green7 pisze:Widzę, że masz "forexowe skrzywienie". No więc przekornie zapytam gdzie możesz jakiekolwiek zlecenie składać na EURUSD ?
Od razu podpowiem, że u znanych tu forexowych brokerów nie składasz zleceń na EURUSD tylko na CFD na tą parę:)
No cóż, jeśli określanie transakcji spot na parach walutowych nazwą "forex" jest skrzywieniem, to przyznaję się do winy. Dla mnie to klasyczna definicja tego rynku znana od wielu lat.
Na początek odpowiem na łatwiejsze pytanie dotyczace par z PLN. Takie zlecenia mogę składać w
Kantorze Alior Banku http://www.pib-finanse.pl/waluty/kantor-walutowy. Co prawda max. dźwignia to tylko 20:1, ale jest fizyczna dostawa waluty... po dwóch dniach.
W przypadku spółek, zlecenia na EURUSD można składać praktycznie w każdym z banków komercyjnych. W przypadku osób fizycznych pewnym problemem w bankach moze być wysokość wymganych obrotów/depozytów.
Nie jestem specjalistą od "znanych tu forexowych brokerów", ale wiem, że forex w
FXCM, to klasyczne transakcje spot, rolowane każdego dnia (brak fizycznej dostawy w zamian za rollovers). Skąd wiem, że to nie CFDs? Bo FXCM oferuje swoje usługi forexowe w USA, gdzie CFDs są zabronione ;-)