Wejścia poza systemem

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
reave
Stały bywalec
Stały bywalec

Wejścia poza systemem

Nieprzeczytany post autor: reave »

Chciałbym zapytać doświadczonych Traderów w jaki sposób wyeliminowaliście u siebie transakcje zawierane poza systemem gry, którym gracie, mama na myśli manuale. Mieliście jakiś patent, ćwiczenie itp. Czy po prostu z czasem i zdobytym doświadczeniem samo przychodzi?

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wejścia poza systemem

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

to jest związane BEZPOŚREDNIO ze ZROZUMIENIEM ,że albo gramy określoną PRZETESTOWANĄ strategią albo uprawiamy hazard.... teraz sobie odpowiedz po co grasz? aby zarobić czy aby zaspokajać potrzeby natury psychicznej... jeśli w głębi ducha wiesz, że masz POTRZEBĘ hazardowego otwierania tradów to są 2 wyjścia:
1. praca z psychologiem
2. otwieranie tradów hazardowych o takiej wartości pozycji która nie wpłynie zbyt na strategię którą grasz aby zarabiać lub otwieranie takich pozycji na demo CELOWO przelewarowanych.

Pozdarwiam ;)

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

reave pisze:Mieliście jakiś patent, ćwiczenie itp. Czy po prostu z czasem i zdobytym doświadczeniem samo przychodzi
- Granie zleceń oczekujących
- Granie zleceń tylko przy pojawieniu się automatycznego alarmu. To zakłada oczywiście stworzenie jakichś założeń co do alarmu i ubranie tego później w kod
- Granie tylko jednej, określonej sesji
- Granie na zasadzie kija i marchewki, tzn. ustalasz sobie np. 2 wejścia dziennie. Jak oba są dobre, to następnego dnia możesz grać 3. Jak pół na pół, dalej 2, jak żadne to następnego dnia 1
- Wygaszenie czasowe zleceń. Po zawarciu tranzakcji zakładasz sobie, że następną możesz zawrzeć za minimum X godz./dni. Bez względu na to ile sygnałów przez ten czas ucieknie i co się będzie działo.

Część z tego nie ma wpływu na system bezpośrednio, ale pośrednio spory, bo zmusza do ograniczenia działania na rzecz przyglądania się i analizowania efektów tych działań.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Samobiczowanie!.

W drugiej szufladzie od dołu mam taki mały pejcz ( skutek można zobaczyć na filmie Kod DaVinci ). Jak po takiej pozycji trzy razy machnę sobie po plecach to mi się odechciewa ;)

A tak na serio.

Pojawianie się zagrań spoza systemu w dużym procencie jest przyczyną braku cierpliwości, chęci zarabiania, obawy, że się przegapi coś fajnego.

1. Miej dwie strategie a) daytradingową b) średnio terminową. ( wyeliminujesz potrzebę zawierania pozycji )
2. Znajdź sobie zajęcie pomiędzy sygnałami i zaglądaj na rynek tylko w określonych warunkach.
3. Przestań się przejmować np. znajdź coś co bardziej zaabsorbuje twoją świadomość tak, abyś nie myślał o skutkach gry tylko o samej grze np. o celu do czegoś.
"Choise, the problem is choise"

reave
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: reave »

Dzięki za wszelkie patenty, po przeanalizowaniu wszystkich odpowiedzi zdecyduje się połączyć dwa powyższe rozwiązania. Mianowicie do mojej strategii średnioterminowej, która daje około 10 wejść w miesiącu, dołączę moja starą strategię daytradingową i obniżę przy niej lot o 10. Mam nadzieje, że pomoże bo jak nie, to pozostanie zakup pejczyka i samobiczowanie hehe , pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

Spokojnie, czas sam Cię nauczy dyscypliny :)
No pain, no gain

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Arturro pisze:Samobiczowanie!.

W drugiej szufladzie od dołu mam taki mały pejcz ( skutek można zobaczyć na filmie Kod DaVinci ). Jak po takiej pozycji trzy razy machnę sobie po plecach to mi się odechciewa ;)
Na 300% to najlepsza metoda, cała reszta to crap, ja lubie proste, skuteczne rozwiązania.... kupuje bicz w poniedzialek !!!
:D

Awatar użytkownika
traderany
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traderany »

reave pisze:Chciałbym zapytać doświadczonych Traderów w jaki sposób wyeliminowaliście u siebie transakcje zawierane poza systemem gry, którym gracie, mama na myśli manuale. Mieliście jakiś patent, ćwiczenie itp. Czy po prostu z czasem i zdobytym doświadczeniem samo przychodzi?
Witam,
Zarówno jedno jak i drugie, pod pewnymi warunkami oczywiście.
1. Praca nad sobą to podstawowy sposób do wyeliminowania braku dyscypliny.
2. Dyscyplina przychodzi z czasem. Jednak nie do wszystkich, tylko do tych, którzy jej w tym pomogą.
Pozdrawiam
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.

ODPOWIEDZ