Ze względu na to, że wskaźnik potrzebuje pełnych danych z wielu par,a w testerze MT4 są tylko dostępne dane OHLC (chodzi o dane par innych niż aktualnie wybrana do testów), odpuściłem sobie.personov pisze:A próbowałeś robić jakiś backtest ? ( pomijając wiarygodność backtestu, chodzi tylko o pogląd na sytuację ).
Currency Slope Strenght
Re: Currency Slope Strenght
Po pierwszym tygodniu zmagań na placu boju.

upload
Liczę na przewagę statystyczną związaną z timingiem zagrań.
Nadrzędny cel to całkowita samodzielność robota. Dlatego wprowadziłem jeszcze pewne zmiany i poskromiłem nieco apetyt na zysk.
Równocześnie testuję jeszcze kilka innych sposobów na wykorzystanie lokalnej siły walut. Wg mnie przynajmniej jeden z nich powinien być w długiej perspektywie bardziej efektywny od tego pierwotnego. Niestety jeszcze upłynęło zbyt mało czasu od początku testów żeby się o tym przekonać.

upload
Liczę na przewagę statystyczną związaną z timingiem zagrań.
Nadrzędny cel to całkowita samodzielność robota. Dlatego wprowadziłem jeszcze pewne zmiany i poskromiłem nieco apetyt na zysk.
Równocześnie testuję jeszcze kilka innych sposobów na wykorzystanie lokalnej siły walut. Wg mnie przynajmniej jeden z nich powinien być w długiej perspektywie bardziej efektywny od tego pierwotnego. Niestety jeszcze upłynęło zbyt mało czasu od początku testów żeby się o tym przekonać.
rzuc okiem na AllAbsoluteStrength_v2.1 z forum newdigital
Witaj.JAREK67 pisze: Potencjał jest faktycznie spory. Zwłaszcza jeśli chodzi o wejścia.Wydaje się, że są skuteczne. Dylemat zasadniczy, to w którym momencie zabierać zysk? Mam pomysł, który często stosuję w robotach. Coś w rodzaju TrailingStop. Tylko, że tu będzie kontrolowany stopień "rozjechania" średnich.
Parę uwag do tematu Currency Slope Strenght:
1. Przyglądam się temu wskaźnikowi parę dni i wydaje się, że wygląda bardzo interesująco.
2. Myślę, że skuteczność wejść można by podnieść wchodząc na przecięciu linii na TF 1H z godnie z ukształtowanym kierunkiem na D1. Wejść będzie mniej, ale prawdopodobieństwo wygranej większe, a o to przecież chodzi! (jak mi się uda wrzucę przykładowy obrazek dla USDCHF).
3. Co do MM, to faktycznie zamykanie na przecięciu linii często zabiera dużo zysku. Tutaj aż prosi się o zastosowanie takiego częściowego zamykania pozycji: np. 60% zamykasz po 30 pipsach, 20% po 50 pipsach, a pozostałe 20% na przecięciu linii.
Czołem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.