AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

upfx
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: AliorTrader - ECN.

Nieprzeczytany post autor: upfx »

ceofx pisze:Oczywiście nie działa :lol:
Jak to zazwyczaj "moje IP zostało zablokowane" :lol:
Co za rynsztok :563:
Taki komunikat czesto sie wyswietla w sytuacjach, gdy lacze jest zbyt wolne lub przeciazony jest komputer.
Sprawdzilem to juz i kazdego dnia mam podobny problem i wlasnie "moje IP zostało zablokowane...." w okienku logowania.
Wystarczy tylko uwolnic troche zasobow (CPU i RAM) i ponowic probe zalogowania. W 80% przypadkach to dziala bez zadnego dzwonienia na infolinie.
Problem pewnie jest w pazornosci na moc obliczeniowa i pamiec operacyjna tego oprogramowania. Czesto mam otwortego metatrader-a, kilka aplikacji java (ktore tez zra ile moga) i dwie przegladarki, nie wspominajac o tym, ze cos mi sie w tle jeszcze przetwarza. Ta sa sytuacje, gdzie Alior trader nie chce startowac podajac wprowadzajacy w blad komunikat. Mysle, ze obsluga techniczna moglaby cos z tym zrobic (poprawny komunikat). Unikna niepotrzebnych absorbujacych obsluge telefonow i flustracji zdezorientowanych klientow. To takie proste i mysle ze tez do zrobienia.

Awatar użytkownika
DanielFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DanielFX »

Porażka Alior...
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.

ceofx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ceofx »

Mam i5 8ramu i ssd , ale jak widać to za mało na start promu kosmicznego :d

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

upfx pisze:
Taki komunikat czesto sie wyswietla w sytuacjach, gdy lacze jest zbyt wolne lub przeciazony jest komputer.
Sprawdzilem to juz i kazdego dnia mam podobny problem i wlasnie "moje IP zostało zablokowane...." w okienku logowania.
Wystarczy tylko uwolnic troche zasobow (CPU i RAM) i ponowic probe zalogowania. W 80% przypadkach to dziala bez zadnego dzwonienia na infolinie.
Problem pewnie jest w pazornosci na moc obliczeniowa i pamiec operacyjna tego oprogramowania. Czesto mam otwortego metatrader-a, kilka aplikacji java (ktore tez zra ile moga) i dwie przegladarki, nie wspominajac o tym, ze cos mi sie w tle jeszcze przetwarza. Ta sa sytuacje, gdzie Alior trader nie chce startowac podajac wprowadzajacy w blad komunikat. Mysle, ze obsluga techniczna moglaby cos z tym zrobic (poprawny komunikat). Unikna niepotrzebnych absorbujacych obsluge telefonow i flustracji zdezorientowanych klientow. To takie proste i mysle ze tez do zrobienia.
ProTrader jest bardziej zasobo żerny niż Mt4 to fakt, coś za coś. Ale między bajki można włożyć wszystkie tłumaczenia awarii i tego typu problemów softem który sam z siebie nie powoduje takich problemów. Nie spotkałem się nigdy z takimi problemami w przypadku ProTrader'a przy odpalonych 2-3 PT w każdym po 10-15 pulpitów, aplikacji do prowadzenia webinarów, 3 przeglądarkach i pewnie masie innych aplikacji :)

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

Wuza pisze:ProTrader jest bardziej zasobo żerny niż Mt4 to fakt, coś za coś.
ProTrader zapowiadał się bardzo ciekawie, ale FAKTEM jest masa błędów - od najgłupszych i prostych do naprawienia do tych bardzo niebezpiecznych dla naszego kapitału. Więcej o nich można poczytać na tym forum oraz na innych. Nie sądzisz, że w oprogramowaniu finansowym takie rzeczy jak źle przeliczane ryzyko i inne błędy nie powinny mieć nigdy miejsca?
Wuza pisze:Nie spotkałem się nigdy z takimi problemami w przypadku ProTrader'a przy odpalonych 2-3 PT w każdym po 10-15 pulpitów
Zgadzam się, jest to ciężka platforma ale zdarzało mi się ją odpalać na 3 GB i 2 GHz i nie było większych problemów - tu kwestia leży najprawdopodobniej po stronie użytkownika.
Wuza pisze: Ale między bajki można włożyć wszystkie tłumaczenia awarii i tego typu problemów softem który sam z siebie nie powoduje takich problemów.
O ile dobrze wiem, PFSoft ma taki model, że sam dostarcza całą infrastrukturę (tj, platforma działa z ich serwerami tylko), dlatego uważam, że za większość awarii odpowiada kiepsko napisany soft.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

luxtorpeda pisze:
Wuza pisze:ProTrader jest bardziej zasobo żerny niż Mt4 to fakt, coś za coś.
ProTrader zapowiadał się bardzo ciekawie, ale FAKTEM jest masa błędów - od najgłupszych i prostych do naprawienia do tych bardzo niebezpiecznych dla naszego kapitału. Więcej o nich można poczytać na tym forum oraz na innych. Nie sądzisz, że w oprogramowaniu finansowym takie rzeczy jak źle przeliczane ryzyko i inne błędy nie powinny mieć nigdy miejsca?
Wuza pisze:Nie spotkałem się nigdy z takimi problemami w przypadku ProTrader'a przy odpalonych 2-3 PT w każdym po 10-15 pulpitów
Zgadzam się, jest to ciężka platforma ale zdarzało mi się ją odpalać na 3 GB i 2 GHz i nie było większych problemów - tu kwestia leży najprawdopodobniej po stronie użytkownika.
Wuza pisze: Ale między bajki można włożyć wszystkie tłumaczenia awarii i tego typu problemów softem który sam z siebie nie powoduje takich problemów.
O ile dobrze wiem, PFSoft ma taki model, że sam dostarcza całą infrastrukturę (tj, platforma działa z ich serwerami tylko), dlatego uważam, że za większość awarii odpowiada kiepsko napisany soft.

Nie chciałbym zaśmiecać tematu Aliora ale takie teksty ogólnikowe jak "masa błędów" są bez sensu ;) Tu nie podzielam Twojej opinii akurat. Jeżeli chodzi o model z platformą na serwerach Pfsoftu to chyba nie sądzisz że jakikolwiek broker poszedłby na taki układ ? To akurat bzdura i ta firma jest tylko dostawcą softu. Pracuje na PT2 od 4 miesięcy i nigdy nie miałem przyjemności uświadczyć awarii tego typu jak te o których czyta się w tym temacie. Z założenia 99% awarii gdzie nie ma dostępu do platformy będzie wynikać z problemów po stronie serwerów brokera lub problemów z dostępem do kwotowań u jego dostawcy płynności, nie z błędów platformy która akurat jest dużo bardziej zaawansowana niż Metatrader.

upfx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: upfx »

Wuza pisze:
upfx pisze:
ProTrader jest bardziej zasobo żerny niż Mt4 to fakt, coś za coś. Ale między bajki można włożyć wszystkie tłumaczenia awarii i tego typu problemów softem który sam z siebie nie powoduje takich problemów. Nie spotkałem się nigdy z takimi problemami w przypadku ProTrader'a przy odpalonych 2-3 PT w każdym po 10-15 pulpitów, aplikacji do prowadzenia webinarów, 3 przeglądarkach i pewnie masie innych aplikacji :)

Napisalem jak to wyglada u mnie. Po paru takich komunikatach i telefonach do alior-a, gdzie oswiadczono mi, ze moje konto jednak nie jest zablokowane, wyczailem sprawe. I zdarza sie to na kazdym z kompow, na ktorzych otwieram Atrader-a. OS tez sa rozne, aczkolwiem to wciaz Windowsy. Niemniej mogliby by rzeczywiscie cos z tym zrobic. Przez takie drobiazgi i pozostawienie sprawy samej sobie, psuja sobie reputacje... calkiem niepotrzebnie.

luxtorpeda

Nieprzeczytany post autor: luxtorpeda »

Wuza pisze:Nie chciałbym zaśmiecać tematu Aliora ale takie teksty ogólnikowe jak "masa błędów" są bez sensu
Arbitralne stwierdzenie, że nie ma błędów jest jeszcze bardziej bez sensu. Błędy są dobrze opisane i od dawna leżą zgłoszone, bez większego zainteresowania twórców oprogramowania. To jest fakt, którego nie odparłeś tylko stwierdziłeś, że to bez sensu - trochę mało to konkretne. Dla przykładu - czy kalkulator ryzyka oblicza już poprawnie ryzyko transakcji, czy zmiana jednej zmiennej w kodzie przerasta PFSoft?
Wuza pisze:Tu nie podzielam Twojej opinii akurat. Jeżeli chodzi o model z platformą na serwerach Pfsoftu to chyba nie sądzisz że jakikolwiek broker poszedłby na taki układ ?

Ok, zaznaczyłem, że nie jestem pewny, jak to działa. Czyli Alior posiada własne oprogramowanie serwera i trzyma je na swoich maszynach, łącząc się z dostawcami płynności, dobrze rozumiem? Powinieneś dysponować tą wiedzą, skoro Twój pracodawca też korzysta z tego rozwiązania. A jak to wygląda w ING?

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

Trochę psioczycie na Pro Tradera i zupełnie niepotrzebnie. Bo to bardzo dobra platforma. Wszystkie problemy jakie się pojawiają wynikają z nieudolności pracowników Aliora. Po prostu chłopcy sobie nie radzą z tematem. I raczej się to szybko nie zmieni. Jest jeszcze jeden krajowy broker działający na tej samej platformie i wszystko u niego działa jak należy. Niestety nie posiada on w ofercie indeksów giełdowych. Ale miejmy nadzieję że niedługo się to zmieni. W przypadku Awaria Tradera jedynym rozwiązaniem jest błagać o rekompensaty albo prościej i skuteczniej zrezygnować z ich usług. Ja zrobiłem to bez wielkiego żalu bo ani prowizje ani swapy do najniższych nie należą. A to że czasem "błyśnie" na tablicy minusowe spead cieszy oko ale wielkich zysków nie przyniesie raczej.
Obrazek

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

Nie znalazłem odpowiedzi, więc pytam:
"Biuro Maklerskie nie realizuje dyspozycji Klienta przeksięgowania instrumentów finansowych zaewidencjonowanych w rejestrze ewidencyjnym Klienta na inny rachunek lub do innego rejestru prowadzonego przez Biuro Maklerskie lub inny podmiot."

Dlaczego nie? Zwłaszcza, jeśli inny podmiot miałby również umowę w GFT (w przypadku CFD)?

Pytanie kieruję do w szczególności do przedstawiciela AliorTradera. Niemniej jednak domysły innych osób również chętnie poznam.

ODPOWIEDZ