Prawda czy fałsz - prawdopodobieństwo kontynuacji trendu

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Re: Prawda czy fałsz - prawdopodobieństwo kontynuacji trendu

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

LowcaG
Popieram powyższy post. Oddaje istotę tematu trendu na rynku.

Ja powiem więcej. Rynek to same trendy, ponieważ cały czas porusza się od trendu do trendu na zmianę. A to czy jest ten trend dłuższy, krótszy to już specyfika rynku+zmienność w danym czasie. Zawsze jest jakiś trend. Czasem są impulsy, czasem trendy krótkie a czasem trendy z małymi korektami, które można najlepiej i najłatwiej wykorzystać.

Gra na same S/R ma sens tylko na rynku o sporej zmienności i w konsolidacji. Na rynku o długich trendach (ruchy głównego trendu o wiele dłuższe do korekt). Ten sposób w ogóle nie sprawdza się.

Aby zarabiać trzeba: Poznać specyfikę rynku, znaleźć system wykorzystujący ją i stosować to przy odpowiednim zarządzaniu pozycją. A to, że rynek często zmienia swoją specyfikę to jest utrudnienie, z którym każdy musi nieustanie walczyć, chcąc zarabiać.

luxtorpeda
Proszę o więcej konkretów, bo lanie wody i personalne odzywki to dno :563: .
Ja handluję tylko na trendach. Konsolidacji unikam jak ognia.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

LowcaG pisze:ok, czyli price action
Nie, to nie jest Price Action, trzeba zapytać fx-lamera, dlaczego użył tego terminu w temacie.
LowcaG pisze:No właśnie to tylko pojęcia...ja np. Twoje SL=10, TP=100 określam ewidentnie na grę pod rynek trendowy...
Nie rozumiem związku.
LowcaG pisze:poziom absolutnie niema znaczenia, kierunek też nie,
Poziom ma znaczenie przecież - kupujesz tylko w pewnych miejscach i sprzedajesz podobnie tylko w niektórych.
LowcaG pisze:możesz sobie wybierać je losowo a nawet w obydwie strony równocześnie
Jeżeli taka jest Twoja logika, to oczywiście możesz sobie losować, czy na tym poziomie wsparcia kupisz czy sprzedasz - Twój problem, bo dla mnie to głupie i jak bym kupował.
LowcaG pisze:A Twoje poziomy to dla mnie urojenia, które nie mają żadnego znaczenia. To moje pojęcia .
Jak tam chcesz, ale dziwne, że traktujesz je jako urojenia nawet ich nie znając :) Klasyczny definicja głupca: "nie wie i nie chce wiedzieć".
LowcaG pisze:Jeżeli coś jest dobrze opisane, to nie mam problemem z chęciami, jeżeli tą samą sytuację 3 osoby interpretują na 3 różne sposoby..cóż..(nie wiem oczywiście jak jest w price action)
Poziomy S/R są jedynym narzędziem, które nie pozostawia dowolności.
LowcaG pisze:A teraz piszesz, już o swojej wizji tego jak inni widzą innych...
Nie, pisałem to, co od nich wiele razy słyszałem na tym forum (lub czytałem co jest trochę niezręcznym zwrotem).

-- Dodano: 04 lip 2014, 11:28 --
Szwajcar pisze:Gra na same S/R ma sens tylko na rynku o sporej zmienności i w konsolidacji. Na rynku o długich trendach (ruchy głównego trendu o wiele dłuższe do korekt). Ten sposób w ogóle nie sprawdza się.
Albo nie potrafisz ich poprawnie wyznaczać, co było tłumaczyło Twój punkt widzenia.
Szwajcar pisze:Ja powiem więcej. Rynek to same trendy, ponieważ cały czas porusza się od trendu do trendu na zmianę. A to czy jest ten trend dłuższy, krótszy to już specyfika rynku+zmienność w danym czasie. Zawsze jest jakiś trend. Czasem są impulsy, czasem trendy krótkie a czasem trendy z małymi korektami, które można najlepiej i najłatwiej wykorzystać.
Ble ble ble, ja podałem konkrety (temat z tego forum) a Ty piszesz o zawsze jest "jakiś" trend i "gdzieś" się on tam kończy "czasem" małymi korektami. Słowa "jakiś", "gdzieś", "czasem" to jest właśnie lanie wody.
Szwajcar pisze:by zarabiać trzeba: Poznać specyfikę rynku, znaleźć system wykorzystujący ją i stosować to przy odpowiednim zarządzaniu pozycją. A to, że rynek często zmienia swoją specyfikę to jest utrudnienie, z którym każdy musi nieustanie walczyć, chcąc zarabiać.
Rynki nie zmieniły się od 500 lat. Jak się chodzi po omacku, to wszystko wydaje się nowe :)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

luxtorpeda pisze: Nie, to nie jest Price Action, trzeba zapytać fx-lamera, dlaczego użył tego terminu w temacie.
Wiesz to prościej będzie jak podasz prawidłową nazwę i prawidłowego linka to tej właściwej koncepcji..bo tak to bawimy się w "ciuciu babkę".

luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:poziom absolutnie niema znaczenia, kierunek też nie,
Poziom ma znaczenie przecież - kupujesz tylko w pewnych miejscach i sprzedajesz podobnie tylko w niektórych.
Już kiedyś pisałem, o pewnym eksperymencie który wykonałem, EA otwierało w losowych poziomach bo co świeczkę, w losowym kierunku, z OKREŚLONYM tp i sl, pozcyje i wychodziło w danym roku na plus. Oczywiście oszukałem, bo sprawdziłem wcześniej na jakich poziomach TP,SL rynek był trendowy(Czy w konsolidacji, bo już nie pamiętam co się bardziej opłacało).

Innymi słowy, jeżeli rynek jest trendowy na poziomie np. TP=50 SL=10, to oznacza, że jak trafiłeś w te TP i SL, to Twoje poziomy nawet jak są urojone, to i tak wyjdziesz do przodu.
Aby zdecydować czy otworzyć pozycję TP=50 SL=10 czy też TP=10 SL=50 "wystarczy" wiedzieć czy rynek w tym momencie będzie trendowy, czy w konsolidacji (to jest to co wg. Ciebie nie istnieje).

Zrób sobie eksperyment, masz historię (mam nadzieję, że dużą) swoich pozycji, weź je teraz z tym samym TP i SL otwórz przeciwstawnie... wynik wyjdzie drastycznie inny? Jeżeli tak, to znaczy, że Twoje poziomy mają sens.. jeżeli wynik wyjdzie w miarę porównywalny(no bo nigdy nie wyjdzie tyle samo), to znaczy, że Twoje poziomy są urojone i grasz na rynek trendowy albo w konsolidacji.(i jeżeli wychodzisz na plus to znaczy, że czujesz to).

Nie neguję Twoich poziomów wskazuję, jednak, że mogą być nic nie warte, pamiętaj, że im większa różnica w wyniku po odwróceniu transakcji tym większy poziom mają Twoje poziomy. Jak chcesz możesz mi przesłać te transakcje (bez lotów) i ja je odwrócę jeżeli zajmie Ci to za dużo czasu.

luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:możesz sobie wybierać je losowo a nawet w obydwie strony równocześnie
Jeżeli taka jest Twoja logika, to oczywiście możesz sobie losować, czy na tym poziomie wsparcia kupisz czy sprzedasz - Twój problem, bo dla mnie to głupie i jak bym kupował.
Trochę otwartości umysłu..od razu głupie..chyba zaczynam rozumieć o czym mówił Pablo90. ;)

luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:A Twoje poziomy to dla mnie urojenia, które nie mają żadnego znaczenia. To moje pojęcia .
Jak tam chcesz, ale dziwne, że traktujesz je jako urojenia nawet ich nie znając :) Klasyczny definicja głupca: "nie wie i nie chce wiedzieć".
Zbyt szybko wchodzisz na poziom "prztyczków" personalnych..mogę tylko powiedzieć, że Ty od razu uważasz, że coś jest głupie a tego nie rozumiesz ;)
Na dodatek wycinasz z kontekstu.. eh nieładnie, nieładnie.
luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:Jeżeli coś jest dobrze opisane, to nie mam problemem z chęciami, jeżeli tą samą sytuację 3 osoby interpretują na 3 różne sposoby..cóż..(nie wiem oczywiście jak jest w price action)
Poziomy S/R są jedynym narzędziem, które nie pozostawia dowolności.
Dlatego proszę o dokładny "przepis" bez dowolności (może być link), chyba, że w tym wątku jest, muszę zerknąć.

PS.
A puenta.. przekazuje Ci, że jest takie coś jak trend i konsolidacja, bo to właśnie pewne pojęcia które co prawda są różnie definiowane, ale jednak są.

luxtorpeda

LowcaG pisze:Wiesz to prościej będzie jak podasz prawidłową nazwę i prawidłowego linka to tej właściwej koncepcji..bo tak to bawimy się w "ciuciu babkę".
W pierwszym poście podanego przeze mnie tematu jest podany link. Skoro nawet nie wysiliłeś się, żeby przeczytać to o czym chcesz dyskutować?
LowcaG pisze:Trochę otwartości umysłu..od razu głupie..chyba zaczynam rozumieć o czym mówił Pablo90.
Wybacz, ale giełda to nie demokracja czy forum, gdzie każdy może mieć swoje racje. Tu się albo ma racje albo się wychodzi na durnia. Sprzedawanie na poziomie wsparcia nie jest mądre, bez względu na to, jak to sobie uzasadniasz.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:Wiesz to prościej będzie jak podasz prawidłową nazwę i prawidłowego linka to tej właściwej koncepcji..bo tak to bawimy się w "ciuciu babkę".
W pierwszym poście podanego przeze mnie tematu jest podany link. Skoro nawet nie wysiliłeś się, żeby przeczytać to o czym chcesz dyskutować?
Wysiliłem się wysiliłem, myślałem, że mówisz o jakiejś innej prawdzie i się "droczę" ;) (w końcu jesteś tu głównie dla zabawy, nie?)
Ale ok, widzę, że dążysz tylko do personalnych wycieczek...typowe..
luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:Trochę otwartości umysłu..od razu głupie..chyba zaczynam rozumieć o czym mówił Pablo90.
Wybacz, ale giełda to nie demokracja czy forum, gdzie każdy może mieć swoje racje. Tu się albo ma racje albo się wychodzi na durnia. Sprzedawanie na poziomie wsparcia nie jest mądre, bez względu na to, jak to sobie uzasadniasz.
No tak bo racja jest tylko jedna
I miałem na myśli wypowiedź:
"Jeśli napiszesz, że zarabiasz z użyciem wskaźników innych niż wykres ceny, to niestety, ale prawdopodobnie zostaniesz potępiony przez większość guru foreksu "
Chodzi o przekaz, "tylko jedna jest prawda, wszystko inne jest głupie" ;) (W co się ładnie wpisujesz)
I co, na kogo ostatecznie wyszedłeś, wychodzisz? ;) (pytanie retoryczne, w ramach schodzenia na poziom personalny)

W każdym razie, to jak to będzie z Twoją historią i odwracaniem pozycji?, to były ciekawy eksperyment (zwłaszcza, że nie neguję samych w sobie S/R, tylko neguję traktowania tego jako jedynej prawdy objawionej).

Powtórzę, weź swój system, przelicz pipsy zarobione/stracone (Zakładam, że zarobione), dlatego pipsy, żeby nie było zaciemnienia przez MM. Następnie odwróć wszystkie pozycje z tym samym TP i SL, i znów policz zarobione pipsy, porównaj wyniki.
Jeżeli Twoje poziomy są faktycznie b. dobrze dobierane, to w tej sytuacji, jak teraz zarobiłeś bardzo dużo to to po odwróceniu powinieneś mieć b. dużą stratę. Jeżeli jednak dalej będziesz miał zysk? to co wtedy? (zagadka)

luxtorpeda

LowcaG pisze:Jeżeli Twoje poziomy są faktycznie b. dobrze dobierane, to w tej sytuacji, jak teraz zarobiłeś bardzo dużo to to po odwróceniu powinieneś mieć b. dużą stratę. Jeżeli jednak dalej będziesz miał zysk? to co wtedy? (zagadka)
Wystarczy tu czysta matematyka, nie potrzebuję robić tego na piechotę. Skoro moje pozycję mają 85+% skuteczności to odwrócenie da jasny wynik. Nie rozumiem, czego to ma dowodzić? Jeśli masz 50% skuteczności to jest to losowa gra i do tego głupia, bo nie masz żadnej przewagi.
LowcaG pisze:"Jeśli napiszesz, że zarabiasz z użyciem wskaźników innych niż wykres ceny, to niestety, ale prawdopodobnie zostaniesz potępiony przez większość guru foreksu "
Być może tak jest. W bankach, funduszach analitycy też stosują różne wskaźniki. Ale nikt z nich (pracowałem, więc wiem) nie będzie zajmował pozycji, nie wiedząc, gdzie są ważne S/R.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

luxtorpeda pisze: Wystarczy tu czysta matematyka, nie potrzebuję robić tego na piechotę. Skoro moje pozycję mają 85+% skuteczności to odwrócenie da jasny wynik. Nie rozumiem, czego to ma dowodzić? Jeśli masz 50% skuteczności to jest to losowa gra i do tego głupia, bo nie masz żadnej przewagi.
Poważnie? Miałbyś rację gdyby TP=SL. Spróbuj, nie zamykaj się w swoich "racjach". Dla podpowiedzi, dam Ci drugą zagadkę. Czy jeżeli weźmiesz dowolny system(automat najprosciej) gdzie TP <> SL, i na 99% jak weźmiesz dowlny będzie stratny. i "przeprogramujesz" go tak, że będzie otwierał pozycje z tym samym TP i SL odwrotne, to zamieniasz go w system zyskowny? Czemu nikt na to jeszcze nie wpadł..hm...

Wiec głupie to jest zdanie o 50% skuteczności i losowości bo wyobraź sobie, że chciał bym ją taka mieć dla TP = 100, SL = 10
luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:"Jeśli napiszesz, że zarabiasz z użyciem wskaźników innych niż wykres ceny, to niestety, ale prawdopodobnie zostaniesz potępiony przez większość guru foreksu "
Być może tak jest. W bankach, funduszach analitycy też stosują różne wskaźniki. Ale nikt z nich (pracowałem, więc wiem) nie będzie zajmował pozycji, nie wiedząc, gdzie są ważne S/R.
Jak pisałem nie neguję S/R. Nie wiem jaki jest przekaz tej wypowiedzi.

PS.
Jeżeli Ci się nie chce, to możesz jak pisałem, mi przesłać te operacje ja je zamienię, (loty zmień na dowolne).
Nie daj się prosić. To eksperyment, z resztą każdy wynik nie świadczy źle o Tobie.
bo jeżeli teraz zarabiasz, i odwrócimy i będzie strata to ok, jeżeli też zysk, to też chyba nie ma co narzekać, nie?

luxtorpeda

LowcaG pisze:Poważnie? Miałbyś rację gdyby TP=SL. Spróbuj, nie zamykaj się w swoich "racjach". Dla podpowiedzi, dam Ci drugą zagadkę. Czy jeżeli weźmiesz dowolny system(automat najprosciej) gdzie TP <> SL, i na 99% jak weźmiesz dowlny będzie stratny. i "przeprogramujesz" go tak, że będzie otwierał pozycje z tym samym TP i SL odwrotne, to zamieniasz go w system zyskowny? Czemu nikt na to jeszcze nie wpadł..hm...
Nie mam zielonego pojęcia, o czym piszesz. Jeżeli zacznę grać na odwrót to 85+% moich transakcji będzie stratnych. Przy odwróceniu SL i TP zbankrutuje dosyć szybko. Z tej chaotycznej wypowiedzi rozumiem, że kluczem do sukcesu według Ciebie jest zakład 50:50 czyli albo TP albo SL w stosunku 1:1. Giełda nie jest grą o sumie zerowej, co jest tylko małym problemem przy Twoich brakach z statystyki.
LowcaG pisze:Wiec głupie to jest zdanie o 50% skuteczności i losowości bo wyobraź sobie, że chciał bym ją taka mieć dla TP = 100, SL = 10
Nie chcesz, bo trzymasz się swoich teorii, które nie mają żadnego sensu. Dałem Ci gotową receptę, z której nie chcesz skorzystac.
LowcaG pisze:Nie daj się prosić. To eksperyment, z resztą każdy wynik nie świadczy źle o Tobie.
bo jeżeli teraz zarabiasz, i odwrócimy i będzie strata to ok, jeżeli też zysk, to też chyba nie ma co narzekać, nie?
Nie będę Ci nic przesyłał, nie widzę takiej potrzeby.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

luxtorpeda pisze: Nie mam zielonego pojęcia, o czym piszesz. Jeżeli zacznę grać na odwrót to 85+% moich transakcji będzie stratnych. Przy odwróceniu SL i TP zbankrutuje dosyć szybko. Z tej chaotycznej wypowiedzi rozumiem, że kluczem do sukcesu według Ciebie jest zakład 50:50 czyli albo TP albo SL w stosunku 1:1. Giełda nie jest grą o sumie zerowej, co jest tylko małym problemem przy Twoich brakach z statystyki.
Jak nie masz pojęcia to od razu tak pisz, a nie "głupie, głupie" ;) . Mówiłem o odwróceniu pozycji, a zostawieniu tych samych TP i SL, skup się. Twoje pozostałe rozumienie zostawię bez komentarza. Przecież wszędzie piszę o TP <> SL.
(Skup się dobrze, bo zacznę myśleć, że jednak zasłużyłeś na traktowanie Cię jak idiotę..;) )

No to teraz poowooliii.

1. Weź transakcję A.
2. Jeżeli to był Long, zamień na short (i odwrotnie)
3. TP i SL z oryginalnej pozycji zostaw na takich samych poziomach, czyli jak było TP = 100 SL =10, to dalej takie zostaw..
4. Policz wynik.
5. Zrób to dla wszystkich pozycji, porównaj z wynikiem oryginalnym.

(Zakładam, że TP <> SL)
Za trudne? Jeżeli czegoś nie rozumiesz to napisz, wyjaśnię.

PS.
Jeżeli będę miał TP=5 i SL = 100, to także osiągnę skuteczność powyżej 85%.
luxtorpeda pisze: Nie będę Ci nic przesyłał, nie widzę takiej potrzeby.
Ale policzysz? Tak z ciekawości chociaż...

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

Czemu ma służyć ta dyskusja?

Trendów nie ma? Ok. A te skośne kreski, które mam na wykresach?

Nie neguję S/R, nie wspominam słowem o oscylatorach, nie napisałem nawet, po co (jeśli w ogóle po coś) mi ta wiedza odnośnie trendów. A Ty piszesz, że to, co będę robił, nie uda się. Błagam...

Są lepsze sposoby na relaks. A zaśmiecanie mojego wątku niezwiązanymi z nim mądrościami w celach czysto rozrywkowych zwyczajnie mnie obraża.

ODPOWIEDZ