Dziennik absolwenta HQTRADER

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Re: Dziennik absolwenta HQTRADER

Nieprzeczytany post autor: lucek »

EFFECTIVE pisze:
KMichal pisze: Dzięki za Twoją opinię :wink: Część szkoleń prowadzą za darmo ale według mnie nie pozwolą one przeciętnemu Kowalskiemu dowiedzieć się czegoś więcej niż znajdzie nawet tutaj na forum. Niestety ale cała strategię od "od a do zet" przekazują na kursie, za który trzeba zapłacić i to nie mało

Przyjrzalem się temu trochę bliżej i jest to identyko co robi się na tzw grupowych spotkaniach, gdzie omawiane jest co i jak, po czym koles na końcu mowi, ze to jednak kosztuje ale, ze nie pozalujesz i będziesz zarabiać razem z nim po przez napędzanie nowych klientów na takie wlasnie konferencje albo będziesz bral czynny udział w konferencji, np. szkoląc i będziesz miał z tego profit. Z tym ze pierwszy raz widze to na skale masową jeśli chodzi o FX, zazwyczaj temat jest o funduszach inwestycyjnych/ ubezpieczeniach/ kredytach itp. Takiej grupie ludzi oplaca się znacznie bardziej organizować tego typu konferencje, bo na te kilkaset osob zawsze kilka się skusi i już mamy spory zastrzyk gotówki. Pula idzie do podzialu w zaleznosci od wkładu interesanta, lub jest z góry ustalona.

Tego typu ''wałków'' jest pelno na rynku. Zazwyczaj oferują szybkie wzbogacenie się, z tym , ze tak jak mowie jeszcze nie widziałem, by ktoś wykorzystał do tego FX. Powiem Ci jedno. Ci goście nie zyją z FX. To zawodowi naciągacze więc możesz sobie darować gre tym sysem. Takie szkolenia, może robic każdy kto zna się na FX i nie koniecznie musi zarabiać, wystarczy doświadczenie i bajera w sprzedaży. Taką bajere mam np. Ja. Z powodzeniem przez kilka lat dzialalem na rynku sprzedaży wlasnie dzięki tzw bajerze budząc przy tym zaufanie bo wierzyłem w produkt który sprzedawałem (nie było to nic co jest związane z rynkami finansowymi). Natomiast tutaj jak można wierzyć w takie bujdy?

Jeszcze ta wzmianka o ich ''kursancie'' który zajal jakies tam miejsce w co miesięcznym rankingu xtb... Zenua stary. Powaznie, zenua. Taką wiedze jak Oni ma większość na tym forum, poważnie, cala masa ludzi.

pozdrawiam. :564:
Grubo :D
No pain, no gain

Awatar użytkownika
KMichal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KMichal »

Tym bardziej zachęcam do śledzenia dziennika ;) Jeszcze poruszę jedną kwestię, strategia nie zarabia, tylko TY.
Zapraszam na mój FX BLOG- LINK W PROFILU

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Podstawowy błąd, wmawiany początkującym, szkoleniowcy dowodzą że traderzy są beznadziejni a to
ich systemy są beznadziejne. System ma dawać przewagę sam w sobie, jak dysponujesz systemem
dającym statystyczną przewagę to się trzeba bardzo starać żeby polec na polu bitwy.

Masz dobry system to masz komfort psychiczny, starty generalnie Ci zwisają jak wpadają straty
robisz tylko swoje :) cały czas to samo raz się uda innym razem nie byle do przodu.
Dobry system to podstawa, jak ktoś adoptuje jakieś to sama nauka posługiwania się nim
może zajmować masę czasu, ale to już tylko doświadczenie i obycie z nim pozwala śrubować
przewagę którą powinniśmy mieć na starcie.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
KMichal
Gaduła
Gaduła

No dobrze, może źle to ująłem. System dający przewagę to podstawa, fakt, ale ważniejsze według mnie jest zarządzanie kapitałem i to co dzieje się z nami. Dlaczego niektórzy nie zarabiają tak dobrym systemem jakim jest Ichimoku? Daje przewagę nad rynkiem, generuje jasny sygnał ale to kiedy wyjdziemy z zyskownej pozycji jest najważniejsze. Nadal będziemy ciągle tracić jeśli będziemy za szybko zamykać zyskowne transakcje.

Myślę, że dalsza debata nie ma sensu, można by o tym gadać i gadać. Każdy i tak zawsze ma rację. Proszę już nie zaśmiecać tematu ;)

EDIT: Nowa pozycja na złocie. SELL po 1263.57 ze SL 1267.28

Awatar użytkownika
KMichal
Gaduła
Gaduła

Złoto zalicza stop loss, oczywiście wybity o 20 centów i nagły zjazd w dół, u mnie to ostatnio standard :x

Awatar użytkownika
KMichal
Gaduła
Gaduła

Nie będę już zakładał nowego tematu i napiszę tutaj. Postanowiłem również publikować moje zagrania w oparciu o system Ichimoku, który testuję od jakiegoś czasu. Z racji tego, że zajmowanie się moim pierwszym systemem nie zajmuje dużo czasu postanowiłem trochę zdywersyfikować ryzyko i nauczyć się drugiej strategii.

Podstawowe warunki do zagrania:
-interwał H4,
-wybicie dołem/górą z chmury potwierdzone zamknięciem pod/nad chmurą,
-linia Tenkan-sen pod lub złączona z Kijun-sen jako dodatkowe potwierdzenie sprzedaży i na odwrót jako potwierdzenie kupna,
-SL ustawiony pod/nad świecą wybijającą,
-Zysk do ryzyka minimum 3:1,
-TP nie stosuję,

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Strategię panów z JTF już przerabiałem jakiś czas temu (trzymając się sztywno ich zasad). Ten system nie zarabia. Pisałem już o tym wcześniej w innym wątku. To co pisał EFFECTIVE kilka postów wyżej to jest prawda. Zawsze znajdzie się ktoś kto skusi się oddać kilka tysiaków bez weryfikacji wyników szkolącego. Tak, też byłem jednym z tych naiwnych ale kilka lat temu.

PS. A ten ich kursant co zajął czołowe miejsce w konkursie XTB to grał na rachunku demo i po drugie nie trzymał się zasad (weryfikowałem to).
Ostatnio zmieniony 28 maja 2014, 20:08 przez jamesfisher, łącznie zmieniany 1 raz.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

KMichal pisze:Na forex od 3 lat, pierwszy i drugi rok to zmarnowanie czasu na szukanie złotej strategii, która będzie za mnie zarabiała. Coś w stylu tu kup, a tutaj sprzedaj....
a to ciekawe, pochwal się jakimi "strategiami" się bawiłeś...
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
KMichal
Gaduła
Gaduła

To może zacznę od początku... Pierwszą strategią, o ile można nazwać to strategią było wyznaczania wsparć i oporów. Nawet dobrze mi szło, wpłaciłem realne pieniądze i nawet je podwoiłem po czym zaliczyłem szybki dzwon. Później dołączyłem do tego formacje świecowe, także bez rezultatów. Następnie gra na danych także zakończona utratą drugiego depozytu. Dalej Ichimoku, do którego wróciłem niedawno kiedy dowiedziałem się jak wygląda MM itd. Jakieś magiczne wskaźniki, boskie EA też gdzieś po drodze się pojawiały.

Awatar użytkownika
Gats
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gats »

Witam wejście na EUR/AUD chyba trochę nie precyzyjne twoja świeca H4 skończyła się o 23 naszego czasu? na świecach z Londynu nie mam jeszcze sygnału na short

ODPOWIEDZ