Czemu Fibo od "prawie" szczytu do "prawie" dołka ?Ciapul pisze:choć W1 to nie najlepszy interwał jak na DT, ale jak już się do niego odwołujesz to popatrz na to :lukpiasek pisze:https://www.tradingview.com/x/B8qW7xpT
ostrożnie z tymi wzrostami na g/u , jak dla mnie prędzej 1.6 niz 1.8 a poniżej 1.6 only short
wydaję mi się że kluczem w dalszym kierunku dla g.u bedzie kierunek na e/g ja pisze o horyzoncie w miesiącach i latach
https://www.tradingview.com/x/agMnEgka
ano bo jak pomijam coś jako fałszywe wybicie przy rysowaniu LT czy formacji to konsekwentnie pomijam to również przy fibo, choć w tym przypadku nie tyle chodziło mi o fibo co o połowę wysokości formacjiWuza pisze:Czemu Fibo od "prawie" szczytu do "prawie" dołka ?
Ciekawe podejście, przy LT w pełni zrozumiałem ale czy przy innych wskaźnikach itp ? Mimo wszystko Fibo, pivoty itp powinny chyba brać pod uwagę ekstrema. W taki sposób dajesz sobie dużą dowolność interpretacji tego co jest fałszywym wybiciem a co nie. Ale to nie krytyka w żaden sposób, każde podejście odbiegające od "zasad" jest ciekawe i warte przyjrzenia się bliżej.Ciapul pisze:ano bo jak pomijam coś jako fałszywe wybicie przy rysowaniu LT czy formacji to konsekwentnie pomijam to również przy fibo, choć w tym przypadku nie tyle chodziło mi o fibo co o połowę wysokości formacjiWuza pisze:Czemu Fibo od "prawie" szczytu do "prawie" dołka ?![]()
jednak zaznaczam jest to tylko i wyłącznie mój sposób ( niejednokrotnie zresztą tutaj krytykowany )
nie ma takiej możliwości - zobacz aktualne poziomy stóp procentowych i zobacz dla której waluty podwyżki są bliższe...lukpiasek pisze:patrząc na e/g nos mi podpowiada że cel dla niego to 1.0 oczywiście poniżej 0.77 zrewiduje swój pogląd wydaję mi się że rekiny będą kupować euro ale do funta co przełoży się na ślamazarne wzrosty edka i małe spadki póki co g/u no i za jakiś czas spotkanie e/u i g/u przy kursie 1.2-1.3
tak jak pisałem - w tym akurat przypadku chodziło mi o wyznaczenie połowy wysokości trójkąta... jeżeli chodzi o fibo to zależy od sytuacji ale z zasady pomijam ekstrema formujące się na danych zwłaszcza takich jak posiedzenia banków centralnych i późniejsze konferencje...Wuza pisze:Ciekawe podejście, przy LT w pełni zrozumiałem ale czy przy innych wskaźnikach itp ? Mimo wszystko Fibo, pivoty itp powinny chyba brać pod uwagę ekstrema. W taki sposób dajesz sobie dużą dowolność interpretacji tego co jest fałszywym wybiciem a co nie. Ale to nie krytyka w żaden sposób, każde podejście odbiegające od "zasad" jest ciekawe i warte przyjrzenia się bliżej.
stopy procentowe w krajach rozwinietych powinny dązyć do zera w długim terminie chcąc rozruszać gospodarki pieniądz musi wypłynąć z biezpiecznych lokat do gospodarki , nie ma ryzyka inflacji patrząc po złocie oraz z powodu że biedni są nadal biedni i nie zbuntują się przeciwko pracy mając ogrom oszczednosći i wykupując wszystkoCiapul pisze:nie ma takiej możliwości - zobacz aktualne poziomy stóp procentowych i zobacz dla której waluty podwyżki są bliższe...lukpiasek pisze:patrząc na e/g nos mi podpowiada że cel dla niego to 1.0 oczywiście poniżej 0.77 zrewiduje swój pogląd wydaję mi się że rekiny będą kupować euro ale do funta co przełoży się na ślamazarne wzrosty edka i małe spadki póki co g/u no i za jakiś czas spotkanie e/u i g/u przy kursie 1.2-1.3
czyli uważasz że rynek który od 12.06 zaczął dyskontować pierwszą podwyżkę stóp dla funta jest w błedzie bo nie będzie podwyżek tylko obniżka ?lukpiasek pisze:stopy procentowe w krajach rozwinietych powinny dązyć do zera w długim terminie chcąc rozruszać gospodarki pieniądz musi wypłynąć z biezpiecznych lokat do gospodarki , nie ma ryzyka inflacji patrząc po złocie oraz z powodu że biedni są nadal biedni i nie zbuntują się przeciwko pracy mając ogrom oszczednosći i wykupując wszystko, ceny nie pójdą do góry bo i tak nie ma komu kupować oprócz cen żywności ale to inna historia
może nie obniżka a raczej brak podwyżki , nie wiesz czy ten ruch w górę to spekulacja czy gra pod podwyżke gdyż nie wiesz kto kupował za ile i na jak długoCiapul pisze:czyli uważasz że rynek który od 12.06 zaczął dyskontować pierwszą podwyżkę stóp dla funta jest w błedzie bo nie będzie podwyżek tylko obniżka ?lukpiasek pisze:stopy procentowe w krajach rozwinietych powinny dązyć do zera w długim terminie chcąc rozruszać gospodarki pieniądz musi wypłynąć z biezpiecznych lokat do gospodarki , nie ma ryzyka inflacji patrząc po złocie oraz z powodu że biedni są nadal biedni i nie zbuntują się przeciwko pracy mając ogrom oszczednosći i wykupując wszystko, ceny nie pójdą do góry bo i tak nie ma komu kupować oprócz cen żywności ale to inna historia