Jak powstaje cena?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
radekFXnoob
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Jak powstaje cena?

Nieprzeczytany post autor: radekFXnoob »

Naturalnie :!: zacząłem po prostu od najbardziej ogólnego znanego mi podziału :D

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Może przewińmy nieco tę dyskusję do przodu do pytania: czy jak powstała cena ma jakiś związek z tym jak powstanie cena.

Czyli czy prognozowanie należy zaczynać od: "wczoraj o godzinie xx powstała świeca, przez którą może być y lub z", czy może od linijki f(x)= .

Swoją drogą ciekawi mnie ile z osób regularnie zarabiających zarabia przez roboty, ile przez pracę rąk, a ile pół na pół.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

chihuahua pisze:Może przewińmy nieco tę dyskusję do przodu do pytania: czy jak powstała cena ma jakiś związek z tym jak powstanie cena.

Czyli czy prognozowanie należy zaczynać od: "wczoraj o godzinie xx powstała świeca, przez którą może być y lub z", czy może od linijki f(x)= .

Swoją drogą ciekawi mnie ile z osób regularnie zarabiających zarabia przez roboty, ile przez pracę rąk, a ile pół na pół.
Bez znajomosci kontekstu nie ma mozliwosci zrozumienia czynnikow dzialajacych na kurs. Wykres nie kreuje ceny i sam w sobie nie posiada mocy prognostycznej, inaczej bylaby to forma perpetuum mobile :)

chihuahua
Gaduła
Gaduła

ZielonaMgielka pisze:Bez znajomosci kontekstu nie ma mozliwosci zrozumienia czynnikow dzialajacych na kurs. Wykres nie kreuje ceny i sam w sobie nie posiada mocy prognostycznej, inaczej bylaby to forma perpetuum mobile :)
Z tym wykresem to był oczywiście skrót myślowy. Zrealizowane zlecenia lub jak kto woli cena zaakceptowana przez obie strony tranzakcji kreuje wykres.
Skoro wykres nie ma mocy prognostycznej to po co w ogóle go używać, wyświetlać, a tym bardziej analizować ?
I to nie jest głupie pytanie, bo z tego co wyczytałem do tej pory, to podstawowy problem programistów przy tworzeniu robotów.
Ostatnio robiłem sobie eksperymenty na czystym szablonie - bez wykresu. Losowe linie w sensownych odstępach, do których dorobi się strategię "behawioralną", czyli jak idzie po naszej myśli to dokładamy - jak idzie przeciw nam otwieramy zlecenie przeciwne balansując SL i TP, dają nie gorsze rezultaty niż wiele strategii PA, szczególnie opartych na czystej analizie świec.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

chihuahua pisze: Skoro wykres nie ma mocy prognostycznej to po co w ogóle go używać, wyświetlać, a tym bardziej analizować ?
W celu oszacowania sily aktualnych czynnikow dzialajacych na rynku. Sam wykres nie powie Ci o zmianie polisy monetarnej banku centralnego ale za to pokaze w jaki sposob rynek reaguje na taka informacje. Pierwsze daje powod do trzymania pozycji, drugi ramy w ktorych mozna rozegrac powyzszy scenariusz.

Nie twierdze ze nie da sie grac stricte w oparciu o poziomy ale nie ma to za wiele wspolnego z tradycyjnie pojmowana prognoza rynkowa.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Wykres pokazuje co było chwilę temu, godzinę temu, wczoraj, przedwczoraj. Gdzie byli kupujący, gdzie sprzedający i czy dalej tam są. Czy będą tam za chwilę? To jest pytanie za wszystkie pieniądze tego świata. Wykres ma taką wartość prognostyczną, jak wielkość chmury i kierunek wiatru. Wciąż nie jest to gwarancją, że zmokniesz z psem na spacerze albo że wrócisz suchy. Podaż i popyt reagują dynamicznie na różne zmiany, a teraz w świecie algo jeszcze dynamiczniej, .

ole

Nieprzeczytany post autor: ole »

Stforex pisze:Wykres pokazuje co było chwilę temu, godzinę temu, wczoraj, przedwczoraj. Gdzie byli kupujący, gdzie sprzedający i czy dalej tam są. Czy będą tam za chwilę? To jest pytanie za wszystkie pieniądze tego świata. Wykres ma taką wartość prognostyczną, jak wielkość chmury i kierunek wiatru. Wciąż nie jest to gwarancją, że zmokniesz z psem na spacerze albo że wrócisz suchy. Podaż i popyt reagują dynamicznie na różne zmiany, a teraz w świecie algo jeszcze dynamiczniej, .
Pytanie co jest w tej historii z psem jest ważniejsze, nie zmoknąć, zmoknąć czy wyprowadzić psa, jaka i na co jest gwarancja? Bo dla mnie w historii o spacerze z psem najważniejszy jest spacer z psem niezależnie od pogody bo na nią i tak nie mam wpływu. Mam natomiast wpływ na to czy pies mi się zleje w domu czy nie a pogoda nie ma tu nic do rzeczy bo pies ze swoim harmonogramem wyjść ma ją głęboko pod ogonem, jest na to 100% gwarancja. Jedyne co można zrobić to się w miarę stosownie do pogody ubrać, nic więcej.

Odpowiedź na pytanie gdzie byli kupujący/sprzedający oczywiście znajduje się na wykresie.

Odpowiedź na pytanie czy dalej tam są każdorazowo można uzyskać na dwa sposoby:
1. zająć pozycję i patrzeć co się stanie dalej, wykonując powszechnie stosowane czynności tradera albo
2. jedynie obserwować to miejsce, bez zawierania transakcji zachowując się jak analityk, badacz rynków, itp zwracając uwagę na możliwie dużą liczbę szczegółów towarzyszących takiemu zdarzeniu.

W obu przypadkach można uzyskać odpowiedź na zadane pytanie przy czym pierwszy z nich wiąże się z ryzykiem straty pieniędzy dając jednocześnie szansę na ich zarobienie.
Drugi jest całkowicie wolny od ryzyka ale uważnemu obserwatorowi pozwoli wyciągnąć ciekawe wnioski, po których istnieje spora szansa, że przy podobnych sytuacjach w przyszłości nie będzie w stanie być już tylko biernym obserwatorem. No chyba, że nie wyciągnie żadnych wniosków wtedy powinien przyglądać się dalej, aż zobaczy.

Dla mnie wykres ceny płynnego instrumentu jest jak dynamiczna mapa terytorium na którym toczy się walka o przesunięcie/utrzymanie aktualnych wyraźnie widocznych granic. Główne zmagania toczą się w strefach przygranicznych a po zwycięstwie jednej ze stron następuje przyspieszenie i ruch w kierunku najbliższej kolejnej istotnej granicy. I tak w pętli.

Na filmiku poniżej można zauważyć elementy fundamentalnego i technicznego podejście do sprawy. Panowie co prawda działają w trochę innej branży ale zawsze na końcu i tak chodzi o wynik. Dobrej zabawy!
https://www.youtube.com/watch?v=vjOHTMZuTvw

chihuahua
Gaduła
Gaduła

ZielonaMgielka pisze:Nie twierdze ze nie da sie grac stricte w oparciu o poziomy ale nie ma to za wiele wspolnego z tradycyjnie pojmowana prognoza rynkowa.

Każdy gra w oparciu o jakieś poziomy. LT, S/R, fibo, RSI i inne takie. Zasada zawsze ta sama: utrzymuje się albo się nie utrzymuje. I to można nazwać czymś "obiektywnym". Nie osądzając przy tym czy same te poziomy mają cokolwiek wspólnego z obiektywizmem.
Robot musi mieć jakiś poziom realizacji zlecenia i człowiek. Nie potrafię sobie wyobrazić systemu, który nie jest oparty o jakieś poziomy - chociaż nie oznacza to oczywiście, że skoro nie potrafię to tak na pewno nie jest.

@ stforex
To chyba nie do końca jak chodzenie z psem. Bo tu się nie chodzi tylko zbiera. Bardziej jak zbieranie deszczówki unikając piorunów. Problem polega na tym, że jak nie ma piorunów to często nie ma i dobrego deszczu. A jak jest to najpierw pioruny, a dopiero potem deszcz.

@ ole
Świetny filmik :clap:

Okej, załóżmy, że wiemy, że są jakieś poziomy realizacji, że całość odbija się od jakiejś bandy do jakiejś bandy. Raz je przebija, raz nie. Tylko jak to się ma dalej do tego, że przy otwartej pozycji wiadomo, kiedy nie przebiło, wtedy kiedy nie przebiło. Wiem wtedy, kiedy wiem... a w tym czasie straciłem np. 40p zysku. Z 80p zostaje mi 40p za "wiedzę".

Tuż po tym mogę sobie kreślić dowolne szlaczki i historie. Może tu jest pogrzebany problem strat większości?

ole

Nieprzeczytany post autor: ole »

chihuahua pisze:Tuż po tym mogę sobie kreślić dowolne szlaczki i historie. Może tu jest pogrzebany problem strat większości?
Na historii ciężko stracić, ale dzięki niej inteligentny człowiek ma szansę być przed kolejną szkodą trochę mniej głupi.

Nauka nie jest łatwa i wymaga czasu

Nie tylko ja o tym wiem

https://www.youtube.com/watch?v=PQkGn9AI8ms

Robiwan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robiwan »

dr. Aleksander Elder "Zawód inwestor giełdowy"
Rozdział II "Psychologia tłumu" - Czym jest cena, str. 60

ODPOWIEDZ