Ichimoku

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
rajp1972
Gaduła
Gaduła

Re: Ichimoku

Nieprzeczytany post autor: rajp1972 »

W tym wątku wiele już zostało powiedziane na ichimoku - ale ja chciałbym spojrzeć na nie trochę
inaczej niż mówią o grze typowe strategie a tj wybicie z chmury czy przecięcia się tenkansen i kjun sen
Każda z tych strategi działa ale nie uwzględnia jednego elementu tj tego że często pojawiają się krótkotrwałe
korekty a wtedy zamykamy pozycję.
Myślę że gra na ichimoku niekoniecznie musi iść wg podstawowej zasady że gramy tylko w chmurze czy na przecięcia
w ten sposób omijamy wiele sygnałów i długich trendów
Mam do zaproponowania strategię, która pozwoli grać w dłuższych trendach i mam prośbę żeby znalazł się
ktoś kto będzie miał czas żeby to podejście przetestować

W tej strategii najważniejsza jest linia opóźniona chikou span.
Zasady Wejścia w pozycję długą

1. Linia chikouspan jest nad ceną i nad tenkan sen i kijun sen oraz tenkan sen jest nad kijun sen
2. Zamknięcie pozycji długiej : linia chikouspan wchodzi pomiędzy tenkan sen i kijun sen

Zadady wejścia w pozycję krótką

1. Linia chikousan jest pod ceną i pod tenkan sen i kijun sen oraz kijun sen jest nad tenkan sen
2. Zamknięcie pozycji krótkiej : linia chikouspan wchodzi pomiędzy tenkan sen i kijun sen

Gramy jak wynika z tej startegii także w chmurze łapiemy sam początek trendu. Niejednokrotnie grając
na wybicie z chmury nie udaje się a w tym wypadku łapiąc początek trendu jesteśmy na większej ilości
pipsów nawet gdy by cena zwróciła po wybiciu z chmury

Proszę szczególnie o kometarz do takiej gry w konsoli - wiadomo że w konsoli gra się ciężko chciałbym
wiedzieć bo tak mi wychodzi z danych historycznych czy zamknięcia w konsoli będą na mniejszej ilości
pipsów stratnych ponieważ każdy powrót ceny po sygnale wejścia zamyka się zazwyczaj po ponownym
wejści chikou spna w strefę kijun sen i tenkan sen

Proszę o komentarz do testów tego podejścia - Gram w ten sposób od M30 ale nie mam za bardzo
czasu żeby śledzić wykresy więc gram bardzo nieregularnie jak znajdzie się ktoś kto to przetestuje
chętnie nawiążę kontakt z tą osobą

-- Dodano: 19 kwie 2014, 05:35 --

W tej strategii zawsze czekamy i nie gramy gdy linia chikou span jest w strefie pomiędzy tenkan sen i kijun sen
otwieramy pozycję po wyjściu powyżej lub poniżej tych lini czerwonej i niebieskiej

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Czy analizujesz tylko TF 30min?

rajp1972
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rajp1972 »

Analizuję M30 ale spoglądam na H4 jakie jest tam ułożenie świec żeby prawidłowo odczytać
możliwe wejście. Najgorsze są konsolidacje na m30 wtedy warto popatrzeć co się dzieje na H4

-- Dodano: 21 kwie 2014, 06:30 --

Analizuje M30 w kontekście H4

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Może warto analizować mniejsze TF. Począwszy od M5 - M15. I wtedy dokonywać wyboru.

-- Dodano: pn 21-04-2014, 13:52 --
krystian74 pisze:Może warto analizować mniejsze TF. Począwszy od M5 - M15. I wtedy dokonywać wyboru.
W ten sposób unikam konsolidacji na jednym TF-e.

Awatar użytkownika
Moritz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Moritz »

krystian74 pisze:Może warto analizować mniejsze TF. Począwszy od M5 - M15. I wtedy dokonywać wyboru.

-- Dodano: pn 21-04-2014, 13:52 --
W ten sposób unikam konsolidacji na jednym TF-e.

Cześć Krystian,

probowalem napisac na priv, ale nie masz takiej opcji.
Chciałem coś dopytac odnośnie cci ?

Również używam ichi :)

ZbychuM
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ZbychuM »

Greg, czy mógłbyś napisać, czy Twoje ustawienia tj. 7, 28, 119 sprawdzają sie na wszystkich TF, czy tylko H4 i niższych ?? Czy może na D1 i wyższych lepiej stosować standart ?
Czy sprawdza się kombinacja H4 i niższe Twoje ustawienia, a D1 i wyższe standart ?
Czy sprawdzają się na wszystkich rynkach, tj. walutach, indeksach surowcach itp ?? Czy są jakieś wyjątki ??
Jak sprawdzają się na Twoich ustawieniach "japończyki" tj. pary jenowe i wszelkie inne instrumenty z tego kraju ? Czy nie lepiej chodzą na standardzie, też się stosują do Twoich ustawień ??

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

Uzywam moich ustawien (7,28,119) na wszystkich tf’ach na ktorych pracuje, ponizej 4h raczej nie schodze, czasami na h1, ale to bardzo rzadko.
Tak jak pisalem w ebooku, szukam sygnalow na moich ustawieniach, ale czasami zagladam na oryginalne ustawienia Hosody szczegolnie na parach z jenem.
Pozdrawiam
Greg

ZbychuM
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ZbychuM »

Dzięki Gregu za odpowiedź.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Trochę z innej strony Ichimoku.
Renko 2-pipsowe i środkowa wstęga Bollingera.

Renko 1- pipsowe

Oczywiście to podejście współpracuje z wykresem świecowym i dywerygencjami 8)

Awatar użytkownika
Moritz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Moritz »

krystian74 pisze:Trochę z innej strony Ichimoku.
Renko 2-pipsowe i środkowa wstęga Bollingera.

Renko 1- pipsowe

Oczywiście to podejście współpracuje z wykresem świecowym i dywerygencjami 8)

Hej Krystian,

tez uzywam cci na ichi. Mozesz sie odezwac na priv ?

ODPOWIEDZ