"Trading jest prosty, ale nie umiem zarobić" - by Karson

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
karson
Gaduła
Gaduła

"Trading jest prosty, ale nie umiem zarobić" - by Karson

Nieprzeczytany post autor: karson »

Hej,
Na FX jestem od ponad roku, w tym czasie poświęciłem mu większość swojego wolnego czasu (głownie czytanie książek o AT , psychologi, wiele webinarów, MQL itp). Tworze ten wątek ponieważ liczę na to że pomoże mi trzymać dyscyplinę, być może rozwinie się tu jakaś ciekawa dyskusja i wiele osób znajdzie jakieś ciekawe dla niej informacje. Będę wrzucał tutaj swoje zagrania i będę opisywał RR, gdzie SL i TP i dlaczego, każdą pozycje bede chciał podsumować. Wydaje mi się z w moim tradingu minał juz okres fascynacji forexem, kiedy liczyłem na niewyobrażalne zyski w krótkim czasie, podchodzę to niego na luzie i z dystansem ale cały czas jestem przekonany że można na tym zarobić.

Zasady wejsc:
Szukam potencjalnego "fajnego" miejsca czyli SD, TL z D1 ,H4 i czekam na reakcje ceny w tym miejscu jeśli widze że cos sie dzieje, szukam miejscja TP i SL, przeliczam wielkosć pozycji aby SL był równy 1% mojego depo na FX (np: jesli moge poswiecic 100zl a SL musi miec 50 pips to na edku otwieram pozycje za okolo 0.07 lota).

Startuje od dzisiaj i nie będę wrzucał starszych pozycji z ubiegłego tyg (i tka ich będzie tu sporo i będą zbliżone w wejściach i skutkach :)) dodam ze były podobne do tej i skończyły się podobnie.

Pozycja #1
Zagranie S na edku na odbicie od lini kanału z H4, SL powyzej ostatniego szczytu, pozycja szła dobrze był zysk w stosunku 1:3 ale ją wycielo na SL :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Re: "Trading jest prosty, ale nie umiem zarobić" - by Karson

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

Nie zabezpieczasz zysku w ogole? Tzn. majac niezly zarobek trzymasz az stuknie w TP, w ogole nie zmieniajac poczatkowego SL? Ja tak kiedys robilem ;-)
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

Awatar użytkownika
karson
Gaduła
Gaduła

Problemem jest u mnie to że nie wiem w którym momencie go zabezpieczyć: czy przejść na BE w momencie gdy jest 1:1, 1:2 , 1:3 ?? tu liczyłem na TP 1:5 , błędem było że wczoraj nie przypilnowałem tej pozycji przy danych i jej nie zamknąłem po silnej reakcji kupujących. Generalnie chce zrobic kilkadzisiat takich transkacji dla statysyk, bo licze na wylapanie ruchu 1:10, 1:20 ale to moze bedzie nie oplacalne bo stutecznosc takch zagran bede mial tak niska ze lepeij bedzie grac 1:1 badz 1:2.

@Kulfon a teraz jak sobie z tym radzisz kiedy przechodzisz na BE, masz jakas stala zasade.

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

karson pisze: Generalnie chce zrobic kilkadzisiat takich transkacji dla statysyk, bo licze na wylapanie ruchu 1:10, 1:20 ale to moze bedzie nie oplacalne bo stutecznosc takch zagran bede mial tak niska ze lepeij bedzie grac 1:1 badz 1:2.
To moze skorzystaj z wykresu historycznego i przyspiesz ten proces ;) Ja oczywiscie nie jestem jakims ekspertem, bo borykam sie zeby w ogole na plus wyjsc :mrgreen:

Jezeli chodzi o duze TF-y to u mnie wyglada to tak ze zabezpieczam po szczytach i dolkach z H4, albo agresywnie po LT z H4
Jezeli nie umiem zabezpieczyc techniczne to na BE przechodze przy osiagnieciu przez cene 50% TP.
No ale to chyba kazdy musi wg siebie już to ustawiać ;) No i poki co nie szarpie dalej niz rr 1:3 ale tylko dlatego ze brak mi wiedzy i doswiadczenia ;)
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

Awatar użytkownika
karson
Gaduła
Gaduła

dzisiejszy kabel zakończony RR 1:1.5 miało być więcej, ale nie ryzykowałem i uciąłem wcześniej.. i dobrze :)

Wynik +0.5%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ