Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
jackub

Re: Crutial Point i jego przemyślenia o forexie

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Witaj matko!
zaproponuj cos do tlumaczenia, jeśli zrozumiem co tam bedzie napisane to chętnie poświęcę temu troche czasu "pro publico bono" .. :D

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: smeagle »

@Matka

Troche mnie zaskoczyles tym postem, poniewaz naprawde nie wiem co on ma wspolnego z tematem???

jackub

Przestań przewidywać zachowania rynku
"Będziemy jedynie wyznaczać nasz kurs i skierować nasz statek w kierunku dominującego wiatru. Gdy nastąpią gospodarcze zmiany pogody, będziemy zmieniać nasz kurs z nimi i nie będziemy próbowali prognozować czasu ani przyszłego miejsca, w którym wiatr zmieni. "~ William Dunnigan
========================
Objaśnienie:
Jest to jeden z głównych punktów zwrotnych w moim tradingu, kluczowy moment. I nie staraj się przewidzieć rynku. Nie miej opinii o rynku. Nie rób żadnej analizy próbując określić poziomy zwrotne/swingi / FIBs. Ja traduję GBP/USD. Nie mam pojęcia, jaka będzie cena za godzinę/dzień/tydzień. I wolę żeby tak zostało. Ironiczne może zabrzmieć, że stałem się dochodowym traderem, gdy przestałem przewidywać rynek. Jest tylko jedna rzecz, która jest dla mnie bardzo ważna, gdy traduję. I pierwszą i jedyną rzeczą, jaka mnie nurtuje: "Czy jest to tendencja wzrostowa czy trend spadkowy?". Kiedy to już wiem, po prostu czekam na moje sygnały wejściowe. Jak daleko rynek się idzie i dokąd pójdzie dalej? Te punkty są nieistotne. Ważny jest kluczowy moment, kluczowy punkt: jest to, że płyniemy razem w kierunku dominującego wiatru. Rynek trafi tam, gdzie chce iść, nie tam, gdzie twoja opinia o tym mówi. Przestań Przewidywać rynek.

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

Kto z was umie grac zgodnie z trendem???

odp:

NIKT.

I to jest wlasnie odpowiedz na pytanie dlaczego tyle osob traci swe pieniadze...
(nie oszukujmy sie wiecie ze mam racje)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

A co znaczy umie?Ja się staram, wiem, że dużo pracy jeszcze przede mną.Ale gram z trendem.Więc chyba nie NIKT.I jeszcze paru ludzi się znajdzie.Są tacy, którzy celowo grają przeciw trendowi bo taki mają system.Też mam takie ale bardziej opłacalne jest grać z trendem.Znacznie bardziej opłacalne.Przynajmniej w moim przypadku.No i mam wtedy poczucie dobrze wykonanej pracy :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

jackub

Meylo dotyka fajnego momentu... "Są tacy, którzy celowo grają przeciw trendowi bo taki mają system" właśnie o to chodzi o definicję i rozpoznanie, bo oni tez grają z trendem ale niższego rzędu... cały tzw pic polega na tym żeby rozpoznać właściwie trend miec świadomość który i jaki zamierzamy grać i wykonać... mądrala jestem... 8)

smeagle
Stały bywalec
Stały bywalec

No Jackub poruszyles fajna kwestie "rozpoznać właściwie trend miec świadomość KTORY" tu jest wlasnie cos co przeczy powiedzeniu (graj z trendem) zauwaz ze jest tu mowa o jednym, a nie o kilku.Wiec dopoki dla kogos istnieje wiecej niz jeden trend to nie moze powiedziec ze gra z trendem.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

jackub pisze:Meylo dotyka fajnego momentu... "Są tacy, którzy celowo grają przeciw trendowi bo taki mają system" właśnie o to chodzi o definicję i rozpoznanie, bo oni tez grają z trendem ale niższego rzędu... cały tzw pic polega na tym żeby rozpoznać właściwie trend miec świadomość który i jaki zamierzamy grać i wykonać... mądrala jestem... 8)
Nie chodziło mi o granie z trendem niższego rzędu.Są systemy, które pokazują sygnał w inny sposób.Pokazują gdzie jest TP a wejście zależy od nas.Trend jest właściwie nieistotny przy wejściu, choć oczywiście by zlecenie zakończyło się na TP, trend musi pójść we właściwą stronę.Jednakże jak już wcześniej pisałem gra z trendem jest przyjemniejsza, spokojniejsza.Choć czasem trzeba się naczekać.Ostatnio zamknąłem pozycje po 1,5 miesiąca.Chyba cierpliwy jestem :)

jackub

Meylo, prawda że caly trading sprowadza sie do zajęcia i zamknięcia pozycji i tylko to tak naprawde sie liczy a my dorabiamy do tego ideologie, my to my ale mądrzejsi od nas jaką dorabiają ideologie ho ho! ... a ciągle sa traderzy którzy grają bez wykresów i nieźle to im wychodzi.
ciekawi mnie jak daleko cena poszła przeciwko tobie, msiało to byc na długiej ramie czasowej jak przypuszczam, bo średnie miesięczne ruchy cent to wiele setek pipsów, ale enter i do przodu..
Ja raczej staram sie otwierać i zamykac pozycje tego samego dnia ... :-)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Około 200, więc OK, ponieważ na tyle liczyłem.Było to jednak właśnie celowe zagranie przeciw trendowi na H4 i z dobrym MM.Day trading to chyba jednak nie dla mnie.A jeszcze nie tak dawno myślałem o scalpie :D Choć kto wie, dużo sesji przede mną...

ODPOWIEDZ