Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Nieprzeczytany post autor: Japco »

O mnie:
Otwieram swój dziennik, który ma pomóc mi się zdyscyplinować, ma mnie motywować i mam nadzieję, że dzięki niemu będę poszerzał swoją wiedzę. A więc komentarze i wskazówki mile widziane.
Konto real na forex mam od sierpnia 2011 roku. Demo służyło mi tylko do nauki obsługi MT4 lub testowania automatycznych strategii. Praktycznie od samego początku postanowiłem uczyć się gry na prawdziwych pieniądzach. Wiadomo, że inaczej się gra jak są emocje, a każda przegrana motywuje do nauki. Na start wpłaciłem 2500 zł i rozpocząłem swoją edukację. Na początku jak większość musiałem przejść tzw. etap wskaźnikowy i etap poszukiwania świętego graala programując automatyczne strategie. Dzięki wielu godzinom spędzonych na tym forum doszedłem do wniosku, że jedyne czego potrzebuje to czysty wykres, wiedza i dyscyplina. Tego ostatniego potrzeba mi chyba najbardziej stąd pomysł na ten Journal. Często po serii większych wygranych lekkomyślnie nadginałem swoje zasady i na siłę szukałem częstszej gry, przez którą szybko i łatwo traciłem tak ciężko zarobione pieniądze. W swojej dotychczasowej grze przechodziłem przez wiele rzeczy: potrafiłem ze stanu konta 2500 zł w jeden dzień zrobić 700 zł, w kolejnym zwiększyć go do 3500 zł ale jeszcze nigdy nie osiągnąłem MC. Rok 2013 był przełomowy, gdyż po raz pierwszy zakończyłem go na niewielkim plusie. Jednak spodziewałem się więcej, gdyż już na samym początku roku podwoiłem kapitał. Później brakowało dyscypliny lub zacząłem sugerować się analizami innych. Na początku roku 2014 stan konta wynosił 1035,20 zł i to jest to co zostało z wpłaty początkowej. Zobaczymy co uda się zrobić z tej kwoty, choć nie wykluczam kolejnej wpłaty. Zanim do tego dojdzie najpierw trzeba popracować nad sobą.

Teraz trochę o zasadach mojej gry:
Nie używam żadnych wskaźników, gram na czystym wykresie, stosuje czyste PA i stosuje tylko własne analizy.
Szukam konfluencji minimum 2 lub 3 czynników (od najważniejszych): poziomy S/R, formacje świecowe, LT, formacje wykresu odwrócenia i kontynuacji trendu, okrągłe poziomy i raczej jako dodatek poziomy fibo.
Pracuje na etacie dlatego najczęściej skupiam się na wykresach D1 i tu czuję się najpewniej. Nie wykluczam schodzenia na niższe TF do otwarcia pozycji według analizy z D1 by zmniejszyć poziom ryzyka lub by po prostu grać na tych niższych TF, gdy mam wolny czas. Najczęściej na rynku jestem w późnych godzinach wieczornych około północy i pozycje otwieram na otwarciu świeczek D1.
Chwilowo brak MM, gdyż mam za mały kapitał ale jeśli się zwiększy będę stosował i pomału zmniejszał poziom ryzyka. Za to będę starał się być wybredny w szukaniu okazji otwarcia pozycji i otwierać same konkretne okazje.
O SL, TP i innych szczegółach będę pisał w opisach każdej transakcji.
Konto niestety bez mikrolotów u polskiego brokera XTB :? (tak jakoś dawno temu wybrałem i już zostało)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, 00:17 przez Japco, łącznie zmieniany 2 razy.
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać rożnych rezultatów".

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Pierwsza transakcja w tym roku (pisałem, że będę wybredny).

Pozycja Long 2 x 0,1 lota W.20 według D1. Konfluencja silnego poziomu S/R, formacji świecowej - młotka oraz okrągły poziom 2300. Zaplanowany cel do pierwszego oporu (przerywana linia). Pozycja otworzona w piątek kilka sekund przed zamknięciem świeczki D1 (16:44), gdy widziałem że będzie młotek.
1.jpg
2.jpg
Akurat mogłem obserwować poniedziałkowe otwarcie W.20 więc nie ustawiałem SL ani TP a pozycję zamknąłem z ręki tuż po przekroczeniu linii celu. Miałem zamknąć tylko jedną pozycję a drugiej ustawić SL na BE, ale zysk mnie już zadowalał. Poza tym byłem w pracy i już nie mógłbym pilnować pozycji, dlatego gdy pojawiła się formacja spadającej gwiazdy na wykresie M5 postanowiłem że zamknę obie pozycje (poniedziałek 9:25).
3.jpg
Zysk z obu pozycji 139,60 zł. Szybka transakcja zamknięta w zaledwie 40 minut od otwarcia W.20. Chciałem rok zacząć od wygranej :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

Powodzenia!
No pain, no gain

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie dziękuję żeby nie zapeszyć :wink:

Albert Einstein

Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: yeahman »

Japco pisze:..gram na czystym wykresie, stosuje czyste PA i stosuje tylko własne analizy.
Japco pisze:poziomy S/R, formacje świecowe, LT, formacje wykresu odwrócenia i kontynuacji trendu, okrągłe poziomy i raczej jako dodatek poziomy fibo.
To w końcu wykres czysty czy coś na nim jest? :)
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Czysty wykres w sensie, że bez wskaźników. Niestety chyba nie mogę już tego zmienić :/ Swoją drogą dlaczego na tym forum blokuje się możliwość edycji własnych postów? :/

Albert Einstein

dioor
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dioor »

Grasz na FW20 na czystym wykresie?!
Życzę powodzenia :)

P.S. Korciło mnie żeby zamknąć pozycje na tym młocie ale system to system
Only the Best Trance Music-A State of Trance

Awatar użytkownika
Płaski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płaski »

Ja nie zdążyłem modyfikować i złożyć zlecenia na ten młot, miałem limit kupna po 335 a zamknęli po 337 :(
Ale chociaż na otarcie łez wziąłem sporo FPKO...
Widzę @Japco że nie wytrzymujesz ciśnienia i szybko zamykasz pozycje na dziennym :wink:

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Płaski pisze:Ja nie zdążyłem modyfikować i złożyć zlecenia na ten młot, miałem limit kupna po 335 a zamknęli po 337 :(
Ale chociaż na otarcie łez wziąłem sporo FPKO...
Widzę @Japco że nie wytrzymujesz ciśnienia i szybko zamykasz pozycje na dziennym :wink:
Tu nie chodzi o ciśnienie. Po prostu gram do pierwszego oporu/wsparcia, szczególnie gdy jest to zagranie kontr trend. Nie raz potrzebuje kilku dni by doszło do celu a nieraz kilku minut. Pewnie to dopiero początek korekty bo można dopatrzeć się skończonej 5 elliota ale ja jakoś nie wierze w te fale. Dla mnie 14% depozytu to już sporo.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Płaski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płaski »

Też w te fale nie wierzę, a 14% to faktycznie mało... ale dioor z tego tematu
http://forex-nawigator.biz/forum/fw20-m ... 92-30.html
jest coraz lepsza, zaczynała od 68% depozytu a teraz już leci na 78% depa - ciekawe dokąd dojedzie :)

ODPOWIEDZ