Prawo regulujące zasady zarządzanie cudzym kontem

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Re: Prawo regulujące zasady zarządzanie cudzym kontem

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

krypton33 pisze:mnie też bardzo interesuje temat legalności zarządzania cudzym kapitałem i tak mi przyszło do głowy, że może trzeba dogadać się z brokerem Forex (który jak mniemam i ma licencjonowanych doradców, jak i ma pozwolenia na obrót instrumentami), aby ten wszedł we współpracę i to on był stroną umowy o zarządzanie kapitałem. Potem oczywiście kwestia ustalenia warunków handlowych z Brokerem.

Czy ktoś z Was próbował takiego rozwiązania? Macie jakieś przetarte ścieżki w tej kwestii?
Jeśli masz jakiś realny track rekord i (potencjalnych) Klientów na rozsądne (z punktu widzenia DM) kwoty, to zapraszam do kontaktu na priv.

info.mytrading

Nieprzeczytany post autor: info.mytrading »

W Polsce pewne sprawy są bardzo ograniczone,natomiast w ESP sprzedaż sygnałów = sprzedaż informacji,do tego należy posiadać odpowiednią bazę,zarejestrowaną spółke itp,a sygnały mogą być przekazane w każdej formie.

Co do robotów,programów,kopiarek itp to klient sam decyduje czy instaluję oprogramowanie na swoim komputerze i tym samym liczy się z ryzykiem o których jest poinformowany,inaczej wygląda sytuacja w której nie zostanie poinformowany.
Programy/roboty itp muszą posiadać ograniczenie ryzyka czyli Stop Loss,bez tego ani rusz.

Co do zarządzania kontem,to chyba na całym świecie jest potrzebna odpowiednia licencja,możliwe że w Afryce nie:)
Najlepsze wyjście to nie dzielić się danymi z MT4/login,hasło i spać spokojnie.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

A ja to sobie myślę tak.Jesteś pewny swojego systemu, spisujesz umowę o pożyczkę i zgłaszasz w skarbowym.Dodatkowo można ustalić procent od pożyczki.Była kiedyś sprawa, że skarbowy chciał od kogoś dodatkowe pieniądze, ponieważ biorca zaoszczędził na odsetkach bankowych :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

a mnie się wydaje, że jeśli wszystko dzieje się na koncie klienta to tematu nie ma... Nie dostajesz pieniędzy w zarządzanie bo klient cały czas ma w nie wgląd i w każdej chwili może nie tylko Cię "odłączyć", ale również puszczać samemu transakcje bo ma fizyczną kontrolę nad rachunkiem... A jeśli chodzi o wynagrodzenie to zawsze może to być np wynagrodzenie za "doradztwo", a nie zarządzanie środkami...
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

ventor
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ventor »

atlanticos pisze: A jeśli chodzi o wynagrodzenie to zawsze może to być np wynagrodzenie za "doradztwo", a nie zarządzanie środkami...
lepiej byłoby - "obsługa informatyczna" np MT4 :)

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

atlanticos pisze:a mnie się wydaje, że jeśli wszystko dzieje się na koncie klienta to tematu nie ma... Nie dostajesz pieniędzy w zarządzanie bo klient cały czas ma w nie wgląd i w każdej chwili może nie tylko Cię "odłączyć", ale również puszczać samemu transakcje bo ma fizyczną kontrolę nad rachunkiem... A jeśli chodzi o wynagrodzenie to zawsze może to być np wynagrodzenie za "doradztwo", a nie zarządzanie środkami...
Dobrze, że wiesz, że Ci się wydaje. Nie ma znaczenia czy robisz to poprzez platformy, telefon czy może telepatycznie - fakt jest taki, że zawierasz transakcje na cudzym kapitale i bez licencji jest to przestępstwo. Może zacznij pobierać opłaty za doradztwo prawne atlanticos, z Twoimi "projekcjami" klienci na pewno będą zadowoleni :)

wesoly
Pasjonat
Pasjonat

Re: Odp: Prawo regulujące zasady zarządzanie cudzym kontem

Nieprzeczytany post autor: wesoly »

luxtorpeda pisze:
atlanticos pisze:a mnie się wydaje, że jeśli wszystko dzieje się na koncie klienta to tematu nie ma... Nie dostajesz pieniędzy w zarządzanie bo klient cały czas ma w nie wgląd i w każdej chwili może nie tylko Cię "odłączyć", ale również puszczać samemu transakcje bo ma fizyczną kontrolę nad rachunkiem... A jeśli chodzi o wynagrodzenie to zawsze może to być np wynagrodzenie za "doradztwo", a nie zarządzanie środkami...
Dobrze, że wiesz, że Ci się wydaje. Nie ma znaczenia czy robisz to poprzez platformy, telefon czy może telepatycznie - fakt jest taki, że zawierasz transakcje na cudzym kapitale i bez licencji jest to przestępstwo. Może zacznij pobierać opłaty za doradztwo prawne atlanticos, z Twoimi "projekcjami" klienci na pewno będą zadowoleni :)
Bredzisz człowieku. Nikt nie został i nie zostanie ukarany za pamm w Polsce. Pomijając fakt uczciwej gry widziałem kilka takich projektów z Polski, wszystkie po dużych zyskach przez chwilę upadły. W jednej sytuacji trader miał jasne zasady gry, złamał je i zbankrutował. Ludzie zobaczyli szansę na odzyskanie kasy. Poszedł pozew, tam ok. 500tys. złotych do oddania i co? Przegrali, bo każdy zaakceptował regulamin platformy i ryzyko związane z forexem. A licencja? Jaka licencja skoro fizycznie nie wziął żadnej kasy od tych ludzi do gry. Zlecenia kopiuje soft u broka więc gdzie tu zarządzanie i otwieranie pozycji za czyjąś kasę?

wesoly
Pasjonat
Pasjonat

Re: Odp: Prawo regulujące zasady zarządzanie cudzym kontem

Nieprzeczytany post autor: wesoly »

luxtorpeda pisze:
Bredzisz człowieku. Nikt nie został i nie zostanie ukarany za pamm w Polsce. Pomijając fakt uczciwej gry widziałem kilka takich projektów z Polski, wszystkie po dużych zyskach przez chwilę upadły. W jednej sytuacji trader miał jasne zasady gry, złamał je i zbankrutował. Ludzie zobaczyli szansę na odzyskanie kasy. Poszedł pozew, tam ok. 500tys. złotych do oddania i co? Przegrali, bo każdy zaakceptował regulamin platformy i ryzyko związane z forexem. A licencja? Jaka licencja skoro fizycznie nie wziął żadnej kasy od tych ludzi do gry. Zlecenia kopiuje soft u broka więc gdzie tu zarządzanie i otwieranie pozycji za czyjąś kasę?

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

A te 5 milionów to nie dotyczy tylko osób prawnych lub zarejestrowanych podmiotów? Definicja zarządzania kapitałem jeśli w ogóle istnieje na pewno pozwala na interpretacje wzajemnie się wykluczające. A co jeśli klient do zawierania transakcji i kapitał są poza Polską? Pisanie do knf jest na pewno bardzo, bardzo głupim pomysłem. Szczerze to pisanie o czymś takim na forum jest delikatnie ujmując nierozsądne.
SuperFOREX pisze:Jeśli masz jakiś realny track rekord i (potencjalnych) Klientów na rozsądne (z punktu widzenia DM) kwoty, to zapraszam do kontaktu na priv.
Czyli innymi słowy, jeśli wiesz jak generować stosy gotówki z niczego i dodatkowo znasz ludzi, którzy chętnie się swojej i niemałej pozbędą, pisz na priv :D
Obrazek
Unfortunately, more to come

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

wesoly pisze:nie zostanie ukarany za pamm w Polsce
Cóż, idioci zawsze znają przyszłość. Ale tacy ludzie tworzą precedensy, dlatego proponuję, żebyś zaczął zarządzać cudzymi środkami - będziemy mieli dowód :)
wesoly pisze:Pomijając fakt uczciwej gry widziałem kilka takich projektów z Polski, wszystkie po dużych zyskach przez chwilę upadły.
Możesz podać nazwy tych "projektów"? Jestem ciekawy po prostu.
wesoly pisze:Jaka licencja skoro fizycznie nie wziął żadnej kasy od tych ludzi do gry. Zlecenia kopiuje soft u broka więc gdzie tu zarządzanie i otwieranie pozycji za czyjąś kasę?
Najpierw musisz sobie uzmysłowić, że "zarządzanie" nie jest tożsame że fizycznym przelewem środków. Nieważne, jak to się odbywa, ważne że działania kogoś skutkują transakcjami na cudzym kapitale.

ODPOWIEDZ