Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Nieprzeczytany post autor: Japco »

Czas na podsumowanie miesiąca marzec. Kolejny mało aktywny miesiąc z mojej strony (tylko 4 transakcje), ponieważ nie widziałem za dużo fajnych okazji do gry. W roku 2013 w takich sytuacjach grałem na siłę na byle czym co często kończyło się stratami i sprzeniewierzaniem z trudem zarobionych pieniędzy w lepszych miesiącach. W tym roku po prostu cierpliwie czekam. Brak pozycji na rynku to też pozycja, i to lepsza niż każda stratna :wink:

Mimo małej aktywności wyszedł całkiem niezły miesięczny zysk. Na początku miesiąca stan konta wynosił 1592,55 zł, pod koniec 2000,16 zł. Miesięczny zysk 407,61 zł, a stopa zwrotu 25,59%.
raport marzec.jpg
Na początku 2014 roku stan konta wynosił 1035,20 zł, obecnie 2000,16 zł. Dotychczasowy zysk w 2014 roku 964,96 zł, a stopa zwrotu 93,21%.
raport roczny marzec.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać rożnych rezultatów".

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Po długich oczekiwaniach w końcu otworzyłem kolejną transakcję. Tym razem short 0,1 lota na USDCHF według wykresu D1 w niedzielę 06.04.2014 r. o godz. 23:14. Skusiła mnie do tego piątkowa formacja spadającej gwiazdy na dość istotnej linii oporu. Pozycja zamknięta dzisiaj na pierwszym poziomie wsparcia - zysk 150,39 zł. Stan konta 2150,55 zł.
29.jpg
Bym zapomniał. Właśnie stopa zwrotu w roku 2014 przekroczyła 100% :D

Albert Einstein

Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: muchacho_ »

Gratulacje, swietny trade :)
There is no point in having a plan B because it distracts from plan A. - Will Smith
Obrazek

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki muchacho. No dzisiaj bym miał już większy zysk, ale niestety mam taką strategię że gram do pierwszego oporu/wsparcia.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzisiaj tuż po północy otworzyłem kolejną transakcję. Tym razem long 0.1 lota na EUR/USD według wykresu D1. Powodem zajęcia tej pozycji był pinbar na mocnym poziomie wsparcia (do tego okolice okrągłego poziomu 1.38000). Dolny cień tego pinbara odbił się idealnie od linii 50.0 poziomów fibonacciego ostatniego impulsu wzrostowego. SL ustawiony był tuż pod low pinbara, a cel składał się z dwóch wersji:
1. bardziej optymistyczna - liczyłem na wybicie szczytu na poziomie 1.38871 (tuż pod tym poziomem miałem TP)
2. pesymistyczna to pierwszy mniej znaczący opór na poziomie 1.3839 (miałem obserwować zachowanie ceny na tym poziomie i podejmować decyzje na bieżąco).

Rano, gdy miałem już niewielki zysk postanowiłem przestawić SL na BE. Po cichu liczyłem na przełamanie tego pierwszego oporu z wersji pesymistycznej i dotarcie do mojego TP. Niestety cena miała duże problemy z pokonaniem tego poziomu. Chwilowo przebiła się przez niego ale tuż nad tym poziomem na wykresie m15 świeczki miały coraz dłuższe cienie dolne (screen 32.jpg) co świadczyło o coraz większej presji niedźwiedzi. Po chwili cena spadła poniżej tego poziomu. Po ponownej próbie przebicia się przez ten poziom oporu wytworzyła się na nim na wykresie m15 formacja spadającej gwiazdy. Po zamknięciu tej świeczki postanowiłem zrealizować zysk. Chwilę po tym cena poszybowała poniżej mojego SL co przekonało mnie o słuszności mojej decyzji o realizacji zysku. Zysk z tej pozycji to 74,18 zł. Obecny stan konta 2224,73 zł.
30.jpg
31.jpg
32.jpg

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Ostatnio trochę z braku czasu zaniedbałem swojego journala, więc czas nadrobić zaległości. Jakoś na wykresach panuje stagnacja i marazm dla mojej strategii i nie widzę za dużo fajnych okazji do gry, więc na forex przeznaczam trochę mniej czasu. Dałem się jednak skusić na jedną pozycję na niższym TF - H4 (zwykle gram na D1). Była to pozycja long 0.1 lota dnia 24.04.2014 na parze AUDUSD. Powodem zajęcia pozycji była formacja młotka po sporych spadkach w okolicach wsparcia z wykresu D1. SL był ustawiony kilka pipsów pod Low dolnego cienia młotka. Niestety został wybity. Strata 59,07 zł. Wniosek - powrót do gry na wykresach D1 i cierpliwe oczekiwanie na wyjątkowo fajne okazje. Taka gra na siłę przeważnie tak się kończy. Jak to powiedział Alexander Elder:

„Pamiętaj, że Twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często”
33.png

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Czas na podsumowanie miesiąca kwiecień. Kolejny mało aktywny miesiąc z mojej strony (tylko 3 transakcje), ponieważ nie widziałem za dużo fajnych okazji do gry.

Na początku miesiąca stan konta wynosił 2000,16 zł, pod koniec 2165,66 zł. Miesięczny zysk 165,50 zł, a stopa zwrotu 8,27%.
raport kwiecień.jpg
Na początku 2014 roku stan konta wynosił 1035,20 zł, obecnie 2165,66 zł. Dotychczasowy zysk w 2014 roku 1130,46 zł, a stopa zwrotu 109,20%.
raport roczny kwiecień.jpg

Albert Einstein

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Japco pisze:Ostatnio trochę z braku czasu zaniedbałem swojego journala, więc czas nadrobić zaległości. Jakoś na wykresach panuje stagnacja i marazm dla mojej strategii i nie widzę za dużo fajnych okazji do gry, więc na forex przeznaczam trochę mniej czasu. Dałem się jednak skusić na jedną pozycję na niższym TF - H4 (zwykle gram na D1). Była to pozycja long 0.1 lota dnia 24.04.2014 na parze AUDUSD. Powodem zajęcia pozycji była formacja młotka po sporych spadkach w okolicach wsparcia z wykresu D1. SL był ustawiony kilka pipsów pod Low dolnego cienia młotka. Niestety został wybity. Strata 59,07 zł. Wniosek - powrót do gry na wykresach D1 i cierpliwe oczekiwanie na wyjątkowo fajne okazje. Taka gra na siłę przeważnie tak się kończy. Jak to powiedział Alexander Elder:

„Pamiętaj, że Twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często”
33.png
wybiło Ci SL'a bo to nie była formacja młotka ;)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

A dlaczego nie był to młotek drogi kolego?Się mi zrymowało :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

a no dlatego że świeca na której wszedł Japco to formacja "thrusting" która oznacza kontynuację trendu :) tutaj jest dokładny opis - http://fxwords.com/b/bearish-in-neck-on ... terns.html ;)

ODPOWIEDZ