Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Fx_boy pisze:
Mieć dobry system i bezwzględnie przestrzegac jego założeń, tylko tak mozna być na długotrwałym +
Ba,....95-97% nie ma :(. Nawet jak ktoś ma, to nie jest w stanie przewidzieć polityki grubasów. Detaliści nie mają podglądu
pod ich grę, oni natomiast dokładnie wiedzą jak się zachowuje rynek maluczkich. Brokerzy wiedzą jaki kapitał można "zwinąć" wycinając SL i wtedy analiza techniczna i fundamentalna bierze w łeb. Te 2-3% wygrywających to osoby, które grę na forex-ie przekuły na stałe zajęcie (czyt. zawodowa praca).
Ale do czego mieć tu podgląd? Zerknij na Comparic do działu "pozycje dużych graczy", tam nie ma jednomyślności (całe szczęście).
Takie luźne porównanie ze świata zwierząt - kiedy nad padłym bawołem zbierają się sępy i podchodzą hieny walka o ścierwo toczy się głównie miedzy nimi, o uczcie zwiedziały się też gromady much, mrówek i innej drobnicy. Myślisz że sępy obchodzi co robią muchy?

Polowanie na SL przez złych brokerów wiecznie żywe, ile można :roll:

A Ty byś sobie chciał z doskoku dorobić skromne kilka procent miesięcznie, nie dużo, tak tylko... Ehhh

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Zerknij na Comparic do działu "pozycje dużych graczy",
Dzięki, tego właśnie szukałem :) , ale w poszukiwaniach chcę iść dalej.... podglądać grubasów.
Cajto to porównanie forexu do łańcucha pokarmowego podoba mi się :) . Kilka procent miesięcznie, - a czemu nie ;) , - małą łyżeczką, aby się nie zachłysnąć. Banki na lokatach proponują tyle za cały rok.
Dziękuję i pozdrawiam.

agnos
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: agnos »

Witam
Czy złożenie zlecenia kup/sprzedaj dźwignia 1:100 wolumen 0.05 będzie tożsame ze złożeniem zlecenia kup/sprzedaj dźwignia 1:500 wolumen 0.01 ?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Nie. Dźwignia odnosi się jedynie do posiadanego przez Ciebie depozytu. W pierwszym przypadku będziesz mógł otworzyć maxymalną transakcję 5-krotnie mniejszą niż w przypadku drugim ( posiadając ten sam depozyt ), ale w obu przypadkach lot kosztuje tyle samo i 1 pips warty jest tyle samo.
Solą życia jest kasa.

agnos
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: agnos »

Dziękuję za odpowiedź.

lol123
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: lol123 »

takie pytanie laika: da się jakoś opracować strategię, żeby zarobić założony obrót np dwóch lotów, ale zminimalizować stratę na ile to możliwe.

Chcę zrobić na jednej platformie obrót transakcji 1 lot i przy tym nie stracić zbyt dużo kapitału.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Czy jeśli jakiś skrypt, a głównie chodzi mi o EA działa u danego brokera na koncie demo to jest pewność, czy też nie ma że zadziała na koncie real? Czy takiej pewności nie ma? Generalnie chodzi o to że to EA zamyka pozycje po spełnieniu pewnych warunków. Na koncie demo działa to idealnie, ale na koncie real nie mam jak tego przetestować. Dodam że chodzi o Admirala i rachunek standard, a na nim to różnie bywa z szybkością egzekucji zleceń, rekwotami, etc...

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Nigdy pewności nie będzie. Jeśli zlecenia muszą być otwierane błyskawicznie i każde opóźnienie, różnica w zakładanej cenie od ceny rzeczywistej będą rzutować bardzo na wyniki, to może okazać się, że na demo zarabia na real traci. Do tego dochodzą poślizgi przy SL.

Natomiast na pewno u jakiegoś szybciej działającego brokera powinno być lepiej.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

lol123 pisze:takie pytanie laika: da się jakoś opracować strategię, żeby zarobić założony obrót np dwóch lotów, ale zminimalizować stratę na ile to możliwe.

Chcę zrobić na jednej platformie obrót transakcji 1 lot i przy tym nie stracić zbyt dużo kapitału.
Najprościej:
1. Wybierasz u brokera parę o najmniejszym spreadzie.
2. Otwierasz mimimalna dozwoloną wielkośc pozycji (np. 0,01 lota).
3. Od razu zamykasz otwarta pozycję.
4. Jeśli sumaryczny wolumen mniejszy od wymaganego - idź do punktu 2.

Statystycznie stracisz wartość spreadu dla 1 lota. W praktyce może to być nieco więcej lub nieco mniej. To ostatnie szczególnie prawdopodobne, gdy będziesz przetrzymywał pozycje "trochę dłuzej", żeby zamknąć po lepszej cenie.

Jeśli planujesz w ten sposób zarobić na bonusowy tablet czy innego iPhona, to muszę Cię zmartwić: wymagany obrót jest przeważnie ustawiony na takim poziomie, że koszt spreadu przekroczy wartość bonusu. Brokerzy umieją liczyć :-)

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

przy promocjach gdzie jest wymagany konkretny obrót w lotach, zazwyczaj dodatkowym warunkiem jest zamknięcie co najmniej 15 min od otwarcia aby loty z tejdu zostały uznane. Takie coś wyklucza natychmiastowe zamykanie pozycji.

Najlepiej hedgować u innego broka i w ten sposób wypracować sobie obrót.

ODPOWIEDZ