Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Wypowiem się jako osoba, która średnich używa od samego początku przygody z Forex.Moim zdaniem ilość okresów z jakich się one składają (te średnie) nie ma większego znaczenia.Ja używam najdłużej ema 50 na wszystkich interwałach, plus kilka innych średnich.Nauczyłem się z nimi pracować, wiem jakie informacje mi przekazują w danym momencie.I co najważniejsze odpowiada mi handel przy ich pomocy, dobrze się z nimi czuję.Wiem, że mógłbym się bez nich obejść ale tak jest mi wygodniej i się sprawdza.
To oczywiście moja własna opinia. :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Smeagle, tak jest własnie w przypadku CP...on sam używa WYŁACZNIE M1 i mając na niej średnie kroczącena na bazie godziny i dokładnie widzi w skali dnia czy dwóch co sie dzieje na rynku, bez zmiany TF, odpowiednio oddalając wykres widać wszystko co on potrzebuje do swojej metody, tendencję rynku na kazdej ramie czasowej oglądający tylko M1. Oczywiście jest to metoda intradayowa wręcz skalping, ale ktoś mądry kiedyś powiedział, że regularne 10 pipsów dziennie oddala nas od MC.
Może jutro zamieszczę wpis o S/R... tez pewnie może kogoś zbulwersuje albo chociaż poruszy...
Dziękuje za komentarz

-- Dodano: 01 sie 2014, 19:12 --

meylo,
myśle że właśnie mniej więcej o to chodzi... sam na poczatku takim baaardzo początku zajmowania sie forexem mialem na M15 10EMA, 50EMA, 100EMA i 200EMA, dzisiaj mi zostały tylko 100 i 200, coraz więcej licza się struktury niz kreski, a pewnie i bez tych 100/200 tez mógłbym sie obyć dzisiaj... fajny wpis dzięki

playazzz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: playazzz »

Co za glupoty... Tekst brzmi jak zajarany giełdą dzieciak, czytałem już wiele tego typu wpisów. Fakty są takie że forex to bezczelny hazard podany pod postacią inwestowania gdzie 99% informacji to kłamstwa powymyślane przez brokerów obliczone tylko na jeden cel - złupić jelenia z jego kasy, a na koniec niech sie jeszcze cieszy że jest inwestorem i przyniesie więcej kasy. Ciekawe gdzie sie podziewają ludzie którzy poświęcili na forex kilka lat życia a wpisują się w 95% czy nawet więcej przegrywających - nikt złego słowa nie powie na giełde bo każdy myśli że jest inwestorem i że po prostu coś robi źle. Rynek nie ma litości, nie ma tu 50% szansy że pójdzie w jedną albo drugą stronę - w międzyczasie zmieni kierunek 3 razy i nie ma na to wpływu - to widać dokładnie na price action. Zamiast tego Pana prooponuje poczytać czym tak naprawde jest forex: http://en.wikipedia.org/wiki/Problem_gambling

jackub

playazz, cytat z Panskiego innego postu:

Re: Od zaiteresowania forexem do zarabiania kasy
12 maja 2013, 16:23

Ja sie forexem zajmuje równo 4 lata, nie zarabiam i nigdy nie zarabiałem. Na forex przeznaczałem różnie, 30-40 godzin w tygoniu. Tak sobie myśle gdybym ten czas przeznaczył na start firmy gdzie bym teraz był. Oprócz forexa uprawiam sport i chodze do pracy (3 zmianowa) czasami robi mi sie niedobrze p...

To by było na razie tyle... :wink:

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: smeagle »

@playazzz
"Co za glupoty... Tekst brzmi jak zajarany giełdą dzieciak, czytałem już wiele tego typu wpisów."

Poprosze o linki do tych wpisow.(to nie sarkazm)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

jackub, struktury jak najbardziej też biorę pod uwagę.Średnie pokazują kierunek a struktura, czyli według mnie "układanie" się ceny w te śmieszne wzorki pomaga zrobić transakcję w ciekawym miejscu.Lub z niej wyjść.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

jackub

Odbije się czy przełamie wsparcie/opór?
Wiele osób przekonuje Cię co cena zrobi jak dojdzie do wsparcia lub oporu. Istnieje jednak tak wiele sprzecznych informacji na ten temat.
========================
Objaśnienie:
Od 5 lat, patrząc na wsparcia i opory, jedna prawda się wyłania i w nią wierzę: Dla każdej liczby wykresów, pokazujących odbicia od S/R, mogę pokazać ci taką samą liczbę wykresów, pokazujących przełamania S/ R. Nawet Nostradamous nie będzie w stanie powiedzieć, co cena zrobi na S / R. Wsparcie/Opór są jak światła ruchu. Zbliżając się do świateł nie gwarantuje, że będziesz przybywać do zielonych czy do czerwonych świateł. Wiesz, mnie nie obchodzi czy cena się odbije czy przebije S/R. Mój system robi to za mnie. Więc odczytanie czerwonego lub zielonego światła powinno dyktować Ci czy kontynuować (przytrzymać otwartą pozycję) lub zatrzymać (zamknąć pozycję). Możesz nie wiedzieć, co naprawdę zrobi na cena na Oporze/wsparciu. Nie należy zajmować pozycji, aż do uzyskania potwierdzenia kierunku. Nie zamknę transakcji, aż mi system zaleci. Słyszałeś to wcześniej; Niech Twoje zyski rosną. Wsparcie/opór nie jest powodem , do wyjścia z pozycji. Jeżeli przyjeżdżasz do S / R z otwartą pozycją, poczekaj, aż system ci powie, aby wyjść. Jeśli Twój system nie wykazuje żadnych oznak wyjścia ... to trzymaj się mocno i zasuwaj dalej tym pociągiem!

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: smeagle »

Przeslanie jest proste system ktorego uzywasz(najlepiej wlasny) powinien ci pomoc w wybraniu wlasciwej decyzji nie intuicja.
Polecam webinary Sama Seidena dla ludzi ktorzy chca zobaczyc jak ktos uzywa S/R (jest to jedynie podpowiedz do rozszerzenia pogladow na temat S/R nie przykladu jak sie powinno grac)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Halo tu znowu ja ;)
Dlaczego poświęcacie tyle czasu i energii na tłumaczenie i interpretacje tekstów tego CP skoro w grze realnej ma tak kolosalne straty?
Pozdro
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

matka pisze:Halo tu znowu ja ;)
Dlaczego poświęcacie tyle czasu i energii na tłumaczenie i interpretacje tekstów tego CP skoro w grze realnej ma tak kolosalne straty?
Pozdro
Proszę o źródło tych informacji.

Pozdrawiam :564:
No pain, no gain

ODPOWIEDZ