Otwieram swój dziennik, który ma pomóc mi się zdyscyplinować, ma mnie motywować i mam nadzieję, że dzięki niemu będę poszerzał swoją wiedzę. A więc komentarze i wskazówki mile widziane.
Konto real na forex mam od sierpnia 2011 roku. Demo służyło mi tylko do nauki obsługi MT4 lub testowania automatycznych strategii. Praktycznie od samego początku postanowiłem uczyć się gry na prawdziwych pieniądzach. Wiadomo, że inaczej się gra jak są emocje, a każda przegrana motywuje do nauki. Na start wpłaciłem 2500 zł i rozpocząłem swoją edukację. Na początku jak większość musiałem przejść tzw. etap wskaźnikowy i etap poszukiwania świętego graala programując automatyczne strategie. Dzięki wielu godzinom spędzonych na tym forum doszedłem do wniosku, że jedyne czego potrzebuje to czysty wykres, wiedza i dyscyplina. Tego ostatniego potrzeba mi chyba najbardziej stąd pomysł na ten Journal. Często po serii większych wygranych lekkomyślnie nadginałem swoje zasady i na siłę szukałem częstszej gry, przez którą szybko i łatwo traciłem tak ciężko zarobione pieniądze. W swojej dotychczasowej grze przechodziłem przez wiele rzeczy: potrafiłem ze stanu konta 2500 zł w jeden dzień zrobić 700 zł, w kolejnym zwiększyć go do 3500 zł ale jeszcze nigdy nie osiągnąłem MC. Rok 2013 był przełomowy, gdyż po raz pierwszy zakończyłem go na niewielkim plusie. Jednak spodziewałem się więcej, gdyż już na samym początku roku podwoiłem kapitał. Później brakowało dyscypliny lub zacząłem sugerować się analizami innych. Na początku roku 2014 stan konta wynosił 1035,20 zł i to jest to co zostało z wpłaty początkowej. Zobaczymy co uda się zrobić z tej kwoty, choć nie wykluczam kolejnej wpłaty. Zanim do tego dojdzie najpierw trzeba popracować nad sobą.
Teraz trochę o zasadach mojej gry:
Nie używam żadnych wskaźników, gram na czystym wykresie, stosuje czyste PA i stosuje tylko własne analizy.
Szukam konfluencji minimum 2 lub 3 czynników (od najważniejszych): poziomy S/R, formacje świecowe, LT, formacje wykresu odwrócenia i kontynuacji trendu, okrągłe poziomy i raczej jako dodatek poziomy fibo.
Pracuje na etacie dlatego najczęściej skupiam się na wykresach D1 i tu czuję się najpewniej. Nie wykluczam schodzenia na niższe TF do otwarcia pozycji według analizy z D1 by zmniejszyć poziom ryzyka lub by po prostu grać na tych niższych TF, gdy mam wolny czas. Najczęściej na rynku jestem w późnych godzinach wieczornych około północy i pozycje otwieram na otwarciu świeczek D1.
Chwilowo brak MM, gdyż mam za mały kapitał ale jeśli się zwiększy będę stosował i pomału zmniejszał poziom ryzyka. Za to będę starał się być wybredny w szukaniu okazji otwarcia pozycji i otwierać same konkretne okazje.
O SL, TP i innych szczegółach będę pisał w opisach każdej transakcji.
Konto niestety bez mikrolotów u polskiego brokera XTB