jakiś czas temu pisałem o analizie mowiącej, że dziwnym trafem po każdych MŚ nastepuje zwała na indeksach, no i chyba tak może by teraz

znalazłem jeszcze jedną ciekawszą hehe o podobnej tematyce

http://ewminteractive.com/hollywood-pre ... t-crashes/
na walutach to działa jak suwak, z kwiatka na kwiatekKollomir pisze:Ale to działa w dłuższej perspektywie. Na razie puki co była tylko głębsza przecena na indeksach, to jeszcze nie krachpr7emo pisze:jeżeli są problemy na świecie to kasa idzie do bezpiecznych walut, w kolejności: jpy, chf, usd
to kuwa powinno być na pierwszej lekcji kursu forex
Marcin30 pisze:Giełdy - bez przesady z tym krachem, techniczna korekta, wzmocniona w Europie przez sankcje i słabsze dane.
SP zlecial od szczytu 60pkt (3%), DAX (8%, dużo, przez ruskich),
Zachowanie ujek i Eur-Chf pokazuje spokój,
być może zlecimy jeszcze niżej, ale nie ma tragedii, ruscy się uspokoją, Argentyna się dogada i znowu zobaczymy solidne wzrosty poparte danymi makro.
Zamknij teraz. I odnów s jak zrobią korektę wzrostową. Może dojdą w okolice 1.35 w najbliższych dniach.Kollomir pisze:Kurde trzymam długoterminowo S-ke na Edku, od 1.36200 i teraz się zastanawiam co zrobić. W najbliższej perspektywie korekta, ale po danych może być złamanie 1.33600 a wtedy poleci w czarną odchłań. Długoterminowo również wszystko wskazuje na spadek spokojnie na 1.30, a pewnie i dalej (nawet 1.25 za 2 miechy bym nie wykluczał). I za cholerę nie wiem co z tym zrobić, zamknąć przed danymi, zamknąć po danych,czy trzymać długoterminowo dalej...
Wziąłem małe L na S&P500 futures po 1911. Tutaj mamy mniej więcej 38% zniesienie ruchu wzrostowego od 14.04 i wsparcie w postaci linii poprowadzonej po szczytach z okresu marzec-maj (zaznaczona w załączniku). Na razie małe L, bo tutaj liczę raczej tylko na korektę spadków, docelowy zasięg spadków, to jak dla mnie 1880-1890, czyli główna linia trendu wzrostowego i 50-61,8% zniesienie ruchu wzrostowego od kwietnia.laranja pisze:Czy ktoś oprócz mnie myśli tutaj o L na S&P500? Doszliśmy do dolnego ograniczenia kanału, którego górna linia długo stanowiła wsparcie: https://www.tradingview.com/x/VFVzwsnD,
ale myślę, że kurs może spaść co najmniej do linii poprowadzonej po szczytach z okresu marzec-maj na kontraktach (na tradingview jest CFD, więc tam są inne poziomy) - w tej chwili to poziom ok. 1910, dalej w okolicach 1880 mamy główną linię trendu.