BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

mzyska pisze:Gdzie się teraz umieszcza wskaźniki?
Umieściłem, Bossafx/MQL4/Indicators i nie działa, nie znajduje ich
Pisałem o tym kilka postów wcześniej: http://forex-nawigator.biz/forum/bossaf ... ml#p674509
Nie ma jednej, stałej lokalizacji - zależy ona od kilku czynników (system operacyjny, użytkownik).
Jeśli komuś pomimo prawidłowego wykonania ww. czynności wskaźniki się nadal nie pokazują, prosimy o bezpośredni kontakt, najlepiej telefoniczny gdy będziecie Państwo przy komputerze. Problem zawsze jest związany z nieprawidłową lokalizacją plików mql, który może wynikać np. z korzystania z wielu użytkowników na tym samym komputerze lub wielu zainstalowanych instancji MT4. Dlatego telefonicznie jesteśmy w stanie pomóc.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

mzyska
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mzyska »

Dzięki, już wszystko działa

zukos76
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: zukos76 »

Dzień Dobry.
Mam pytanie związane z brokerem Bossafx. Z góry przepraszam jeśli okaże się ono laickie, ale wybaczcie jest to mój początek z rynkiem forex, dopiero się uczę, dużo czytam, przeglądam webinary, ćwiczę na kontach demo itd. itp. Proszę o wyrozumiałość i nie hejtowanie mnie :) Moje pytanie brzmi .... czy po otworzeniu konta real standard w Bossafx mogę jednocześnie kontrolować swoje transakcje z poziomu komputera oraz telefonu komórkowego z systemem Android? Przykładowo w domu analizuję wykresy, dane i sygnały na rynkach aby wejść w odpowiednim momencie w rynek, wchodzę .... a poza domem kontroluję pozycje w telefonie (zamykam i otwieram kolejne pozycje, przestawiam SL TP itd.).
Drugie pytanie brzmi .... dlaczego w MT4 na Androidzie nie ma funkcji Trailing Stop? Czym to jest spowodowane?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

zukos76 pisze:czy po otworzeniu konta real standard w Bossafx mogę jednocześnie kontrolować swoje transakcje z poziomu komputera oraz telefonu komórkowego z systemem Android?
Tak, mamy w ofercie zarówno platformę na PC jak i na Android http://bossafx.pl/fx/oferta/platformy/
zukos76 pisze:dlaczego w MT4 na Androidzie nie ma funkcji Trailing Stop? Czym to jest spowodowane?
Brak tej funkcjonalności to decyzja producenta platformy - firmy MetaQuotes. Wynika z pewnością z faktu, że mechanizm ten działa po stronie platformy klienckiej (a nie serwera) i jego uruchomienie na komórce wymagałoby stałego połączenia internetowego z serwerem. Jak wiadomo, w przypadku smartfonów praktycznie nie da się zapewnić niezawodnego połączenia mobilnego (możemy stracić je wchodząc do metra, przejścia podziemnego lub nawet do solidnego betonowego budynku), nie mówiąc już o czasie pracy takiego smartfona stale podłączonego do serwera na jednym cyklu ładowania baterii. W związku z tym nawet gdyby to rozwiązanie zostało zaimplementowane, to na pewno nie działałoby tak jak Państwo tego od niego oczekujecie i pewnie skutkowałoby masą reklamacji, które trudno byłoby rozpatrywać (najczęściej brak logu o nagłym zaniku połączenia).
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

zukos76
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: zukos76 »

Dziękuję za odpowiedź ... czyli rozumiem, że mając te dwa urządzenia i oprogramowanie dla nich mogę być jednocześnie zalogowany na jednym i drugim? Czyli jakakolwiek zmiana na rachunku na jednym urządzeniu automatycznie wprowadza zmianę na drugim?
Pozdrawiam.
Michał

-- 05 maja 2014, 12:36 --

Jeszcze jedno pytanie w kwestii rekwotowania.
Czy ustawiając w oknie nowe zlecenie maksymalne odchylenie od ceny 2-3 pipsy uchroni mnie to przed rekwotowaniem całkowicie czy tylko w jakimś stopniu zminimalizuję? Jeśli nie to jakiego rzędu odchylenie wchodzi w grę żeby uniknąć rekwotowania? Pytam dlatego, że na demo nie mogę tego zaobserwować z wiadomych względów.
Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

zukos76 pisze:rozumiem, że mając te dwa urządzenia i oprogramowanie dla nich mogę być jednocześnie zalogowany na jednym i drugim? Czyli jakakolwiek zmiana na rachunku na jednym urządzeniu automatycznie wprowadza zmianę na drugim?
Jeśli przez "zmianę" rozumie Pan zlecenie lub jego modyfikację to dokładnie tak to działa. Można to zresztą przetestować na demie - działa dokładnie tak samo.
zukos76 pisze:Czy ustawiając w oknie nowe zlecenie maksymalne odchylenie od ceny 2-3 pipsy uchroni mnie to przed rekwotowaniem całkowicie czy tylko w jakimś stopniu zminimalizuję?
Niezależnie od tego, co o rekwotowaniach myślą i piszą tu na forum niektórzy traderzy FX, prawda jest taka, że rekwotowanie jest narzędziem pozwalającym kontrolować poślizg cenowy realizowanych transakcji. Jeśli wspomniany parametr ustawia Pan na 0, to dla nas (jako brokera) znaczy, że oczekuje Pan realizacji wszystkich swoich transakcji rynkowych dokładnie po cenie klikniętej w fiszce zlecenia. Taka jest dyspozycja klienta, zatem w przypadku ruchu ceny na rynku my mamy do wyboru albo realizację zlecenia po cenie nierynkowej, albo rekwotowanie. Jeśli ustawia Pan 2-3 pipsy, to oznacza, że dopuszcza Pan realizację swoich zleceń w takim właśnie przedziale cenowym w stosunku do klikniętej ceny na wypadek gdyby się ona zmieniła itd. Jeśli cena rynkowa w trakcie realizacji zlecenia ruszy się bardziej niż te 2-3 pipsy, rekwotowanie będzie, bo taką nam Pan wydał dyspozycję co do sposobu realizacji zleceń rynkowych.
Musi Pan też sobie uświadomić, że chcąc uniknąć całkowicie rekwotowań, można zwiększać wartość tego parametru, ale jednocześnie musi się Pan pogodzić tak naprawdę z możliwością wystąpienia nieograniczonych (teoretycznie) poślizgów cenowych, tak jak to ma miejsce u brokerów ECN oraz STP. Niektórzy z nich jak wiadomo reklamują się hasłem "brak rekwotowań", ale z oczywistych względów (reklama) nie dodają "możliwość nieograniczonego poślizgu cenowego", choć te dwie sprawy są nieodłączne.
Celowo pomijam tu kwestie nadużyć ze strony brokerów, o których zresztą też można się nauczyć z reklam (lub propagandy, jeśli przyjąć że reklama dotyczy tylko własnych produktów) niektórych brokerów ECN/STP. Mimo że rekwotowania mogą służyć takim nadużyciom, to zapewne dotyczą relatywnie niewielkiego odsetka przypadków - tym większego im mniej renomowany broker. Dużo częściej jednak zdarza się, że zarzuty nadużyć padają w normalnych sytuacjach rynkowych - broker dał rekwotowanie i nie zarobiłem przez niego na dużym ruchu cenowym (np. po danych makro). Wtedy wystarczy na następnym odczycie danych powtórzyć to samo u brokera ECN i STP, aby się przekonać, który sposób realizacji zleceń jest dla mnie lepszy.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

s_zadora
Pan tu w swoich rozważaniach o wyższości brokera Market Maker z kagańcem w postaci widełek odchylenia od kwotowanej ceny zapomina o:

1. Szybkości realizacji zlecenia (w ECN poniżej 20ms, klient powinien od kliknięcia czekać max 200ms i mieć potwierdzenie zawarcia zlecenia).

2. Częstości kwotowania ceny. Standard to około 300 razy na minutę. A nie jedno tiknięcie co kilka sekund.

Kagańce w postaci Requota nic nie dają jak dostęp do rynku słaby.
Nie możecie kwotować częściej, bo requoty się zaczną i koło się zamyka. Tkwienie w takim ograniczeniu oznacza zacofanie.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Niezależnie od tego, co o rekwotowaniach myślą i piszą tu na forum niektórzy traderzy FX, prawda jest taka, że rekwotowanie jest narzędziem pozwalającym kontrolować poślizg cenowy realizowanych transakcji.
Jak mawiają w służbie zdrowia - ' to wszystko dla dobra pacjentów' :lol: . Mnie jakoś 'kontrola poślizgów' nigdy nie uratowała przed stratami. Przed zyskami owszem. Umówmy się, że wszystko sprowadza się do jakości kwotowań, ale te wszystkie cuda (rekwoty, VD, itp) nie graczy chronią tylko brokerów.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Szwajcar pisze:Pan tu w swoich rozważaniach o wyższości brokera Market Maker
O wyższości samej oferty chyba nigdzie nie było, bo ta będzie zależała jednak od strategii czy stylu handlu danego tradera. Chyba że ma Pan na myśli samą swobodę wyboru, choć trzeba pamiętać że ta swoboda też "kosztuje" - ustawienie dodatkowego parametru. A czas jest zwykle najważniejszy dla tych co za wszelką cenę chcą się znaleźć na rynku i preferują tym samym egzekucję market. Jeśli już to pozwoliłem sobie napisać o niższości wybranych przekazów marketingowych ECN :) Ale zostawmy wartościowanie - to była odpowiedź na pytanie o mechanizm.
O niczym też nie zapomniałem. Zgoda że łączny czas realizacji transakcji (od kliknięcia do uzyskania potwierdzenia) jest głównym czynnikiem wywołującym rekwotowania lub poślizgi (MM) czy też same poślizgi (ECN). Dlatego fakt procesowania zlecenia w ECN w czasie 20ms - nawet jeśli jest prawdą, nie ma tu większego znaczenia, bo to łączny czas komunikacji klienta z ECN będzie decydować o rozmiarze poślizgu. A ten czas będzie musiał być dla polskiego tradera dłuższy bo nie słyszałem o serwerach ECN w Polsce. Nawiasem te czasy realizacji zleceń też bywają widoczne w reklamach i tak samo jednostronnie pokazują problem jak flagowe hasło "no requotes". Bez uwzględniania czasu komunikacji klienta z brokerem, następnie opóźnienia na serwerze brokera, następnie czasu komunikacji brokera z siecią ECN, uwzględniają tylko te ostanie 20ms które zajmuje przeprocesowanie zlecenia w sieci. A mamy jeszcze drogę potwierdzenia z powrotem. Wniosek jest zatem słuszny - im mniejszy czas tym lepiej, ale trzeba porównywać czasy łączne dotarcia do miejsca realizowania transakcji.
Co do częstości kwotowań przyznam że nie rozumiem zarzutu:
Szwajcar pisze:Nie możecie kwotować częściej, bo requoty się zaczną i koło się zamyka
Czyli mają się pojawić requoty, bo Pan lubi wysokie wykresy volumenu tickowego? Taki jest zarzut?
Co do mechanizmu to generalna zgoda, że im więcej ticków tym większa szansa na rekwotowanie lub poślizg. Tylko nie wiem co robimy źle. Jeśli my przykładowo kwotujemy EURUSD na stałe 1.6 pipsa, które po pierwsze w całości są naszym przychodem a po drugie zobowiązaniem wobec klientów (stały spread) to nie widzę powodu dla którego każde rozszerzenie spreadu lub ruch ceny o 0.1 pipsa na rynku międzybankowym miałby być widoczny w postaci nowego ticka. Jeśli cena na ECN stoi de facto w miejscu a spread skacze np. 0.1->0.2->0.3->0.1->0.3 itd. bo dostawcy płynności dorzucają oferty do arkusza to na ECN będzie 5 ticków, u nas cały czas ten sam. Taki jest mechanizm, który powoduje że wykres wolumenu ticków u nas rysuje się niżej niż w ECN a cena zmienia się rzadziej (choć nie tak rzadko jak Pan insynuuje - przynajmniej dla majors). Jeśli Panu potrzebne są z jakichś powodów duże liczby ticków, to z ww. powodów ECN będzie nie do pobicia. Widziałem zresztą zagranicznych MM, którzy prawdopodobnie próbując sprostać takim jak Pańskie oczekiwaniom, generowali sztucznie ticki właśnie przesuwając cenę co 0.1 pipsa w górę i w dół, przez co efekt był widoczny tylko postaci rosnących słupków tickowych. Pieniędzy nikomu od tego chyba nie przybywało (choć mogę się mylić).
Stforex pisze:Mnie jakoś 'kontrola poślizgów' nigdy nie uratowała przed stratami. Przed zyskami owszem.
Sprostuję tylko jedno - dyskutujemy o zleceniach rynkowych, Pana odniesienie do TP/SL jeśli dobrze rozumiem, jest troszkę obok tematu bo tam opcji market/instant nie mamy. Reszty prostować nie mam już siły :) Pana zwycięskie uogólnienie, któremu ulegam to:
Stforex pisze:te wszystkie cuda (rekwoty, VD, itp)
Gratuluję skuteczności (Broń Boże oryginalności :) )
Mam nadzieję zukos76 że mogłem pomóc.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

s_zadora
Co do szybkości to przecież napisałem, że wystarczy mi jak dostanę potwierdzenie na terminal w ciągu 200ms=0.2 sekundy.
Będę mógł wtedy otworzyć 5 zleceń na sekundę np. skryptem.

Co do jakości kwotowań.
U Was w BossaFx jest ten problem, że SL stale przeskakuje i jestem stratny zawsze na transakcji średnio 0.6-1 pips. Zwiększycie częstotliwość kwotowania i będzie ok z tym. Ja wiem, że tą różnicę też sobie do kieszeni pchacie, ale już spread na EUR/USD macie wysoki 1.6 pipsa to bardzo wysoko z tymi poślizgami na SL to prawie 2.5pipsa.

No i najważniejsze. Egzekucję macie Instant z requotami a realizację SL po swoim wymyślonym Market?
Klientowi wciskacie, że wejść po cenie musi bezpiecznie tej co kliknął a już wyjście przez SL to jak u najgorszego brokera STP z poślizgiem.

Po co mieszać egzekucję Instant na otwarciu z Marketem na zamknięciu?? Do tego słabym Marketem kwotowanym przez Was jak się podoba. To nie te czasy, żeby takie coś wygłaszać bez zwrócenia uwagi na oczywiste zaniechania po stronie brokera.

Ja mam radę dla BossaFx. Wprowadźcie pełną egzekucję market jako opcję i wszelkie lamenty i narzekania skończą się.
Egzekucja Market rozumiana jako:
-szybkie wykonanie transakcji po cenie aktualnie kwotowanej przez brokera
-realizacja zleceń SL i TP po pierwszej cenie kwotowanej przez brokera, która przekracza tą wpisaną przez klienta jako SL
/TP. To oznacza równorzędne traktowanie zleceń SL i TP. Ja u Was nie mogę handlować właśnie z tego powodu.

Apogeum realizacji zleceń w BossaFx w tej chwili to właśnie poślizg na SL a TP po wpisanej cenie. Tak robili brokerzy w 2007-2008 roku.

///
Natomiast sztuczne ticki praktykowało w swoim czasie FxPro. Zawyżało ponad 3 krotnie zmienność a to powodowało reqouty. Miałem tam rachunek właśnie do tego czasu, kiedy zaczęli to robić. Po otrzymaniu kilku requot jak cena stała w miejscu zrezygnowałem.
///

VSA uważam jako ściemę. Nie wiadomo skąd brany wolumen ma posłużyć do analizy?
Dodatkowo proszę mi nie wmawiać, że słupki tickowe liczę. Mi chodziło o to, żeby na 10 lotach nie dostać poślizgu średnio na 200-300PLN tylko na max 60PLN lub bez poślizgu.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

ODPOWIEDZ