Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
grubyfufi
Bywalec
Bywalec

Re: Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]

Nieprzeczytany post autor: grubyfufi »

Dadas pisze:Oczywiście, potrzebujesz skrypt rysujący linię poziomą, który będzie wyrzucał GlobalVariableSet();a potem inny skrypt lub EA może otworzyć, przy jakiś tam założeniach, pozycję na cenie pobranej przez GlobalVariableGet().
Dziękuję za odpowidź, podsumowując mam taki wskaźnik (na załączonym obrazku) który wylicza wielkość pozycji dla wczaśniej zdefiniowanego ryzyka w procentach i tak sobie pomyślałem że spoko byłoby wrzucić skrypt na wykres który otworzy dokładnie takie zlecenie. Tak myślałem żę potrzebuję cztery GlobalVariableSet(); wielkość lota, cena wejścia, cena wyjścia i cena profitu, a skrypt pobierałby te wartości i otwieral zlecenie - tylko że ja czegoś takiego nie umiem napisać więc jeśli ktoś przypadkiem trafił na coś 'podobnego' to poprosiłbym link do gotowca.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

grubyfufi pisze:
Dadas pisze:Oczywiście, potrzebujesz skrypt rysujący linię poziomą, który będzie wyrzucał GlobalVariableSet();a potem inny skrypt lub EA może otworzyć, przy jakiś tam założeniach, pozycję na cenie pobranej przez GlobalVariableGet().
Dziękuję za odpowidź, podsumowując mam taki wskaźnik (na załączonym obrazku) który wylicza wielkość pozycji dla wczaśniej zdefiniowanego ryzyka w procentach i tak sobie pomyślałem że spoko byłoby wrzucić skrypt na wykres który otworzy dokładnie takie zlecenie. Tak myślałem żę potrzebuję cztery GlobalVariableSet(); wielkość lota, cena wejścia, cena wyjścia i cena profitu, a skrypt pobierałby te wartości i otwieral zlecenie - tylko że ja czegoś takiego nie umiem napisać więc jeśli ktoś przypadkiem trafił na coś 'podobnego' to poprosiłbym link do gotowca.
To mogę napisać, ale potrzebuję kod źródłowy (mq4) tego wskaźnika.
Inaczej skąd mam wiedzieć jaka jest nazwa tych linii, albo
muszę dopisać do tego wskaźnika funkcję wyrzucającą GlobalVariable.
Wielkość pozycji, TP i SL możesz wpisywać w okienku parametrów skryptu.

Tak czy owak, o szczegółach możemy rozmawiać dopiero, gdy zobaczę kod tego wskaźnika.

PS. Żaden gotowiec nie może istnieć, o ile ktoś nie napisał skryptu pod dany wskaźnik.
A potrzebuję mieć ten wskaźnik, żeby do niego napisać współpracujący skrypt.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2014, 18:02 przez Dadas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grubyfufi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: grubyfufi »

Dadas pisze:To mogę napisać, ale potrzebuję kod źródłowy (mq4) tego wskaźnika.Inaczej skąd mam wiedzieć jaka jest nazwa tych linii, albo muszę dopisać do tego wskaźnika funkcję wyrzucającą GlobalVariable.Wielkość pozycji, TP i SL możesz wpisywać w okienku parametrów skryptu.Tak czy owak, o szczegółach możemy rozmawiać dopiero, gdy zobaczę kod tego wskaźnika.
Tylko proszę się nie przestraszyć sam to modyfikowałem :)

Dadas

grubyfufi pisze:
Dadas pisze:To mogę napisać, ale potrzebuję kod źródłowy (mq4) tego wskaźnika.Inaczej skąd mam wiedzieć jaka jest nazwa tych linii, albo muszę dopisać do tego wskaźnika funkcję wyrzucającą GlobalVariable.Wielkość pozycji, TP i SL możesz wpisywać w okienku parametrów skryptu.Tak czy owak, o szczegółach możemy rozmawiać dopiero, gdy zobaczę kod tego wskaźnika.
Tylko proszę się nie przestraszyć sam to modyfikowałem :)
Spoko, jak nie poprawię, to nie zepsuję!

-- Dodano: śr 14-05-2014, 17:22 --

Widzę, że ten wskaźnik to TP jakoś dziwnie pokazuje.
Nie ma opcji ustawienia odleglości TP.
A Entry to on zawsze na cenie Bid ustawia.
Tak jak to działa, to się nie nadaje do współpracy z żadnym skryptem, bo widzę,
że linia Entry chodzi wraz z Bid, a SL się nie zmienia, więc to się nie nadaje!
To trzeba ten wskaźnik napisać sensownie, zanim się będzie chciało jakieś
sub-automaty tworzyć, bo inaczej wyjdzie lipa, klapa, strata!

-- Dodano: śr 14-05-2014, 19:15 --
grubyfufi pisze:
Zróbmy tak:
W załączeniu proponowany przeze mnie systemik:
DadasMod_lot_size_calc.mq4
Buy_Market_Script.mq4
Sell_Market_Script.mq4

Najpierw ustaw parametry w wskaźniku DadasMod_lot_size_calc.mq4 !!!
SL i TP ustawiasz zawsze w Points!!! (NIE w Pipsach!!!)
RiskPercent ustawiasz tak, że np. 3 = 3% !!!
Jeżeli odczyt na etykiecie (Label) jest odpowiedni, wtedy użyj do otwarcia pozycji
jednego z skryptów, Buy_Market_Script.mq4 lub Sell_Market_Script.mq4 po
prostu wrzucając go na wykres.

Jeżeli TP=0 i/lub SL=0, to pozycja będzie otwarta bez SL i/lub TP!
Jeżeli Lot < MIN_LOT, to skrypt nie zadziała, pojawi się alert.
Jeżeli Lot > MAX_LOT, to skrypt nie zadziała, pojawi się alert.
Jeżeli z jakiegoś względu nie będzie GlobalVariable(Symbol()+"LOTS"), to także skrypt nie zadziała, pojawi się alert.

Zmienne Globalne widać w Narzędzia - > Zmienne globalne.

Jeżeli chcesz eksperymentować z tym własnym wskaźnikiem, to masz wszystkie kody w moich mq4.
DadasMod_lot_size_calc.mq4
Buy_Market_Script.mq4
Sell_Market_Script.mq4
Nie daję żadnych gwarancji!
Stosuj na własne ryzyko!

koc_yq
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: koc_yq »

Czy posiada ktos wskaznik zmieniajacy kolor linii bid price? Chcialbym miec inny kolor siatki i inny kolor linii ceny.

Dadas

koc_yq pisze:Czy posiada ktos wskaznik zmieniajacy kolor linii bid price? Chcialbym miec inny kolor siatki i inny kolor linii ceny.
Po pierwsze, weź instrukcję obsługi MT4 i poczytaj, i
naucz się podstawowych funkcji twojej platformy transakcyjnej!!!

PKM na wykresie - > Właściwości - > zakładka Ogólne :
Możesz zaznaczyć lub wykasować "Pokaż siatkę", czyli możesz nie mieć siatki.
Możesz także zobaczyć linię Ask zaznaczając "Pokaż linię Ask.

PKM na wykresie - > Właściwości - > zakładka Kolory :
Siatka: tu zmieniasz kolor siatki na dowolny z palety kolorów, lub definiujesz własny kolor.
Kolor siatki jest kolorem linii Bid, także.
Siatka: None - spowoduje zniknięcie siatki oraz linii Bid.
Linia Ask: Red (np.).

Osobiście stosuję własne rozwiązanie.
Siatka: None
Linia Ask: None
A do linii Bid i Ask mam 2 różne wskaźniki, załączam:
Bid.mq4
Ruler.mq4
-- Dodano: czw 15-05-2014, 8:46 --
DATCZAD pisze:Witam,
Czy mógłby ktoś umieścić lub wskazać w necie DZIAŁAJĄCY skrypt zamykający wszystkie pozycje w najnowszym (na dzień dzisiejszy) MT4 (Build 646) ?
Musiałem się w końcu przesiąść ze starego dobrego Win XP na Win 7. Wszystko chodzi jak na starym systemie (tam też był MT4 z ostatnimi modyfikacjami) oprócz tego jednego skryptu. Używałem "Close all open positions.mq4" Teraz nie działa. Kompilacja nie pomaga. Inne podobne skrypty ("CloseAll.mq4", "CloseOrders.mq4", "Kill_All_Orders.mq4") też nie działają.

D.
A przypadkiem brokera nie zmieniałeś?

Pytam, żeby wyeliminować inne powody, bo są różne sposoby zamykania.
Skrypt działający dla jednego brokera nie musi działać u innego brokera.

-- Dodano: czw 15-05-2014, 9:54 --

Prośba, żeby ktoś ten skrypt przetestował i dał zwrotkę czy działa, jaki broker?

koc_yq
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: koc_yq »

Szanowny Panie kolego Dadas, wyraznie zdefiniowalem, ze chcialbym miec INNE KOLORY SIATKI I CENY BID.
Dadas pisze:Kolor siatki jest kolorem linii Bid, także.
Chce miec wlaczona siatke, stad wyszedl ten problem i nie ma sie co unosic.

Bardzo dziekuje za bid.mq4, wlasnie tego potrzebowalem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ermak3 »

Istnieje coś takiego co mierzyłoby ile czasu cena znajduje się pomiędzy danymi poziomami?
np. jak długo cena przyjmowała wartości pomiędzy 1.0 a 1.1, 2.0 a 2.1, 3.0 a 3.1 itd.
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

ermak3 pisze:Istnieje coś takiego co mierzyłoby ile czasu cena znajduje się pomiędzy danymi poziomami?
np. jak długo cena przyjmowała wartości pomiędzy 1.0 a 1.1, 2.0 a 2.1, 3.0 a 3.1 itd.
Wszelkie rodzaje wskaźników dotyczące Market Profilu będą pomocne. Co prawda nie mierzą one czasu tylko wolumen na poszczególnych poziomach ceny, ale efekt optyczny będzie podobny.

Awatar użytkownika
Loose_wawa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Loose_wawa »

Cześć,
Panowie szukam skryptu który pozwoli mi otwierać pozycje angażując 100% depo. Obecnie posiadam taki który umożliwia otwieranie pozycji long/short o predefiniowanym wolumenie, TP i SL.

W przyszłym tygodniu mam zamiar pobawić się z nową koncepcją strategii i takie rozwiązanie bardzo by mi ułatwiło zadanie.

Ewentualnie czy ktoś wie jak go "przerobić" aby spełniał moje potrzeby? Totalnie nie znam się na programowaniu i języku w mt4. W załączniku przykładowy skrypt

ODPOWIEDZ