mathias100 pisze:pioun pisze:Mam dwa pytania:
1. Jeżeli używasz przykładów filozoficznych to chciał bym wiedzieć co przyjąłeś za przesłankę w twierdzeniu, że każdy trend jest zapoczątkowany przypadkiem?
1.
podam przyklad
mamy sytuacje trendu wzrostowego na grafie 1h. sytuacja ta utrzymuje sie np. drugi dzien.
dostajemy np dane, ktore powoduja nagla zmiane kierunku, co wiecej nikt nie przewidywal , ze dane beda tak zle. kwestia przypadku. sa tez takie sytuacje, ze dostajemy zle dane, dla danej waluty, ale rynek wpierw reaguje odpowiednio wedlug danych, a po 1 h np, sytuacja zmienia sie. moze to byc np wynik otwarcia gield itp.
podrawiam. mathias
"...nikt nie przewidywał że dane bedą tak złe, kwestia przypadku"
Na moje oko to żaden przypadek, co jak co ale dane makro są poparte faktami i obecnymi poziomami sprzedaży/zapasów/stóp procentowych itp.
Nikt sobie tego nie wymyśla, co do szacunków i prognozy wartości wskaźników makroekonomicznych, zgodzę się że są czasem zaskakujące, ale po dokładnej analizie gospodarczej danego kraju + rzetelne i niejednokrotnie płatne serwisy internetowe oferujące analizy makro tworzone przez specjalistów z NY stock exchange są bardzo dobrym źródłem informacji na podstawie których można dość precyzyjnie określić może nie tyle wartość co kierunek czy dany wskaźnik spadnie czy pójdzie w górę. Rzadko zdarzają się wpadki.
Ja w przeciwieństwie do innych traderów na Forex, nie uważam AT jako 2/3 strategii inwestycyjnej, powiem więcej, głównie swoją strategie opieram właśnie na publikacjach makro wspartą jedynie AT, gdzie nie rzadko w jednym ruchu trwajacym 15 min można zgarnąć 50 - 100 pips, przy odpowiednich zabezpieczeniach pozcyji oraz prawidłowym money managemencie całkiem nieźle się na tym wychodzi.
Podobnie jak kolega Mathias też nie za bardzo ufam wskaźnikom i oscylatorom AT, które na Forex mają się troche inaczej jak na GPW.
Troche odbiegłem od tematu, ale Mathias nie uważam że jest kwestią przypadku to że są publikowane dane które nagle zmieniają kierunek trendu, bowiem wszystko ma wpływ na wszystko, jeśli publikacje poprzedzi się dogłębną i czasochłonną analizą można uniknąć zaskoczenia i utraty środków, jeśli dobrze się przewidzi dane to i kierunek w jakim pójdzie rynek, przynajmniej tusz po publikacji.
Do zobaczenia na parkiecie.