Super Hedge ::..

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Wrzucam screeny z Excela, które też wylądowały na FF, może tam też coś wymyślą :).

Widać na nich jak wykres repaintuje, gdy zmieni się początkowy czas rozpoczęcia obliczeń. Ale widać też, że gdyby mieć wskaźnik, który oblicza szeregi skumulowane dla różnicy cen otwarcia i zamknięcia świec dla dwóch par (jak na screenach) od określonej daty, to możliwe, że zmieniając datę rozpoczęcia obliczeń zawsze będzie szansa na zawarcie transakcji. Nie trzeba by było szukać innych par walutowych, wystarczyłoby zmienić czas obliczeń. Poszukać interesującego nas spreadu, np. 30-40 piipsów i wtedy wchodzić na rynek. Pozycję zamykałoby się przy tym samym ustawieniu czasu co początkowe wejście.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

trzycenty

Nieprzeczytany post autor: trzycenty »

Ja mam taka mozliwosc i zajme sie tym w czasie weekendu.
tak, aby w przyszlym tygodniu juz testowac ; )

o wynikach naturalnie dam znac.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki,

trochę zaneguję swoją wypowiedź, ale tak sobie pomyślałem czego tu jeszcze szukać, czy 500 pipsów na tydzień to za mało :D?

Pytanie retoryczne...

Dodano po 16 minutach:

Tym razem wykres M15, L na USD/JPY i S na USD/CHF.

Dodano po 22 minutach:

Dołożyłem jeszcze S na EU i L na GU, rano zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jutro też zrobię podsumowanie za cały tydzień.

Awatar użytkownika
kingjaxe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kingjaxe »

dobra robota magic, moj najwiekszy DD bylo -130 w pewnym momencie , niestety kiedy zamknalem pozycje na przecieciu linii na tym wskazniku bylem nadal na minusie 56 pipsow. Od teraz zaczynam robic printsreena jak zajme pozycje i jak bede ja zamykal, zeby porownac pozniej wykresy w momencie otwarcia i zamkniecia pozycji jak to mniej wiecej wygladało. Bo to ze te linie sie przetna na m5 to nie ulega watpliwosci, problem jedynie w tym ze w momencie przeciecia mozesz byc nadal na minusie tak jak ja zreszta. Przegladasz tez temat spielera na FF ?? , tez calkiem ciekawy , szczegolnie otwieranie nowych pozycji i ich zamykanie, tylko ze tam sie gra na wiekszych interwalach raczej, co o tym myslisz??

EDIT 1
nie dokladalem pozycji bo balem sie ze to sie wogole nie zatrzyma :)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2008, 00:06 przez kingjaxe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Lubię daytrading, stąd tak krótki przedział czasowy, no i też możliwości konta. Drowdawn 130 pipsów jeszcze przetrzymam, a na większych TF to i z 500 może być.

Dokładałeś pozycje w jakiś sposób będąc na minusie? Bo rzeczywiście zdarzyło mi się, że po zamknięciu wszystkich transakcji na przecięciu ta pierwsza była albo stratna, albo bardzo mało zyskowna. Ale dzięki temu, że miałem więcej pozycji dokładanych co 15-20 pipsów straty z poprzedniej pozycji ogólny bilans był bardzo pozytywny.

Jeszcze jest taka opcja (bardziej "agresywna") aby zostawić otwarte pozycje i czekać na przecięcie się kursów i ich niech idą sobie dalej, wtedy powinien pojawić się zysk. Gorzej jak od się od siebie odbiją.
Np. gdybym nie zamykał pozycji dzisiaj rano L EU i S GU to teraz byłoby dodatkowo około +70 pipsów na każdej parze pozycji, bo kursy po skrzyżowaniu poszły dalej i teraz mamy S EU i L GU.

trzycenty

wstepnie wyglada to tak:

Wskaznik zamieszczony pod kursami, nazwany HedgeRange ; ) pokazuje roznice w spreadzie miedzy przesunietym GBPusd tak, by wychodzil razem z EURusd na poczatku, a normalnym EURusd

Wskaznik nizej, Hedge Normal, pokazuje po prostu autentyczna, choc sztuczna roznice w kursach: GBPusd - EURusd. ona jest dodatnia ciagle naturalnie, tylko ja to tak odwrocilem - tak lepiej widac
dlugosc slupka to dodatnia roznica.

to chyba dobra mysl, bo patrzymy na roznice kursow, ktorej nic nie przesunie ani nic, bo to syntetyczna roznica po prostu, no i gdy jest najwieksza w porownywanym przedziale czasu to

sell GBPusd buy EURusd

bede dalej nad tym pracowal. mam wiele pomyslow ale to zajmie duuuzo czasu ; )

Dodano po 2 godzinach 3 minutach:

Wersja ulepszona, drugi wskaznik jednak zostawiam normalnie.
Teraz pokazuje normalnie roznice GBPusd - EURusd.
Z boku czy trejdowac, jesli ponad 30 pipsow, minimalna roznica i maxymalne odchylenie od niej, korelacja obecna.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Trzycenty, wygląda to interesująco.

W końcu na rynku zrobiło się ciekawie, zamiast jak dotąd widzieć rano zysk jest obsuwa o ponad 120 pipsów. Zobaczymy czy uda się z tego wybrnąć...

trzycenty

Podczas pracy Excel zwiksowal. Wszystko zniklo ; ) o jaaaaa..... Musze zaczac od nowa. No coz.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

i udało się wybrnąć z tej na początku mało ciekawej sytuacji. Wszystkie pozycje zamknięte łącznie z zyskiem +68 pipsów.

Tak jak kingjaxe pisał, teraz też na przecięciu kursów byłem stratne na pierwszej pozycji, ale dzięki temu że później dokładałem kolejne wyszło na plus.

Kluczem do zyskowności w tej strategii może być umiejętne budowanie pozycji. Czasami trafimy akurat na punkt zwrotny i wtedy wystarczą tylko 2 transakcje, ale w większości przypadków tak fajnie nie będzie :) i wtedy trzeba już coś kombinować z otwieraniem kolejnych zleceń.

sir_skiner
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sir_skiner »

apropos tych repeintow i strat na przecieciu... a gdyby wskaznik rysujacy spread EU i GU uwzglednial kurs pary crossowej jako wspolczynnika korelacji? w koncu 1 pips na skali wykresu GU to jakies 30% [edit]]no, 20;)[/edit] mniej niz pips na EU. moze trzebaby przemnozyc kurs EU przez kurs EG w kazdym czasookresie i dopiero nalozyc na GU?

tylko glosno mysle :D

ODPOWIEDZ