Super Hedge ::..

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Ułan Bator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Ułan Bator »

Widze że Panowie już weszli w fizyke kwantową ;)

Poniżej podaje swoje podsumowanie tygodnia. Gra normalna jak w początkowych założeniach wątku. Wejścia w okolicach 30p różnicy i pogłębianie co 15-20p. Generalnie patrzyłem na M5 i M15.
Grałem tylko na GBP-USD z EUR-USD, chyba najbezpieczniej jak mozna.

21.07.08
1.GU S +30
EU L -7 => +23p
2. GU L +51
EU S -34 => +17p
3. GU L +61
EU S -38 => +23p
4. GU S -64
EU L +65 => +1p
22.07.08
5. GU S +33
EU L -24 => +9p
6. GU S +19
EU L -14 => +5p
23.07.08
7. GU S +12
EU L - 1 => +11p
8. GU S +72
EU L -70 =>+2p
9. GU S +52
EU L -47 => +5p
10. GU S +55
EU L -43 => +12p
11. GU S +63
EU L -51 => +12p
12 GU S +73
EU L - 48 => +25p
13. GU S +94
EU L - 48 => +46p
14. GU S +105
EU L - 51 => +54p
15. GU S +130
EU L - 56 => +74p
16. GU S +152
EU L - 26 => +126p
24.07.08
17. GU L +7
EU S +2 => +9p
18. GU L +5
EU S +6 => +11p

razem 465p

Nie grałem wszystkich możliwych wejść.
Jak widać gra na pogłębianie (na razie) sie opłaca. Jedyny mankament to zamykanie tak dużej ilości pozycji z palca. Jak już mówiłem na początku przydałby się taki mini automat...

W czasie testowania oczywiście wpadłem na różne fajne założenia , które mogą spowodować "bezpieczniejszą" gre, ale na razie jest wszystko ok, więc nie wprowadzam zamieszania. Jak wszystko będzie w praktyce grało przedstawie zapewne.

Pozdrawiam
Forex Fun Trader

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Może być i tak, na programowaniu niestety się nie znam więc tego nie przetestuje.
W innych tematach odnośnie transakcji hedge pisali właśnie o tym, żeby dopasowywać wielkości lotów np. do średniego ruchu ceny.

Korzystając od poniedziałku ze wskaźnika NeutralHedge zarobiłem na czysto 358 pipsów w 74 transakcjach z maksymalnym drawdown około 140 pipsów.

Czy to dobry wynik, czy nie to już każdy sam może ocenić.
Jak dla mnie bardzo dobry 8)
Jeszcze tydzień testów i czas doładować realne konto.

Co do zamykania transakcji to na szczęście w GFT przy dokładaniu kolejnych pozycji wyliczają średnią i w rezultacie są tylko dwie pozycje L i S ze zwiększonym wolumenem, także dwa kliki i zamknięte :).

Za to nie można założyć normalnego hedge'a na tej samej parze, bo otwarcie przeciwstawnej pozycji to zamknięcie tej pierwszej.

Dodano po 3 godzinach 29 minutach:

Dorzucone jeszcze 29 pipsów, więc na koniec tygodnia bilans wynosi +387 pipsów co daje 77,4 pipsa dziennie.

Dodano po 3 godzinach 22 minutach:

Na sobotę i niedzielę zostawię L na USD/CHF i S na USD/JPY, chyba że coś do późnego wieczora się znacząco zmieni.

Jeszcze tydzień testów i przechodzę na konto real. Najwyżej wyczyszczę je drugi raz, to wtedy już odpuszczę sobie Forex 8). Oby ta strategia była strzałem w dziesiątkę w długim terminie (przynajmniej do czasu zrobienia 100% i przelania zysku na lokatę :) )

Także udanego weekendu i do poniedziałku.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

Granie na 5M i 15M jest dla mnie logiczne tylko ze SL ... bo na 15M moze być rozjazd +/- 30 ale na 1D może być +/-200 w drugą stronę.
Nie lepiej patrzeć na długoterminowe rozjechanie się ?

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Z tego co zaobserwowałem przez ten tydzień to na M5 zawsze wykresy się schodziły i dawało to zysk (chyba, że trafiłem na szczęśliwy tydzień dla tego systemu) i wolę grać na krótkim TF, gdyż na dłuższy nie pozwoli mi ilość środków na koncie. Przy krótkich TF niech nawet drawdown wyniesie 200-250 pipsów to przetrzymam, ale przy dłuższych TF DD może wynieść pewnie i z 700-900 pipsów. Wtedy już będzie gorzej. Do końca nie znam zasad i relacji dzięki którym kursy się schodzą, ale wiem jedno, na podstawie 7 dni patrzenia na wykresy, na krótkich TF nie było dnia żeby nie dało się zarobić i tego też w przyszłym tygodniu będę się trzymał. Po co kombinować skoro taka strategia przynosi bardzo fajne zyski.

Dodano po 5 minutach:

Aktualne transakcje na weekend:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

A jaką masz pewność że ten drop down to nie powrót do punktu równowagi 5 dniowej, 10 dniowej czy miesięcznej....?
Tego nie wiesz;/ ( jeśli nie wziąłeś tego pod uwagę)
Dlatego warto brać pod uwagę korelacje ( rozjazd ) długoterminowe.

Dlatego SL na dłuższą metę jest konieczny ;/

trzycenty

Nieprzeczytany post autor: trzycenty »

Nowy wskaznik, po powrocie z otchlani.
Teraz mozna pracowac dalej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Pitmaster pisze:A jaką masz pewność że ten drop down to nie powrót do punktu równowagi 5 dniowej, 10 dniowej czy miesięcznej....?
Tego nie wiesz;/ ( jeśli nie wziąłeś tego pod uwagę)
Dlatego warto brać pod uwagę korelacje ( rozjazd ) długoterminowe.

Dlatego SL na dłuższą metę jest konieczny ;/
Zgadza się, już to zauważyłem, że czasami rozjazd np. na M15 to "zjazd" na H1 itp. Co nie zmienia faktu, że set pipsów rozjazdu na M5 nie zauważyłem. Z pewnością przekłada się to na większe TF, ale jakoś tak, że na M5 ciągle zakres ruchu jest w miarę stały. Jeżeli rynek jest jednym wielkim fraktalem, z czego też korzysta analiza techniczna to jest to możliwe. Maksymalny drawdown zawsze powinien być ustalony i gdy wartość straty do niego dojdzie wtedy automatycznie zamykamy pozycje.

Podoba mi się też strategia EuroHedge, na demo przyniosła fajne rezultaty, jednak mój "realny" broker nie pozwala na jednym koncie otwierać przeciwstawnych pozycji, bo ta druga zamyka automatycznie pierwszą. Stąd takie zainteresowanie strategią z dodatnio skorelowanymi parami.

jomat
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jomat »

jedno pytanie
"aktualna" korelacja jest zależna od jej punktu startowego,
rozumiem, że startujecie od weekendu lub północy dla małych TF
jak daleko sięgacie...dzień, tydzień, miesiąc, rok ?

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

jomat pisze:jedno pytanie
"aktualna" korelacja jest zależna od jej punktu startowego,
rozumiem, że startujecie od weekendu lub północy dla małych TF
jak daleko sięgacie...dzień, tydzień, miesiąc, rok ?
ten temat jest w tej chwili analizowany. Aktualne wskaźniki opierają się na "n" świeczkach wstecz, więc repaintują gdyż przesuwając się do przodu "gubią" świecę z początku obliczeń. Możliwe, że niedługo będzie jakiś wskaźnik, dzięki któremu wystarczy wpisać początkową datę i od niej nastąpią obliczenia tak jak to zrobiłem w Excelu. Chociaż to też dziwna sprawa, że w Excelu z łatwością da się coś takiego zrobić, a dla MT4 nie jest to takie łatwe :).

Oki, wystarczy na dzisiaj, muszę się wyspać przed weekendowym rejsem. Także do poniedziałku. Jak ktoś coś wykombinuje przez weekend niech pisze ile wlezie :).

jomat
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jomat »

zrobienie daty początkowej we wskaźniku to akurat pryszcz,
wrzuć wskaźnik to Ci go przerobię.
Skoro zaczynacie dopiero analizować punkt startowy
to tak se pomyślałem (...hehe),
że może dość dobrym startem byłby (dla konkretnego TF):
świece na obu parach o jak najmniejszej różnicy H L
i jednocześnie na obu parach średnie dłuższe (MA 50,100 czy 150) mają trend boczny.

ODPOWIEDZ