Rodzaje zleceń.

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
green7
Maniak
Maniak

Re: Rodzaje zleceń.

Nieprzeczytany post autor: green7 »

SuperFOREX pisze:
green7 pisze:Ot np. MOC. Czyli order po cenie na zamknięciu rynku.
Na giełdzie tak, ale na forexie?
Mozesz wyjasnić co to jest zamknięcie na EURUSD ;-)
Po pierwsze jakoś o ile pamiętam nie pisałem nigdzie, że biega konkretnie o forex a ogólnie o typach zleceń. Zwłaszcza, że pytanie dotyczyło NinjaTrader a ten obsługuje fx, cfd, akcje, futuresy ....

A po drugie MOC jak najbardziej może mieć zastosowanie na EURUSD. Jeśli grasz futuresami.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

Czyli się zgadzamy - inne rodzaje zleceń, to na giełdach :-)

TMD
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: TMD »

Ja znam jeszcze OCO:
http://www.investopedia.com/terms/o/oco.asp
Często używam Parent and Contingent (Po polsku: zlecenia główne i zależne):
http://www.contracts-for-difference.com ... rders.html
No i zlecenie z ustawionym trailing stopem, ale to nie liczy się jako oddzielny rodzaj zlecenia.

green7
Maniak
Maniak

SuperFOREX pisze:Czyli się zgadzamy - inne rodzaje zleceń, to na giełdach :-)
Ano tak - na giełdach. Co nie przeszkadza w wykorzystaniu ich na np. Eurusd.:)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

green7 pisze:Ano tak - na giełdach. Co nie przeszkadza w wykorzystaniu ich na np. Eurusd.:)
Trochę powoli idzie nam ta wymiana myśli :-)

Chodziło mi o to, że na rynkach o handlu ciagłym (np. fx) nie ma czegoś takiego jak powszechnie uznawany kurs zamknięcia, bo nie ma momentu zamknięcia rynku. Nawet w piątek różni brokerzy kończą handel o różnych porach. To samo, a nawet bardziej dotyczy kursów otwarcia. Z nimi jest problem nawet na giełdach ;-)

Oczywiście można handlować na kontraktach na EURUSD na giełdzie i składać zlecenia MOC, ale nie na EURUSD tylko na kontrakt terminowy na tę parę.

green7
Maniak
Maniak

SuperFOREX pisze: Trochę powoli idzie nam ta wymiana myśli :-)

Chodziło mi o to, że na rynkach o handlu ciagłym (np. fx) nie ma czegoś takiego jak powszechnie uznawany kurs zamknięcia, bo nie ma momentu zamknięcia rynku. Nawet w piątek różni brokerzy kończą handel o różnych porach. To samo, a nawet bardziej dotyczy kursów otwarcia. Z nimi jest problem nawet na giełdach ;-)

Oczywiście można handlować na kontraktach na EURUSD na giełdzie i składać zlecenia MOC, ale nie na EURUSD tylko na kontrakt terminowy na tę parę.
Heh no powoli - ale sam chciałeś być taki dokładny to teraz masz :)

Widzę, że masz "forexowe skrzywienie". No więc przekornie zapytam gdzie możesz jakiekolwiek zlecenie składać na EURUSD ?
Od razu podpowiem, że u znanych tu forexowych brokerów nie składasz zleceń na EURUSD tylko na CFD na tą parę:)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

green7 pisze:Widzę, że masz "forexowe skrzywienie". No więc przekornie zapytam gdzie możesz jakiekolwiek zlecenie składać na EURUSD ?
Od razu podpowiem, że u znanych tu forexowych brokerów nie składasz zleceń na EURUSD tylko na CFD na tą parę:)
No cóż, jeśli określanie transakcji spot na parach walutowych nazwą "forex" jest skrzywieniem, to przyznaję się do winy. Dla mnie to klasyczna definicja tego rynku znana od wielu lat.

Na początek odpowiem na łatwiejsze pytanie dotyczace par z PLN. Takie zlecenia mogę składać w Kantorze Alior Banku http://www.pib-finanse.pl/waluty/kantor-walutowy. Co prawda max. dźwignia to tylko 20:1, ale jest fizyczna dostawa waluty... po dwóch dniach.
W przypadku spółek, zlecenia na EURUSD można składać praktycznie w każdym z banków komercyjnych. W przypadku osób fizycznych pewnym problemem w bankach moze być wysokość wymganych obrotów/depozytów.

Nie jestem specjalistą od "znanych tu forexowych brokerów", ale wiem, że forex w FXCM, to klasyczne transakcje spot, rolowane każdego dnia (brak fizycznej dostawy w zamian za rollovers). Skąd wiem, że to nie CFDs? Bo FXCM oferuje swoje usługi forexowe w USA, gdzie CFDs są zabronione ;-)

ODPOWIEDZ