Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Dadas

Re: Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]

Post autor: Dadas »

Loose_wawa pisze:Cześć,
Panowie szukam skryptu który pozwoli mi otwierać pozycje angażując 100% depo. Obecnie posiadam taki który umożliwia otwieranie pozycji long/short o predefiniowanym wolumenie, TP i SL.

W przyszłym tygodniu mam zamiar pobawić się z nową koncepcją strategii i takie rozwiązanie bardzo by mi ułatwiło zadanie.

Ewentualnie czy ktoś wie jak go "przerobić" aby spełniał moje potrzeby? Totalnie nie znam się na programowaniu i języku w mt4. W załączniku przykładowy skrypt
Co rozumiesz przez 100% depo?
To jest z zasady niemożliwe.
Ponieważ jest wymagany Margin, który zależy od dźwigni - Leverage.
Pozatym, broker ma tzw. StopOutLevel, czyli minimalny procent depozytu, przy którym automatycznie zamyka twoje pozycje.
Jeżeli Wolne środki pokrywają Margin w 100%, niektórzy brokerzy już zamykają twoje pozycje (StopOutLevel=100%).
Inni zamykają, gdy Wolne środki pokrywają 30% Marginu (StopOutLevel=30%).
Istnieją różne zasady zamykania pozycji przy StopOutLevel: niektórzy zamykają tylko pozycje stratne
aż do momentu kiedy jest wystarczająco Wolnych środków, a inni od razu zamykają wszystkie pozycje.

Także, jeżeli planujesz inwestować np. $100,- lub mniej i grać "Double or nothing", to oczywiście
możesz to robić, jednak nigdy nie możesz zaryzykować 100% depo.

Oczywiście, teoretycznie może zaistnieć taka sytuacja, np. na pozycji otwartej przez weekend, albo
na bardzo silnym ruchu na danych, że strata przekroczy depo i będzisz musiał dopłacić.
Jednak, jest to obecnie mało prawdopodobne, ale zawsze!

-- Dodano: ndz 18-05-2014, 10:15 --

PS.
A pozycję z SL = 0 i TP = 0 zawsze możesz otworzyć.
Nikt ci tego nie zabrania.

mateusz1
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: mateusz1 »

Witam

Czy ktoś może ma volumen bądź podobny do nie go wskaźnik w takiej postaci histogramu?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Dadas

mateusz1 pisze:Witam

Czy ktoś może ma volumen bądź podobny do nie go wskaźnik w takiej postaci histogramu?

Pozdrawiam
http://vk.com/doc10498248_254087394?has ... 1efcf4873c
Czy to jest jakaś straszna filozofia napisać w Google: "Xaser-Fv.mq4 ???
Ja napisałem najpierw "XaserFV.mq4" co doprowadzilo mnie do "Xaser-FV.mq4".

A wogóle, to w standartowych wskaźnikach MT4 masz Volume.
On ci właśnie histogram pokazuje.

mateusz1
Stały bywalec
Stały bywalec

Źle mnie zrozumiałeś. Nie poszukuje "XaserFV.mq4" tylko volumen bądź wskażnik do niego podobny w formie histogramu przedstawionej przez "XaserFV.mq4"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Dadas

mateusz1 pisze:Źle mnie zrozumiałeś. Nie poszukuje "XaserFV.mq4" tylko volumen bądź wskażnik do niego podobny w formie histogramu przedstawionej przez "XaserFV.mq4"
On Balance Volume w standartowych.
Link do OBV.mq4:
http://www.mql5.com/en/code/7997

-- Dodano: ndz 18-05-2014, 12:06 --

A tak wogóle, to nie dziwcie się, że nie rozumiem co wy chcecie, skoro po Polsku wyrażać swoich potrzeb nie umiecie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Histogram
To, co przedstawia Xaser-FX.mq4 to nie jest histogram!!!

-- Dodano: ndz 18-05-2014, 12:08 --

A jeżeli chodzi tobie o przedstawienie wskaźnika Xaser_FX.mq4 w postaci histogramu, to jest zupełnie inna historia.

-- Dodano: ndz 18-05-2014, 12:12 --

Chaikin's Volatility - CHV
http://www.mql5.com/en/code/7058

mateusz1
Stały bywalec
Stały bywalec

Rzeczywiście źle to ująłem. Jak więc mam nazwać ujecie xase_FX? Jezeli to nie histogram?

Dadas

mateusz1 pisze:Rzeczywiście źle to ująłem. Jak więc mam nazwać ujecie xase_FX? Jezeli to nie histogram?
Może, po prostu, "wykres liniowy", bo tym jest.
Albo, po prostu ogólnie, "w taki sposób, jak to przedstawia...".

-- Dodano: ndz 18-05-2014, 13:39 --

Ja bym napisał to następująco:
"Szukam wskaźnika wolumenu, który przedstawia wynik tak jak Xase_FX na załączonym obrazku."

UWAGA:
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że wolumen dostępny w MT4 jest wolumenem ticków, a nie transakcji.

mateusz1
Stały bywalec
Stały bywalec

Czy można zmienić mql4 na mql5?

Dadas

mateusz1 pisze:Czy można zmienić mql4 na mql5?
Trzeba przepisać kod na mql5.
Osobiście, jeszcze w to nie wchodziłem.
Albo poszukać tego samego wskaźnika w mql5.
Większość jest w obu wersjach, przynajmniej te ważniejsze.
Pod tym linkiem znajdziesz zarówno mq4 jak i mq5:
http://www.mql5.com/en/code

I dodatkowo, możesz od razu downloadować z MetaEditor-a,
wtedy od razu pliki będą save-owane tam gdzie powinny być.

Awatar użytkownika
Loose_wawa
Gaduła
Gaduła

Post autor: Loose_wawa »

Dadas pisze:
Loose_wawa pisze:Cześć,
Panowie szukam skryptu który pozwoli mi otwierać pozycje angażując 100% depo. Obecnie posiadam taki który umożliwia otwieranie pozycji long/short o predefiniowanym wolumenie, TP i SL.

W przyszłym tygodniu mam zamiar pobawić się z nową koncepcją strategii i takie rozwiązanie bardzo by mi ułatwiło zadanie.

Ewentualnie czy ktoś wie jak go "przerobić" aby spełniał moje potrzeby? Totalnie nie znam się na programowaniu i języku w mt4. W załączniku przykładowy skrypt
Co rozumiesz przez 100% depo?
To jest z zasady niemożliwe.
Ponieważ jest wymagany Margin, który zależy od dźwigni - Leverage.
Pozatym, broker ma tzw. StopOutLevel, czyli minimalny procent depozytu, przy którym automatycznie zamyka twoje pozycje.
Jeżeli Wolne środki pokrywają Margin w 100%, niektórzy brokerzy już zamykają twoje pozycje (StopOutLevel=100%).
Inni zamykają, gdy Wolne środki pokrywają 30% Marginu (StopOutLevel=30%).
Istnieją różne zasady zamykania pozycji przy StopOutLevel: niektórzy zamykają tylko pozycje stratne
aż do momentu kiedy jest wystarczająco Wolnych środków, a inni od razu zamykają wszystkie pozycje.

Także, jeżeli planujesz inwestować np. $100,- lub mniej i grać "Double or nothing", to oczywiście
możesz to robić, jednak nigdy nie możesz zaryzykować 100% depo.

Oczywiście, teoretycznie może zaistnieć taka sytuacja, np. na pozycji otwartej przez weekend, albo
na bardzo silnym ruchu na danych, że strata przekroczy depo i będzisz musiał dopłacić.
Jednak, jest to obecnie mało prawdopodobne, ale zawsze!

-- Dodano: ndz 18-05-2014, 10:15 --

PS.
A pozycję z SL = 0 i TP = 0 zawsze możesz otworzyć.
Nikt ci tego nie zabrania.

Dadas, chyba źle zinterpretowałeś to o co prosiłem lub też ja nie jasno opisałem o co mi chodzi. 100% depo to cały depozyt jakim dysponujesz. Np. jeśli 1 lot na parze EURJPY przy lewarze 1:200 wymaga depozytu ok 2100zł to jeśli na rachunku posiadam 1000zł to maksymalnie mogę pozwolić sobie na otwarcie pozycji o wolumenie 0,47 lot-a. Generalnie nie musi to być 100% ale 97-99% jak najbardziej. Teraz rozumiesz?

W kwestii brokera - jeszcze nie miałem sytuacji w której była by potrzeba zamykania moich pozycji mimo iż dochodziło do momentów w których stopień zaangażowania kapitału wynosił 90% Margin a rynek nie szedł w moim kierunku on nie zamykał mi pozycji. Inna sprawa, że jestem mistrzem ucinania strat często zbyt wcześnie. W sprawie TP i SL sprawa jasna, jedynie miałem na uwadze opisanie skryptu jakiem obecnie dysponuje.

Tak czy inaczej podtrzymuję temat w sprawie skryptu który pozwoli za każdym razem otwierać pozycję za pełną wartość margin (zgodnie z opisem j.w.). System ma być manualny, tworzę go pod m1, tam zawieram wiele transakcji w różnych kierunkach i nie chcę sprawdzać "na ile lotów" mnie stać lub też mieniać domyślnej wartości. Wiadomo transakcje stratne uszczuplają margin, zyskowne powiększają więc wolumen pozycji za każdym razem będzie ulegał zmianie.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ