Prawda czy fałsz - prawdopodobieństwo kontynuacji trendu

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
luxtorpeda

Re: Prawda czy fałsz - prawdopodobieństwo kontynuacji trendu

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

ZomG pisze:Mówi się, że trend wykazuje większą skłonność do kontynuacji niż do odwrócenia.
Nie ma czegoś takiego jak trend. Cena jeździ od szczytu popytu, do szczytu podaży (podstawowe prawo rynkowe), stąd można bardzo dokładnie przewidzieć punkty zwrotne. To, co chcesz zrobić to granie w obszarze równowagi, gdzie cena może mieć dużą zmienność i pomimo, że złapiesz dobry kierunek to wylecisz na tej zmienności.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

luxtorpeda pisze:
Nie ma czegoś takiego jak trend. Cena jeździ od szczytu popytu, do szczytu podaży
Nie mieszaj ludziom w głowach - droga od szczytu popytu do szczytu podaży to jest własnie trend (przykład U/J W1 10/2012 - 05/2013), kiedy cena nie wykazuje skłonności do zdecydowanych ruchów w którąkolwiek ze stron, mamy konsolidację (przykład U/J W1 02/2014 do teraz).

Czasem chcemy błysnąć tak bardzo mądrą sentencją, że wychodzi z tego piękny farmazon :wink:

luxtorpeda

cajto pisze:Nie mieszaj ludziom w głowach - droga od szczytu popytu do szczytu podaży to jest własnie trend
Napisz mi proszę, gdzie cena w najbliższym czasie zawróci, skoro jesteś specjalistą od "trendu" :)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

luxtorpeda pisze: Napisz mi proszę, gdzie cena w najbliższym czasie zawróci, skoro jesteś specjalistą od "trendu" :)
A Ty dla równowagi też napisz gdzie cena w najbliższym czasie zawróci, skoro jesteś specjalistą od "szczytów popytu i podaży". (Nie piszę tego złośliwie)

luxtorpeda

Zostałem potraktowany tak protekcjonalnie że nie śmiem niczego zarzucić Cajto, chcę się czegoś nauczyć od takiego specjalisty i liczę tu na jego współpracę.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

luxtorpeda pisze:Zostałem potraktowany tak protekcjonalnie że nie śmiem niczego zarzucić Cajto, chcę się czegoś nauczyć od takiego specjalisty i liczę tu na jego współpracę.
Twoją wypowiedź także można uznać za protekcjonalną. "Nie ma czegoś takiego jak trend" ;)
Ponadto napisałeś "można bardzo dokładnie przewidzieć punkty zwrotne."

Dlatego mnie zainteresowało jak się tak dokładnie przewiduje te punkty zwrotne, pytam poważnie, także chcę się czegoś nauczyć.

luxtorpeda

LowcaG pisze:Ponadto napisałeś "można bardzo dokładnie przewidzieć punkty zwrotne."
Oczywiście, że można. Co jest głupsze - wchodzić w połowie ruchu przy dużym SL czy może łapać szczyt/dołek (co u niektórych na tym forum jest równoznaczne z szaleństwem) przy SL 10 pipsów i R:R 1:100?

Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to pierwszym krokiem jest zaniechanie korzystania z for, głupich książek i głupich porad. Naprawdę można bez wszystkich tych specjalistów nauczyć się zarabiać. Mam znajomego, który zaczynał na GPW w latach 90. Notowania miał z telegazety a akcje kupował stojąc w kolejce w PKO BP. Gość stosuje wyłącznie poziomy S/R, nie wie, co to linia trendu, oscylator czy formacja. Zarabia regularnie poważne pieniądze.

Wszystko, co potrzebne, to poziomy S/R. Jeśli będzie je umiał dobrze wyznaczać i przestaniesz myśleć w kategoriach trendów to zaczniesz zarabiać. Ruchy to nic innego jak odbijanie się od kolejnych istotnych poziomów S/R które są miejscami dużego popytu/podaży. Tak grają instytucje i wielcy spekulanci.
LowcaG pisze:Twoją wypowiedź także można za protekcjonalną. "Nie ma czegoś takiego jak trend"
Można, ale tu na forum kto ma dłuższy staż i więcej postów ten jest podobno mądrzejszy, także czekam na wypowiedź Cajto, bo wygląda na to, że jest mądrzejszy ode mnie według standardów tego foremka :)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

luxtorpeda pisze: Oczywiście, że można. Co jest głupsze - wchodzić w połowie ruchu przy dużym SL czy może łapać szczyt/dołek (co u niektórych na tym forum jest równoznaczne z szaleństwem) przy SL 10 pipsów i R:R 1:100?
Pytanie jest niezasadne dopóki nie potrafimy określić tego szczytu/dołka, piszesz, że można, stąd moje pytanie jak to się robi aby dokładnie określić?

Nie oczekiwałem odpowiedzi co powinno być moim pierwszym krokiem bo gdybym go wykonał nie przeczytał bym Twojej odpowiedzi ;) No i sam też korzystasz z for.
luxtorpeda pisze: Ruchy to nic innego jak odbijanie się od kolejnych istotnych poziomów S/R które są miejscami dużego popytu/podaży. Tak grają instytucje i wielcy spekulanci.
Niektórzy te ruchy między tymi istotnymi poziomami, nazywają trendami, korektami itp.
No ale dalej nie wiem jak się wyznacza te istotne poziomy, a chciałbym się nauczyć. Tylko bez filozofowania, tylko tak praktycznie, bo tylko praktyczne rozwiązania są najlepsze :D.
luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:Twoją wypowiedź także można za protekcjonalną. "Nie ma czegoś takiego jak trend"
Można, ale tu na forum kto ma dłuższy staż i więcej postów ten jest podobno mądrzejszy, także czekam na wypowiedź Cajto, bo wygląda na to, że jest mądrzejszy ode mnie według standardów tego foremka :)
To jest Twoja interpretacja rzeczywistości..Ja oceniam wasze wypowiedzi w podobnym tonie.(to jest z kolei moja interpretacja rzeczywistości ;) )

luxtorpeda

LowcaG pisze:Pytanie jest niezasadne dopóki nie potrafimy określić tego szczytu/dołka, piszesz, że można, stąd moje pytanie jak to się robi aby dokładnie określić?
http://forex-nawigator.biz/forum/naked- ... t7917.html

Proszę bardzo. Ta technika jest najbliższa prawdy, dziwne, że temat jest tak mało aktywny.
LowcaG pisze:Nie oczekiwałem odpowiedzi co powinno być moim pierwszym krokiem bo gdybym go wykonał nie przeczytał bym Twojej odpowiedzi No i sam też korzystasz z for.
Korzystam z nich w celach czysto rozrywkowych. Najbardziej lubię wszystkie teorie spiskowe dot. grubasów oraz prezentacje różnych formacji cenowych (moim faworytem są RGR na wykresach 5 min., publikowane co godzinę).
LowcaG pisze:Niektórzy te ruchy między tymi istotnymi poziomami, nazywają trendami, korektami itp.
To tylko pojęcia. Chodzi o sposób myślenia - można myśleć poziomami albo trendami i tak też postrzegać wykres. Drugi sposób jest skazany na porażkę.
LowcaG pisze:No ale dalej nie wiem jak się wyznacza te istotne poziomy, a chciałbym się nauczyć. Tylko bez filozofowania, tylko tak praktycznie, bo tylko praktyczne rozwiązania są najlepsze .
A co zrobiłeś w tym kierunku, żeby się nauczyć poza wykazaniem chęci? Nie oczekuj rezultatów bez pracy. Link masz wyżej, chociaż lepszym źródłem jest chyba oryginalny temat z FF.
LowcaG pisze:To jest Twoja interpretacja rzeczywistości..Ja oceniam wasze wypowiedzi w podobnym tonie.(to jest z kolei moja interpretacja rzeczywistości )
Myślę, że nie zasłużyłem sobie na traktowanie mnie jako idioty :) Ta interpretacja rzeczywistości jest przedstawiane przez innych użytkowników tego forum a ja użyłem tego jako ironii.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

luxtorpeda pisze: Proszę bardzo. Ta technika jest najbliższa prawdy, dziwne, że temat jest tak mało aktywny.
ok, czyli price action, A tydzień temu akurat mi ktoś napisał tu akurat o tym, pkt 6.

luxtorpeda pisze:
LowcaG pisze:Niektórzy te ruchy między tymi istotnymi poziomami, nazywają trendami, korektami itp.
To tylko pojęcia. Chodzi o sposób myślenia - można myśleć poziomami albo trendami i tak też postrzegać wykres. Drugi sposób jest skazany na porażkę.
No właśnie to tylko pojęcia...ja np. Twoje SL=10, TP=100 określam ewidentnie na grę pod rynek trendowy...poziom absolutnie niema znaczenia, kierunek też nie, możesz sobie wybierać je losowo a nawet w obydwie strony równocześnie, i jeżeli trafiasz na rynek trendowy (Czytaj wchodzą TP>SL) na tym stosunku (100/10) to wyjdziesz do przodu. A Twoje poziomy to dla mnie urojenia, które nie mają żadnego znaczenia. To moje pojęcia ;).

Odwrotnością jest "scalpowanie" np. tp=5 SL=100, teraz grasz na rynek w konsolidacji (w tym zakresie) i znów nie ma znaczenia Twój poziom i kierunek (otwierasz w obydwu).

Żeby nie było, jeżeli Twoje poziomy gdzie SL=TP, mają skuteczność większą niż 50%, to przestają być urojone i stają się pomocne praktycznie, ale dopóki grasz TP(wielkie) SL(malutkie) to grasz na rynek trendowy, nic więcej. Podkreślam, że to moje pojęcia i nie uważam ich za prawdę objawioną

luxtorpeda pisze: A co zrobiłeś w tym kierunku, żeby się nauczyć poza wykazaniem chęci? Nie oczekuj rezultatów bez pracy. Link masz wyżej, chociaż lepszym źródłem jest chyba oryginalny temat z FF.
Jeżeli coś jest dobrze opisane, to nie mam problemem z chęciami, jeżeli tą samą sytuację 3 osoby interpretują na 3 różne sposoby..cóż..(nie wiem oczywiście jak jest w price action)

luxtorpeda pisze: Myślę, że nie zasłużyłem sobie na traktowanie mnie jako idioty :) Ta interpretacja rzeczywistości jest przedstawiane przez innych użytkowników tego forum a ja użyłem tego jako ironii.
A teraz piszesz, już o swojej wizji tego jak inni widzą innych...;)
Mało kto zasługuje na traktowanie jak idioty, oczywiście.

ODPOWIEDZ