszych przedziałach czasowychSundiom pisze:Heh... to jest wlasnie to...jako początkujący to moge mieć problem z oznaczeniami fal... ale mysle, ze z czasem z praktyką to wyjdzie wszystko...
powodzenia
- jasonbourne
- Pasjonat