DayTrading: Czwartek 12.06.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 13 cze 2014, 00:00

Wzrost
17
68%
Bez zmian
5
20%
Spadek
3
12%

Liczba głosów: 25

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Czwartek 12.06.2014

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

bo liczy się cena zamkniecia, bynajmniej dla mnie, rysuj jak chcesz, ale też nie próbuj mnie uczyć swojego podejscia.

ale popatrz na zwykłe PA, wsparcia i opory rynek rysuje po kontach, czy bardziej respektuje ceny otwarć i zamknięć?

-- Dodano: czw 12-06-2014, 12:23 --

poztym dolicz do tego szum, a raczej go wyliminuj, dodaj niedokładność platformy, i wychodzi taka strefa graniczna, tzw otoczenie ;)
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
Ciapul
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Ciapul »

cajto pisze:Czemu rysuje się TL po korpusach odrzucając cienie?
każdy rysuje jak chce tylko że trzeba być potem konsekwentny - czyli jak pomijasz cienie przy rysowaniu to potem przy analizowaniu takiej LT musisz również patrzeć na sam korpus...
z drugiej strony prowadząc LT po korpusach możesz uzyskiwać więcej punktów stycznych co dla wymowy LT jest lepsze...

a na samym koncu rynek i tak zweryfikuje :)
Fakt, że meduza przeżyła 650 milionów lat bez mózgu daje nadzieję wielu ludziom...

Awatar użytkownika
P4W3L
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: P4W3L »

cajto pisze:Czemu rysuje się TL po korpusach odrzucając cienie?
źródło internetowe:
"Można zadać pytanie, czy linie trendu należy kreślić w oparciu o ceny zamknięcia, czy ceny ekstremalne. Częściej stosowanym podejściem jest to, w którym wykorzystuje się ceny maksymalne i minimalne, aczkolwiek czasem warto wyznaczyć dodatkową linię trendu na podstawie cen zamknięcia celem uzyskania szerszej strefy wsparcia czy oporu."
najczęściej wykorzystywanym wykresem liniowym jest ten opierający się na cenach zamknięcia, zatem rzadko spotykany jest wykres świecowy z liniami trendu po cenach zamknięcia, do tego raczej wykorzystuje się zazwyczaj wykres liniowy

co do edka, poszły SL, sell stopy, a jednak kurs wrócił powyżej 1,3521, zatrzymany przez 1,3525 (kilka razy już był testowany od góry), nadal sytuacja niejednoznaczna, ja osobiście przychylam się do wariantu w górę
„Śpieszymy się do dorosłości, żeby tęsknić za dzieciństwem, tracimy zdrowie dla pieniędzy, a potem płacimy by je odzyskać, żyjemy jakbyśmy nigdy nie mieli umrzeć, a umieramy jakbyśmy nigdy nie żyli” - Paulo Coelho

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

niemiaszek pisze:Hello

OPTIONS: FX: Option expiries for today's NY cut 1000ET.
* Euro-dollar;
$1.3500(E982mn),
$1.3550(E1.5bn),
$1.3600(E5.0bn) :oops:

* Euro-Cad; C$1.4800(E1.7bn)(Rtrs+DTCC) :idea:

Dzięki, Niemiaszek, za codzienne info.
Do 16 raczej Edzia potrzymają na nizinach. No chyba, że ta gruba opcja jest w innym kierunku, wtedy nie zdziwi mnie ostra szpila po 14:30 do góry
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

za to au daje czadu, zalowalem ze zamknalem za wczesnie, swojego skalpa a tu lup, i wybicie kolejnego haj

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Boczek, zerknij na swoją TL z poprzedniej strony - pierwsza styczna na cieniu, druga na korpusie, tam szumiało , a tu nie :wink:

Najczęstszym sposobem rysowania TL jest taki, żeby cena była już na stycznej, w myśl zasady - jest setup, jest impreza :lol:
Jaki setup, taka impreza :p

No właśnie P4W3L, czemu się odrzuca cienie jako nieistotne? W necie z reguły spotykamy sie z wyjaśnieniem że to "kaprysy" rynku, więc nie powinno się tego uwzględniać.
Tylko warto pokusić się o policzenie ile taki kaprys kosztował i co miał na celu, poza tym cień na H1 nie będzie nim na 2xM30.

Ale niech tam każdy kreśli jak mu pasuje.

Awatar użytkownika
kera.p
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kera.p »

BOCZEK pisze:tylko ze ja sobie technikę robie na wykresie liniowym, potem patrze jak wygląda to na swieczkach, jedni rysuja po knotach inni po zamknieciach... i tak można dyskutowąć, jak przebije LT to i Twoja i moją, a jak nie przebiejije to i mojej i Waszej nie przebije ;)

ROPA BRENT, chodzi na W1 i trójkącie, czy wybije sie z niego niebieskim kanałem?

Boczek - a na jaki zasięg stawiasz tego wzrostu --> bo mnie na S zaskoczyło niestety...

Myślę że odczekam na małą korektę tego wzrostu i zamknę chyba... Choć nie jestem pewny czy nie mamy odbicia właśnie od oporu LT (tyle że po cieniach) i czy nie zawróci zaraz na południe...

Troszkę się zrobiło niespokojnie w Iraku i nie wiadomo co z tego wyniknie...
"DOŚWIADCZENIE - nazwa jaką nadajemy naszym błędom" :wink:

homar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: homar »

cajto pisze:Boczek, zerknij na swoją TL z poprzedniej strony - pierwsza styczna na cieniu, druga na korpusie, tam szumiało , a tu nie :wink:

Najczęstszym sposobem rysowania TL jest taki, żeby cena była już na stycznej, w myśl zasady - jest setup, jest impreza :lol:
Jaki setup, taka impreza :p

No właśnie P4W3L, czemu się odrzuca cienie jako nieistotne? W necie z reguły spotykamy sie z wyjaśnieniem że to "kaprysy" rynku, więc nie powinno się tego uwzględniać.
Tylko warto pokusić się o policzenie ile taki kaprys kosztował i co miał na celu, poza tym cień na H1 nie będzie nim na 2xM30.

Ale niech tam każdy kreśli jak mu pasuje.
uważam, że tradycja ciągnięcia linii po korpusach wzięła się z tradycyjnych giełd gdzie liczyło się zamknięcie dnia bo wtedy duzi gracze decydowali o losie danego waloru. Dodatkowo jeśli mamy wąsa i powrót nad linię to prowadzenie po korpusach potwierdza, że była to fałszywka. Innych czynnikiem jest horyzont czasowy. Faktem jest też, że poważne linie opierają się min na 3 punktach i wtedy samo nam wychodzi jeśli 2 z nich są na korpusach a jednej na wąsie to nic nie szkodzi... wyczucie i rezerwa ww podejściu. Podobnie przecież z wybiciami nie każde co do punktu jest poważne- zakłada się jakiś margines błędu...

Awatar użytkownika
P4W3L
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: P4W3L »

cajto pisze: No właśnie P4W3L, czemu się odrzuca cienie jako nieistotne? W necie z reguły spotykamy sie z wyjaśnieniem że to "kaprysy" rynku, więc nie powinno się tego uwzględniać.
ja osobiście stosuję ceny min/max, zgadzam się że te "kaprysy" mogą być spowodowane SL, zleceniami oczekującymi, błędami, źle zinterpretowanymi danymi itp, niemniej jednak taki poziom cenowy wystąpił i cena tam się zatrzymała oraz nastąpił zwrot
podsumowując nie ważne z jakiego powodu (może być nawet błahy), ale kurs zawrócił i ten poziom jest ważny i powinien być brany pod uwagę
niemniej jednak każdy ma swoje metody i jeśli im odpowiadają to nie mam nic przeciwko
„Śpieszymy się do dorosłości, żeby tęsknić za dzieciństwem, tracimy zdrowie dla pieniędzy, a potem płacimy by je odzyskać, żyjemy jakbyśmy nigdy nie mieli umrzeć, a umieramy jakbyśmy nigdy nie żyli” - Paulo Coelho

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

ropa jak widać na oporze, przestałem prognozować, pór wiec S, ale nie niżej niz 108 dolców, potem może i by doszło do tych 116 baksów

cajto, przestan się czepiać, rysunek wrzucony, dla poglądu co by dawał do myślenia,
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Zablokowany