Dadas DayTrading Strategy

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Dadas

Re: Dadas DayTrading Strategy

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

giki72 pisze:Dadas, wielki szacunek dla Ciebie za stworzenie czegoś co przynosi profity, do tego sam do wszystkiego doszedłeś, zaprogramowałeś. Też bym tak chciała, niestety jestem jeszcze świerzynką giełdową w tym biznesie ze stażem zaledwie 2 letnim.
Do rzeczy.
Przewałkowałam cały wątek, z początku nie udało mi się zaimplementować Twojego wskaźnika do MT4 ale w końcu załapało. TF ustawiony na 240, patrzę na H1
Mam pytanie co do momentów otwierania pozycji przez Ciebie. Czy czekasz aż wydeklaruje się jeden trend? (jak na screenie -strzałka 1)
Obrazek
Jest jakiś sposób na grę w przypadku gdy są jakby dwa trendy? u góry i na dole - strzałka2) Logika podpowiada, żeby omijać takie sytuacje i czekać na wydeklarowanie jednego kierunku. No ale.. ?mistrz Dadas może ma jakiś sposób?
Lampię się na te wykresy jak sroka w gnat, próbuję poznać ten cholerny alfabet wedle którego poruszają się świeczki. Mam nadzieję, że jestem chociaż w połowie drogi :)
Dzięki za tak miłe słowa!

Fakt, dużo główkuję, dużo tworzę.
Ten wskaźnik rzeczywistego trendu to jakiś etap mojego rozwoju.
Rzeczywiście, nie warto szukać wejść w konsolidacji, jeżeli ma się mało doświadczenia.

Rozszyfrować kod, hmmm, jakbyś miała czas po-SKYPE-ować, to ci postaram się wytłumaczyć,
w jaki sposób najlepiej patrzeć na wykres i jakie informacje o rynku są w nim zakodowane.

Dadas

Kontynuując:
Pojęcie "trendu" w ujęciu wykresów zmaniy ceny nabiera nieco innego znaczenia
niż konwencjonalne myślenie w kategoriach linii prostej wznoszącej lub opadającej.
Na twoim wykresie widzimy wiele trendów lokalnych, i każdy wzrost lub spadek ma określony zasięg w Pipsach.
Gdy przełączysz wykres na wyższy Timeframe, znowu będziesz widziała inne trendy, itd., itp..

Jeżeli interesuje nas moment przez ciebie zaznaczony, czyli u mnie czerwona pionowa:
Obrazek
to potrzebujemy określić generalny trend ceny, właśnie, czyli spojrzeć na D1:
Obrazek
Inaczej mówiąc, potrzebujemy się zorientować co robi rynek i w jakim momencie się znajduje.

Na D1 szukamy początku danego trendu, czyli jest to świeca wybiciowa 1:
Obrazek
Czytamy rynek:
Ten ruch spowodowała duża instytucja typu bank centralny lub kilka dużych instytucji.
Przez dwa kolejne dni pompowali cenę w górę dużymi Lotami.
Potem Dołączyli się inni, średni, itp..
Cena dalej szła w górę, chociaż coraz wolniej.
Teraz, wiesz że jak kupisz, to musisz zamknąć transakcję kiedyś, czyli sprzedać, tak?
Oni też muszą, oni podlegają tym samym warunkom co wszyscy.
Tylko, żeby upłynnić takie ilości, to potrzeba tą płynność właśnie znaleźć, muszą się pojawić
chętni do odkupienia od nich tych Lotów!
Widzimy, że w strefie 2 cena skonsolidowała, czyli wypłaszczyła się.
Obrazek
Teraz, wiedząc że ci duzi muszą kiedyś zamykać, to jest to dla nas ostrzeżenie, UWAGA!, coś się kroi!
Gruby szuka płynności! Może próbować akcji na południe.

Dalej:
Teraz widzisz co się dzieje na rynku, nie zgadujesz, tylko masz uzasadnienie swoich ruchów.
Co zrobisz? Czy będziesz czekać na rozwój sytuacji, czy szukać transakcji gdzie indziej?

Kolejnym elementem jest twoja strategia, czyli które trendy chcesz eksploatować?
Załóżmy, że interesują nas te Pipsy z H1. W końcu strefa 2 ma około 60 Pipsów zasięgu.
Obrazek
Moja zasada brzmi:
Short na górze, Long na Dole.
Skoro widzimy już co robi rynek (duzi uczestnicy), to strefy 3 i 4 muszą być naszymi odnośnikami:
Obrazek
Po zmierzeniu Pipsów widząc co robi cena, wychodzi efektywnie ok. 10 Pipsów.
Czy watro po to iść, czy nie, to sama musisz sobie odpowiedzieć.

Kondensując cały ten wywód do moich skryptów, otrzymujemy na D1:
Obrazek
Oraz na H1, wyraźne informacje, że cena jest w maksimum potencjalnego zasięgu, a więc
trzeba się liczyć z tym, co zanalizowaliśmy wcześniej, że Gruby szuka płynności i będzie wycinał SL-e:
Obrazek

Jest jeszcze jeden drobny element:
CHF jest mocno regulowany przez szwajcarski bank centralny.

Dadas

Jeszcze dodam, że patrząc z punktu widzenia trendu właśnie, czyli D1 (struktury rynku),
szukałbym wejść zgodnie z kierunkiem trendu, gdu ten trend już jest.
Czyli czekam aż trend zrobi pauzę, pierwsze próby realizacji zysków, nieudane, i
stąd bym szukał potencjalnego zasięgu, Pipsów:
Obrazek
A, do precyzyjnego wejścia potrzeba mi jedynie H4, nie potrzebuję schodzić nic poniżej:
Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Cześć Dadas. Jak bilans za maj na koncie real? Wstawisz jakieś podsumowanie?

Dadas

Pablo90 pisze:Cześć Dadas. Jak bilans za maj na koncie real? Wstawisz jakieś podsumowanie?
Słuchaj Pablo90, ten temat już przerabialiśmy, dawno temu.
Daj se siana i idź gdzie indziej podkładać podpuchy.

PS.
Pytanie: "90" to rok urodzenia?

Dadas

Dziś takie dwa trejdy, jednak nie jestem z nich zadowolony, ponieważ
pierwszy powinien być Long na dole, zgodnie z tym, co napisałem wyżej.
Obrazek

Sytuacja na rynku wymagała szukania Longa po zrealizowaniu profitów przez dużego.
Było to widoczne na H1 jako korekta ceny do poziomu strefy retestu.
Obrazek

Na wykresach widać tylko same strefy retestu, bez stref target i bez stref zwrotu trendu.

Potrzebuję coś wymyśleć, żeby szybciej orzeźwić umysł z rana.
Kawy nie pijam, wyłącznie herbatę.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Dadas pisze:
Pablo90 pisze:Cześć Dadas. Jak bilans za maj na koncie real? Wstawisz jakieś podsumowanie?

PS.
Tak, wiem, że młody ze mnie gówniaż, ale czy to powód żeby mnie ignorować? Pytałem po prostu z ciekawości, bo podejrzewam, że skoro udzielasz rad na lewo i prawo to musisz niezły wynik kręcić.

Tak z ciekawości. Planujesz w pełni zautomatyzować Twoją strategię? Bo jak rozumiem teraz jest tylko częściowo automatyczna?

Dadas

Pablo90 pisze:
Dadas pisze:

PS.
Tak, wiem, że młody ze mnie gówniaż, ale czy to powód żeby mnie ignorować? Pytałem po prostu z ciekawości, bo podejrzewam, że skoro udzielasz rad na lewo i prawo to musisz niezły wynik kręcić.

Tak z ciekawości. Planujesz w pełni zautomatyzować Twoją strategię? Bo jak rozumiem teraz jest tylko częściowo automatyczna?
Słuchaj, gdybym cię ignorował, to bym wogóle ci nie odpisał.
Mam zasadę i jej się trzymam: mój bilans to może znać co najwyżej księgowy - kropka.

Co do pełnej automatyzacji, to nie planuję.
Od dawna doszedłem do wniosku, że jedynie złoty balans pomiędzy człowiekiem i maszyną
może dać dobre efekty. Napisałem już niejeden automat i testowałem też niejeden.

Automat ma swoje mocne strony i słabe.
Człowiek ma swoje mocne strony i słabe.
Jest tak, że te słabe u człowieka są mocne u automata.
I odworotnie, te słabe u automata są mocne u człowieka.

Wiem, że EA o skuteczności 25% też przynosi zyski, ale trzeba mieć strasznie mocne nerwy i bardzo długie konto.
Dlatego preferuję metodę o dużej skuteczności kosztem niekoniecznie wyśrubowanego RR.
Pracuję bardzo ciężko od ponad 3-ch lat nad taką metodą, 10-14 godzin dziennie, i weekendy też.

Jednocześnie prowadzę 2 wątki, programuję wskaźniki i różne takie pomocniki.
Dzielę sie swoimi osiągnięciami z ludźmi na całym świecie i nic w zamian nie proszę.
Jak kto uczciwy i zarobi kasę, to się sam podzieli.
Jak nie, to nie, może kiedy dobrego piwa się napijemy gdzieś na świecie.

A ja już wiem, że jedynie umiejętność czytania rynku z wykresu może dać dobre efekty.
Człowiek to potrafi zrobić.
Czy automat też? Tego nie wiem. Nie jestem Doktorem wyższej matematyki i nie wiem, czy
możliwości obliczeniowe nawet największego komputera na świecie są wystarczające.
Mam bardzo mocne podejrzenia, że są tacy, którzy piszą algorytmy polujące na StopOuty w pobliżu ceny.

Jednak, dogłębne zrozumienie zasad handlu na tym rynku i przełożenie tego na wykres, no i oczywiście,
dyscyplina umysłowa, w efekcie doprowadza do sukcesu.
Trzeba jedynie się nie poddawać i zdecydowanie przeć ku swojemu celowi.

Dadas

Gdy człowiek się zatrzyma na chwilę, zastanowi, odczyta rynek, to efekty same się pojawiają:
Obrazek

Dadas

DAX30 M5 - gra według rynku:
Obrazek
Ten instrument jest specyficzny, i dla cełów Intra Day, potrzeba wiedzieć kidy najlepiej na nim trejdować.
Pierwszy trejd nie był dobrze postawiony, ponieważ zbyt wcześnie podjąłem decyzję na podstawie rynku z wczoraj.
Dlatego tak szybko go zamknąłem, póki jeszcze coś było na plus.
Drugi trejd już postawiłem dokładnie według strategii rynku.
Ruchy były szybkie i EA za wcześnie przestawiło na BE, więc zamknęło, chociaż cena osiągnęła zaraz target.
Trzeci trejd był także zgodnie z rynkiem i treilowałem ręcznie, a więc zamknęło dokładnie według lokalnego rynku.
Czwarty trejd o 3 Pipsy wejście za późno, ale miałbym szansę na te 3 Pipsy, jedynie gdybym Sell Limit ustawił.
W tym wypadku target został osiągnięty.
Piąty trejd na początku wydawał się dobry, bo cena odbijała górą od BO, jednak rynek się zwiesił.
Dlatego trejlowałem SL, by zminimalizować ryzyko.
Szósty trejd ponowiłem pod tę samą strefę wsparcia, jednak rynek nadal odmawiał podjęcia akcji,
więc zamknąłem, gdy skompensowałem poprzednią minimalną stratę.

Dzisiaj jeszcze mają być newsy, więc pewnie rynek czeka.

ODPOWIEDZ