Dzisiejsza poranna seria 4-ech StopLoss-ów pod rząd uświadomiła mi, że w mojej strategii brakuje czegoś konkretnego.
Warunek Ryzyka jest dobry , i dzięki niemu nie ma tragedii, tylko strata, na którą mnie stać.
Dlatego, przedstawiam bardziej skonkretyzowaną modyfikację mojej strategii:
+-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
Strategia PTECZ Pattern
System składa się z:
Expert Advisor:
Dadas_50%_Close_EA.mq4
Indicator:
DadasMod_lot_size_calc.mq4
Dadas_PTECZ_Pattern_Indi.mq4
Script:
Buy_SL_Script.mq4
Sell_SL_Script.mq4
Dadas_50%_Close_EA.mq4
Programem wykonawczym jest Dadas_50%_Close_EA.mq4.
Ustawiamy jego parametry według założonej strategii.
Możemy określić 3 poziomy strategiczne jako ułamek odległości
pomiędzy ceną otwarcia transakcji a ceną TakeProfit.
EA będzie przesuwał StopLoss według założonych poziomów,
gdy cena Bid przekroczy wyrysowaną linię danego poziomu.
Poziomem przesunięcia SL do BreakEven jest domyślnie Book_Half_Level_1.
Po przekroczeniu ceny Book_Half_Level_2 SL jest przesuwany do ceny Book_Half_Level_1.
Możemy zastosować strategię Book_Half, wówczas EA zamknie połowę wolumenu
transakcji, gdy cena Bid przekroczy wyrysowaną linię danego poziomu.
Możemy zastosować strategię Tight_Trail, wówczas EA przesunie StopLoss
do poziomu Book_Half_Level_2, gdy cena Bid przekroczy ten poziom.
Możemy określić inny niż BreakEven=0 w parametrze Break_Even_Slippage.
Buy_SL_Script.mq4 & Sell_SL_Script.mq4
Skrypty te służą do otwierania pozycji.
Oczywiście, pozycję można otwierać tradycyjnymi metodami MT4 i ręcznie rozstawić SL i TP.
Skrypty kreślą linę SL i linę otwarcia pozycji.
EA bada położenie ceny Bid względem tych linii.
Gdy cena Bid znajdzie się wewnątrz tych linii, EA otwiera pozycję od razu z SL i TP, oraz
rozrysowuje linie zarządzania pozycją.
Odpowiedni skrypt upuszczamy na poziomie ceny, gdzie powinien się znajdować StopLoss:
Dadas_PTECZ_Pattern_Indi.mq4
Poziomami transakcyjnymi są struktury sygnalizowane przez Dadas_PTECZ_Pattern_Indi.mq4.
Struktury powinny się pojawiać na lub w okolicach poziomów potencjalnych swingów, i
trejdujemy wyłącznie takie sygnały. W tym celu wszystkie świece lub słupki wykresu
ustawiamy w jednym kolorze i nie zwracamy żadnej uwagi na jakąkolwiek Price Action,
wskaźniki, poziomy, ani jakiekolwiek cuda-nie-wida techniczne, czy fundamentalne,
poza trendem lokalnym związanym z sygnałami Dadas_PTECZ_Pattern_Indi.mq4.
Interesuje nas jedynie lokalny trend według zasady:
"dwie świece sygnalizacyjne w strukturze tworzą trend, trzecia jest potwierdzeniem trendu".
Skrypty sterujące Buy_SL_Script.mq4 & Sell_SL_Script.mq4 upuszczamy odpowiednio
tuż pod LowestLow lub nad HighestHigh w bezpośredniej okolicy struktury PTECZ.
Intersuje nas otwarcie transakcji najpóźniej na 4-tej świecy.
Od tego momentu, jeżeli transakcja zostanie otwarta, zarządzamy StopLossem razem z EA.
EA będzie przesuwać StopLoss tylko, gdy ten będzie poniżej założonych poziomów trailingu.
Jeżeli ręcznie przesuniemy StopLoss powyżej założonych poziomów trailingu, dany etap
uważa się za dokonany.
+-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
Na tę chwilę zostaje dopracować jeszcze kilka szczegółów odnośnie ilości trejdów dziennie,
oraz momentu zakończenia handlowania w danym dniu.
Dadas DayTrading Strategy
Re: Dadas DayTrading Strategy
No to rozpoczynamy nowy etap:

Dzisiaj dzień newsowy i spodziewałem się wariackich ruchów, więc przeczekałem.

Dzisiaj dzień newsowy i spodziewałem się wariackich ruchów, więc przeczekałem.
Wziąłem tyle, ile się udało.
Cena stanęła, cofnęła się, następny atak niedźwiedzi się nie udał, to zamknąłem.

Cena stanęła, cofnęła się, następny atak niedźwiedzi się nie udał, to zamknąłem.

Wiem, jestem wariat i szybko ewoluuję.
Ta strategia wyżej opisana, nadal ogólnie obowiązuje,
ale mam lepsze narzędzie do analizy, znaczy napisałem nowy skrypt.

Nie chcę robić wrażenia, że ma same tylko zyski, nie.
Mam straty na innej strategii, którą testuję na innym wątku.
Najnowsza wersja tej tutaj strategii zaczyna przynosić efekty.
Łączy się to z poukładaniem w głowie rozumienia tego, co robią instytucje i grubasy.
Wiedzę teoretyczną miałem już dawno, ale to zdaje się fiziologia nie pozwalała
tej wiedzy przełożyć na wykres w czasie rzeczywistym.
Ostatnio bardzo dużo cisnąłem w temacie uspokojenia fizjologii umysłu, żeby
móc świadomie myśleć co robi rynek i widzieć to na wykresie.
Druga rzecz, to pewna naprawdę złota myśl, którą gdzieś usłyszałem,
że statystycznie cena o wiele częściej znajduje się w trendzie, niż na zakręcie.
Cóż, Kraków nie od razu zbudowano.
Ta strategia wyżej opisana, nadal ogólnie obowiązuje,
ale mam lepsze narzędzie do analizy, znaczy napisałem nowy skrypt.

Nie chcę robić wrażenia, że ma same tylko zyski, nie.
Mam straty na innej strategii, którą testuję na innym wątku.
Najnowsza wersja tej tutaj strategii zaczyna przynosić efekty.
Łączy się to z poukładaniem w głowie rozumienia tego, co robią instytucje i grubasy.
Wiedzę teoretyczną miałem już dawno, ale to zdaje się fiziologia nie pozwalała
tej wiedzy przełożyć na wykres w czasie rzeczywistym.
Ostatnio bardzo dużo cisnąłem w temacie uspokojenia fizjologii umysłu, żeby
móc świadomie myśleć co robi rynek i widzieć to na wykresie.
Druga rzecz, to pewna naprawdę złota myśl, którą gdzieś usłyszałem,
że statystycznie cena o wiele częściej znajduje się w trendzie, niż na zakręcie.
Cóż, Kraków nie od razu zbudowano.
I to jest to, o co chodzi w Day Tradingu:

Wykres powiększyłem, żeby było widać.
Trejd wykonany tylko z H4, po analizie W1, D1.

Wykres powiększyłem, żeby było widać.
Trejd wykonany tylko z H4, po analizie W1, D1.
Tak, zdecydowanie w daytradingu chodzi o to, żeby trzymać pozycję prawie 24h XD Demko czy real?
Ja bym to ujął inaczej.Pablo90 pisze:Tak, zdecydowanie w daytradingu chodzi o to, żeby trzymać pozycję prawie 24h XD Demko czy real?
W każdym trejdingu trzeba umieć czytać z wykresu co się dzieje na rynku.
Czyli, widzieć kto spowodował dany ruch i wiedzieć co musi nastąpić w dalszej kolejności.
Czyli, znać strukturę rynku, jej uczestników i rozumieć jak to działa.
Patrz co robi gruby i się pod niego podczepiaj kiedy to widzisz.
Patrz kiedy gruby znalazł płynność na realizację swoich zysków i się pod niego podczepiaj.
Trzymaj pozycję tak długo, jak twoja strategia ci pozwala, albo tak długo, aż będzisz widział, że gruby odwraca.
Zamiast trzymać pozycję prawie 24 godziny, trzymaj ją świadomie aż do momentu, kiedy rynek/wykres powie ci co się dzieje.
Spekuluję zarówno w realu, jak i na demo.
Dadas, wielki szacunek dla Ciebie za stworzenie czegoś co przynosi profity, do tego sam do wszystkiego doszedłeś, zaprogramowałeś. Też bym tak chciała, niestety jestem jeszcze świerzynką giełdową w tym biznesie ze stażem zaledwie 2 letnim.
Do rzeczy.
Przewałkowałam cały wątek, z początku nie udało mi się zaimplementować Twojego wskaźnika do MT4 ale w końcu załapało. TF ustawiony na 240, patrzę na H1
Mam pytanie co do momentów otwierania pozycji przez Ciebie. Czy czekasz aż wydeklaruje się jeden trend? (jak na screenie -strzałka 1)

Jest jakiś sposób na grę w przypadku gdy są jakby dwa trendy? u góry i na dole - strzałka2) Logika podpowiada, żeby omijać takie sytuacje i czekać na wydeklarowanie jednego kierunku. No ale.. ?mistrz Dadas może ma jakiś sposób?
Lampię się na te wykresy jak sroka w gnat, próbuję poznać ten cholerny alfabet wedle którego poruszają się świeczki. Mam nadzieję, że jestem chociaż w połowie drogi
Do rzeczy.
Przewałkowałam cały wątek, z początku nie udało mi się zaimplementować Twojego wskaźnika do MT4 ale w końcu załapało. TF ustawiony na 240, patrzę na H1
Mam pytanie co do momentów otwierania pozycji przez Ciebie. Czy czekasz aż wydeklaruje się jeden trend? (jak na screenie -strzałka 1)

Jest jakiś sposób na grę w przypadku gdy są jakby dwa trendy? u góry i na dole - strzałka2) Logika podpowiada, żeby omijać takie sytuacje i czekać na wydeklarowanie jednego kierunku. No ale.. ?mistrz Dadas może ma jakiś sposób?
Lampię się na te wykresy jak sroka w gnat, próbuję poznać ten cholerny alfabet wedle którego poruszają się świeczki. Mam nadzieję, że jestem chociaż w połowie drogi