Hedgefund po polsku.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Re: Hedgefund po polsku.

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Jeśli chcesz w 100% legalnie działać w Polsce i mieć klientów z Polski, to nie ma innego wyjścia jak FIZ i DM.
Konta PAMM, siedziba za granicą itp. w świetle obowiązujących przepisów są co najmniej "naciąganiem" prawa ;).

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Przedstawię swoją myśl, czekam na konfrontację tego pomysłu:

A co z rubrykami księgowymi zwykłych firm, gdzie masz pole inwestycje krótkoterminowe ( do roku ) i długo terminowe ( powyżej roku ). I te inwestycje są finansowane z prawej strony, czyli np. kapitał zakładowy. Firma wtedy działa tylko i wyłącznie na własny rachunek. Chyba mogę dla czystej spekulacji kupić sobie parę buszli kukurydzy i innych. ( chodzi mi o różnorodność inwestycji )

A dodatkowy kapitał na inwestycję pozyskać np. ze sprzedaży udziałów w firmie lub wypuszczenia obligacji.

Cały kapitał inwestować tylko w swoim imieniu, dla własnych (firmowych) korzyści.
"Choise, the problem is choise"

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Arturro pisze: "Dlaczego niby nie"? - uważam, że może dlatego, że ktoś nie życzy sobie, aby ktoś, kto w oczach danej osoby nie jest autorytetem go pouczał. Jeśli na forum mają być zdrowe relacje to wydaje mi się, że warto trzymać się pewnych zasad.

Mam nadzieję, że już wiesz o co mi chodzi.

PS. W swojej wcześniej wypowiedz wyraziłem jedynie moje, prywatne, zdanie. Możesz się z nim zgadzać lub nie.
Zupełnie się nie zgadzam: wychodzi na to, że według Ciebie możesz sobie napisać dowolną bzdurę a potem "nie życzyć sobie" by ktoś tą bzdurę sprostował - bo
a) przecież Cię poucza, co według Ciebie też jest niedopuszczalne i na pouczanie trzeba mieć stosowną "umowę" :) (rozumiem, że jak napiszesz, że 2+2=5 to też tego sprostować nie mam prawa?)
b) wyraziłeś swoje prywatne zdanie.

Sorry, mamy wolność słowa i jak widzę, że ktoś wypisuje pierduły to mogę na to zareagować jak mi się podoba. Dopóki oczywiście nie godzę w czyjąś wolność czy też go nie obrażam.

Ale ok, dobra - będzie po Twojemu. Teraz ja wyrażam swoje prywatne zdanie:
- Twoje insynuacje, że KNF jest instytucją mafijną są zupełnie niesmaczne. Zwłaszcza w kontekście sprawy Global Markets gdzie działanie KNFu jest całkiem ok - a co najwyżej można się czepiać, że spóźnione.

- z tego co pisałeś wynika, że nie wiedziałeś jaka jest sytuacja, pod jaki nadzór rzeczony Global Markets podlega i dlaczego firmie została cofnięta koncesja.

- Twój post jak dla mnie był wyraźną próbą obrony Global Markets i oczernienia KNF'u.

Tyle mojego prywatnego zdania. Forma inna ale jak dla mnie postaci rzeczy to nie zmienia..... :)
Arturro pisze:Przedstawię swoją myśl, czekam na konfrontację tego pomysłu:

A co z rubrykami księgowymi zwykłych firm, gdzie masz pole inwestycje krótkoterminowe ( do roku ) i długo terminowe ( powyżej roku ). I te inwestycje są finansowane z prawej strony, czyli np. kapitał zakładowy. Firma wtedy działa tylko i wyłącznie na własny rachunek. Chyba mogę dla czystej spekulacji kupić sobie parę buszli kukurydzy i innych. ( chodzi mi o różnorodność inwestycji )

A dodatkowy kapitał na inwestycję pozyskać np. ze sprzedaży udziałów w firmie lub wypuszczenia obligacji.

Cały kapitał inwestować tylko w swoim imieniu, dla własnych (firmowych) korzyści.
Firma może dokonywać zakupu np. walut jeśli to związane jest z jej działalnością. Problem jak potraktowana zostanie firma, której główną działalnością jest inwestowanie ? (czy aby ktoś nie przyczepi się o odpowiednie koncesje).
I musi to być firma posiadająca osobowość prawną - inaczej podlega pod przepisy od zysków kapitałowych dla osób fizycznych.

A skoro masz osobę prawną to nawet jak wykombinujesz jakiś sposób z udziałami/obligacjami to pozostajesz z problemem podwójnego opodatkowania zysku.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ