Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
jackub

Re: Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Nieprawidłowe zestawianie wskaźników
Kiedyś zestawiałem wskaźniki jeden nad drugim w poszukiwaniu lepszego potwierdzenia. I dawałem się nabrać, bo standardowe ustawienie tych wskaźników były inne, więc wskazywały inaczej w porównaniu ze sobą. Ale kiedy zmieniałem ustawienia, dawał ściśle te same sygnały. Wniosek jest taki, że nie ma wielkiej różnicy między nimi.
========================
Objaśnienie:
Pewna kombinacja wskaźników daje takie same wyniki. Musisz zrozumieć, jak używać wskaźnika i jak one działają. Zamiast korzystać z 4 różnych wskaźników, rzeczywiście można po prostu użyć 1 wskaźnik i mieć 4 różne ustawienia. Wynik będzie taki sam i identyczny jak czterech różnych wskaźników. Łącząc złe wskaźniki jest bardzo szkodliwe dla tradingu.

ps. nie mam stosunku do tego postu, sam w zasadzie nie uzywam wskaxników za wyjatkiem średnich kroczacych, bo klarowniej widac.... i sa ładne :oops:

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: smeagle »

Kiedys bez przerwy przegladalem mql4.com w poszukiwaniu wskaznikow ktore daly by mi najlepsze sygnaly.Teraz jednak po dlugim czasie patrzenia sie na wykresy moj rozdzial w poszukiwaniu lepszego wskaznika sie zakonczyl.Teraz ja "decyduje co chce widziec ,a nie wskaznik"(nie widzialem ze mam pokazywana ta sama informacje w troche innym przebraniu) co zaowocowalo przejrzystoscia na moim wykresie...
(gdy osiagnie sie ta zdolnosc to nagle stworzenie wlasnego systemu staje sie bardzo proste,a gdy juz zbudujemy wlasny system to przestaniemy skakac z systemu na system )

jackub

smeagle pisze:Kiedys bez przerwy przegladalem mql4.com w poszukiwaniu wskaznikow ktore daly by mi najlepsze sygnaly.Teraz jednak po dlugim czasie patrzenia sie na wykresy moj rozdzial w poszukiwaniu lepszego wskaznika sie zakonczyl.Teraz ja "decyduje co chce widziec ,a nie wskaznik"(nie widzialem ze mam pokazywana ta sama informacje w troche innym przebraniu) co zaowocowalo przejrzystoscia na moim wykresie...
(gdy osiagnie sie ta zdolnosc to nagle stworzenie wlasnego systemu staje sie bardzo proste,a gdy juz zbudujemy wlasny system to przestaniemy skakac z systemu na system )
no to odbylismy tę samą drogę... cha, cha... :D

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

I to jest wlasnie cale sedno postow ktore tlumaczysz. Mozna w ten sposob sprawdzic na jakim stanie rozwoju sie znajdujemy.Ktos kto nie widzi pozytku tych postow, po prostu nie mial jeszcze momentu A HA w danym dziale.

jackub

Albo miał go tak dawno, że już nie pamięta jak było..... :lol:

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

jackub pisze:
smeagle pisze:Kiedys bez przerwy przegladalem mql4.com w poszukiwaniu wskaznikow ktore daly by mi najlepsze sygnaly.Teraz jednak po dlugim czasie patrzenia sie na wykresy moj rozdzial w poszukiwaniu lepszego wskaznika sie zakonczyl.Teraz ja "decyduje co chce widziec ,a nie wskaznik"(nie widzialem ze mam pokazywana ta sama informacje w troche innym przebraniu) co zaowocowalo przejrzystoscia na moim wykresie...
no to odbylismy tę samą drogę... cha, cha... :D

I ja się pod tym podpisuję :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

jackub

Trading na jednej ramie czasowej zamiast na wielu
Tradowanie z uwzględnianiem wielu ram czasowych jest bardzo użyteczne. Zastanawiam się, czy może dałoby się uprościć to podejście? Czuję, że patrząc na te wszystkie ramy czasowe, urozmaicone w inne wskaźniki (używane do wejść i wyjść) głównie przeciążają zmysły. Dyskusja na temat nadmiaru informacji, koncentrując się na zadaniu wymaga dużo energii, gdy musisz wszystkie je uwzględniać w podejmowaniu decyzji. Dążę do uproszczenia tego podejścia.
========================
Objaśnienie:
Używam tylko jeden przedział czasowy (w rzeczywistości 2) - 1 minuta i tickowy. Tickowy jest dla mnie wykresem służącym do precyzyjnego zajęcia pozycji wejścia i wyjścia, ale mogę też tradować bez wykresu tickowego tylko przy użyciu tylko wykresu 1min. Nie używam innych ram czasowych. Rzeczywiście można przeczytać wiele informacji z wykresu 1 minutowego. To samo jest z każdym TF (5min, 15 min, 1 h, 4h, dzienne, itp. ..). Nie potrzebne mi są inne ramy czasowe. Po prostu trzeba nauczyć się czytać i to jest całkiem proste.
Wykres M1 faktycznie maluje jaśniejszy i szczegółowy obraz rynku niż inne ramy czasowe. To jest tylko kwestia patrzenia na historię. Możesz zobaczyć dzienne/godzinne High/Low, wsparcia i opory, wszystko precyzyjnie. Weźmy wykres M1 ... Jeśli przewijania w górę, aż pojawi się 1440 świeczek, patrzysz na dzienną historię. Przewijasz 7200 świeczek i oglądasz historię wykresu tygodniowy. Przewijasz 240 i widzisz historię ostatnich czterech godzin. Rzeczywiście można korzystać z tych wielkości (jako średniej kroczącej), aby ocenić, czy rynek jest w trendzie wzrostowym lub trendzie spadkowym w ciągu dnia, 4godzin, godziny, 15 minut itp. .. wszystko wykresie 1 minutowym. To daje zupełnie nowy sens stosowania średnich kroczących; nie jako wskaźnik do kupna lub sprzedaży, ale w języku określenia i nadania znaczenia w strukturze rynku. Myślę, że to najwyższy czas poprawnie wykorzystać średnią ruchomą! Kto Cię nauczył używać średnich kroczących jako wskaźnik do kupna lub sprzedaży! ... Tak, marketingowcy, którzy nawet nie tradowali w swoim życiu!

Jeśli masz zamiar zamienic MTF trading na trading z jednej ramy czasowej ... musisz uzywać do tego celu tej ramy czasowej na ktorej podejmujesz decyzje o zajmowaniu pozycji (powinna to byc najkrótsza rama jakiej uzywasz). Np. jeżeli uzywasz w swoim tradingu M5, M15, H1 i D1... w zupełności ci wystarczy tylko wykres M5. Możesz pozbyć się innych ram czasowych, bo z M5 jesteś w stanie wyczytać wszystkie niezbędne dla Ciebie informacje. Po co komplikowac sobie życie??

-- Dodano: 04 sie 2014, 10:12 --

Mój problem z przetestowaniem tego spojrzenia na rynekpolega na tym, że MT4 nie pozwala na wystarczający zoom out (oddalenie wykresu) aby widoczny był okres chociaż dwóch dni na M1, na M5 widac wszysko super.... poszukam innej platformy, a może któś cos poradzi..??

-- Dodano: 04 sie 2014, 10:30 --

Nie wiesz, jak tradować
Koniec tygodnia i moje konto jest ujemne. Pięć dni z rzędu i codziennie ujemny wynik. Zastanawiam się i analizuję mój ostatni tydzień w tej chwili, codzienne zagrania. Niezależnie od ilości moich wymówek, usprawiedliwień dlaczego trady nie poszły dobrze, doszedłem do ściany. To szok, ale muszę być szczery z samym sobą. Pomimo wszystkich wymyślonych powodów, pretekstów, tłumaczeń ... Najważniejsze jest to ... Ja po prostu nie wiem, jak w tradować.
========================
Objaśnienie:
Czy obserwowałeś może eliminacje do American Idol? Simon Cowell był brutalnie szczerym sędzią. On po prostu otwarcie mówił ludziom, że nie wiedzą, jak śpiewać. Tak, był brutalnie szczery, ale czy widziałeś reakcję ludzi? Byli w szoku i nie mogli zaakceptować prawdy.
Jeśli chcesz odnieść sukces w tej dziedzinie, musisz być uczciwym wobec siebie. Jeśli nie zdajesz sobie sprawy z tego problemu, w jaki sposób możesz go rozwiązać i naprawić? Zanim może nastąpić rozwój, najpierw musisz zdać sobie sprawę, że masz problem.
Pozwól mi być z tobą szczery :.... "Chrzań wszystkie wymówki. Masz nie działający system, nie jesteś zdyscyplinowany i nie widzisz przewagi wynikającej z gry z trendem. Nie widzisz prostoty pullbacku. Nie wiesz jak sobie radzić z zarządzaniem kasą. Wywalone konto, lub konta które nie rosną mówią tylko jedną rzecz, po prostu nie wiesz, jak się traduje. Waluty podstawowe mają średni dzienny ruch w okolicy od 100 do 250 punktów ... Daj mi jeden dobry powód, dla którego nie jesteś w stanie ugrać 10 punktów dziennie?
Nie namawiam cię do grania tylko o 10 punktów dziennie. Radzę ugrać najwięcej jak można. Ale jeśli mówisz mi że nie możesz ugrać 10 punktów dziennie, chciałbym po prostu powiedzieć że nie umiesz tradować.
Jeśli Simon Cowell powiedziałby ci: "Nie umiesz tradować." Jak byś zareagował? Czy odrzucisz ten tekst czy chcesz wziąć to jako pozytywny element do pobudzenia Twojego rozwoju? Zostaw oponentów czy obrońców na chwilę i dokładnie o tym pomyśl; Główne pary robią dziennie 100-250 punktów ... i mówisz sobie, codzienne, konsekwentne zgarnięcie 10 punktów jest nie możliwe! Pomyśl jeszcze raz i bądź brutalnie szczery z samym sobą.
(ps dzisiaj a szczególnie latem robią mniej, ale nie na tyle aby powyższy tekst przestał być prawdziwy)

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja juz kiedys zrobilem rachunek sumienia i wiem ze najwieksza przeszkada w moim tradingu byla dyscyplina, jakos zawsze sie zapomnialem i...(chyba nie musze tlumaczyc),aby nie miec zawsze takiego samego rezultatu postanowilem cos zmienic i aktualnie uzywam teraz pol-robota, ktorego sam wymyslilem(ktos inny go dla mnie napisal).Roznica jest wielka ale teraz wchodzi w gre chciwosc a z nia jeszcze sobie nie poradzilem.

jackub

"greed is good".... :twisted:

a ja kupiłem dzisiaj pejcz.....

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

ja tez mam i uzywa go na mnie moja zona :p

ODPOWIEDZ