Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Cholera jasna, Marcin... Zostaw trochę dla innych :569:

Ostatnio wariujesz z tymi % :D Gratulacje, oby tak dalej :D A przede wszystkim życzę, żeby przestały problemy zdrowotne dokuczać.

Powiedz mi tylko... Czemu grasz tylko edka? Jak dla mnie ta para to jest "śmieć" jak to mówi Andy, nie grałem chyba na mniej (dla mnie) przewidywalnej parze niż edek..

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

klonmarcin pisze:niespełna sześć ostatnich miesięcy straciłem 14 kilogramów - przy wzroście 187 cm, zszedłem ze 102 do 88 kg - i ciągle tendencja spadkowa...
E to akurat dobrze :) jeszcze trochę i będziesz fit :D ja mam 184cm i kurde mi się ostatnio przytyło do 80kg (74-78kg taka moja norma),
ale niebawem będzie tyranie na depozyt to się schudnie :D albo może już by to przekuć jakimś workoutem :D

Pozdrawiam,
Leo
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Dzisiaj bez gry. Nie miałem czasu - zresztą i tak nie powinienem grać bo limit na ten tydzień wykorzystany. Aktualnie odbijamy się pomiędzy dwoma poziomami - jak na razie zl down na h4 działa i trzyma cenę przed wzrostem. Dzisiaj jeszcze trochę danych i gdybym miał grać to brałbym S - zarówno rano jak i teraz - choć teraz możliwa jest mini korekta w górę. Tak więc należałoby albo poczekać z wejściem, albo ustawić duży SL. TP na 38370 - dość bezpieczne i w miarę realne w jednym strzale po danych.

Ale cena i tak zrobi swoje.

Midas pisze:Powiedz mi tylko... Czemu grasz tylko edka? Jak dla mnie ta para to jest "śmieć" jak to mówi Andy, nie grałem chyba na mniej (dla mnie) przewidywalnej parze niż edek..
E/U dla mnie było ważne od zawsze - inne pary wspominam o wiele gorzej. Podejmowałem próby "przerzucenia" się na inne pary ale jakoś nie mogłem się przyzwyczaić. Zresztą - co kto lubi. Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że moja strategia pewnie by działała na innych parach - ale jak wszystko - tak i tutaj należałoby zrobić wprowadzenie i przeprowadzić testy.

Zresztą jest takie powiedzenie - jak coś działa dobrze - to po co zmieniać :D

Ale nigdy nie mów nigdy - na pewno na inne pary przyjdzie czas.
Darek_2000 pisze:Mam pytanie, obserwując ostatnie kilka miesięcy zauważam pewną zmianę w twoim tradingu. Nie oceniam w tym momencie, tylko zastanawiam się czy na przykład zmiana dotychczasowych jak mi się wydawało sztywnych reguł co timingu jest wynikiem optymalizacji twojej strategi ?

Ten Marcin jakiego znam od wielu lat wszedł by dzisiaj o 7:05 lub 7:10

Twój dziennik jest dla mnie takim "zastępczym mentorem" i ostatnie zagrania komplikują mi zrozumienie twojej strategi a mam nadzieję że się nie obrazisz ale opanowanie tego co ty już posiadasz jest moim celem.
To nie jest żadna zmiana reguł wejścia - po prostu okazje zdarzają się także i w nocy. A jako, że ostatnio znacznie później idę spać to i wejścia są w nocy. Zasady wg, których określam wejście nie uległy zmianie.

Jak już kiedyś pisałem, jednym z moich celów jest uzyskanie możliwości wejścia w dowolnym czasie bez znaczących zmian.

SIĄDŹ I GRAJ - to jest zdanie klucz - np. siadam o 7 - wejście - siadam o 2 w nocy - wejście - oczywiście typ pozycji jak i sl dostosowany do aktualnej sytuacji. Chcę wyeliminować zbędne czekanie na odpowiedni sygnał - oczywiście na tyle na ile to będzie możliwe.

Ale to też temat na przyszłość - nie uda się tego wprowadzić od tak - bez testów itp, itd...

pozdrawiam 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

klonmarcin pisze:Aktualnie odbijamy się pomiędzy dwoma poziomami - jak na razie zl down na h4 działa i trzyma cenę przed wzrostem. Dzisiaj jeszcze trochę danych i gdybym miał grać to brałbym S - zarówno rano jak i teraz - choć teraz możliwa jest mini korekta w górę. Tak więc należałoby albo poczekać z wejściem, albo ustawić duży SL. TP na 38370 - dość bezpieczne i w miarę realne w jednym strzale po danych.

No i ktoś coś zdjął z tego ruchu ???

Analiza sprawdziła się perfekcyjnie - co do joty - to mnie najbardziej cieszy - ale znając siebie - gdybym grał to tak idealnie by to się nie potoczyło. Pomijając fakt, że byłoby to granie przed danymi, dodatkowo swój limit na ten tydzień już wykorzystałem.

Aktualnie doszliśmy tam gdzie myślałem - czyli do przedsionka strefy zl (h1+h4+d1). Cena zatrzymała swój pęd na pierwszym s/r tj. początku strefy - dość dużej strefy. Aby wszystko się dopełniło cena powinna zejść jeszcze niżej - maksymalnie do 3750 i dopiero tam mocno reagować UP.

Ale zobaczymy jak zamknie się dzisiejsza d1 - idealnie by było gdyby zamknęli się poniżej 3833. Wtedy daje to większe szanse na dalsze spadki. Ale nawet gdyby zamknęli powyżej tego poziomu to cena ma dużą szansę jutro reagować UP do poziomu mniej więcej 3878. Choć znowu z drugiej strony maksymalny zasięg tego wzrostu (tak aby nie zanegować możliwości dalszego spadku) to okolice 3900-3912.

Podsumowując - czekamy do rana i obserwujemy wygląd d1 (tj. to co powstanie od północy przez te 5-6 godzin) i m15+h1 - szukamy potwierdzeń i wchodzimy. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to dajemy L.

Poczekamy - zobaczmy - to tylko niespełna siedem godzin.

pozdrawiam Marcin 8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Co tak przycichło w moim dzienniku ??? :D

Czyżby wszyscy zajęci byli liczeniem mamony ???

A tak na serio - dzisiaj poszły longi - łącznie osiem pozycji - czyli dwie pełne stawki. Liczyłem na to, że trochę wyżej dojdą - ale jednocześnie brałem pod uwagę to, że zawrócą wcześniej. Potem w planach było zagranie dużego S - też dwie stawki - ale niestety przegapiłem - trochę spraw miałem do załatwienia i wyszło jak wyszło. Zaliczone 8 x BE+1 - a to na czym najwięcej można było zarobić nie wykorzystane.
Ten Marcin jakiego znam od wielu lat wszedł by dzisiaj o 7:05 lub 7:10
Dzisiaj wejścia były o 7:39.

Wejścia były dość wysoko - i jak widać cena odbiła na pierwszym s/r - oporze, który już raz delikatnie był testowany.

Ale nie ma co płakać - mogło być gorzej. Szczegóły jak zwykle na screenie poniżej + podsumowanie minionego tygodnia.

pozdrawiam Marcin 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MaciejK »

Marcin, nie bałeś się odbicia od ZL down na h4 1.3826? To trochę poniżej Twojego tp.
Ja dziś od rana liczyłem na ponowne zejście w dół do okolic 1.3750 i wszedłem jedną pozycją w okolicach szczytu tej szpilki na H1 i jeszcze dwoma po jej zakończeniu.
Celu nie osiągnąłem ale łącznie 47p - to tyle dobrego. Gorzej, że ten strzał w górę mnie zupełnie teraz zaskoczył.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

MaciejK pisze:Marcin, nie bałeś się odbicia od ZL down na h4 1.3826? To trochę poniżej Twojego tp.
No właśnie bałem się - ale jak mawiają starzy górale: No risk - no fun...
MaciejK pisze:Gorzej, że ten strzał w górę mnie zupełnie teraz zaskoczył.
I taki właśnie jest Forex - właściwie zrobili to na co liczyłem i co powinni zrobić aby wszystko odbyło się zgodnie z zasadami.

W tym problem, że zrobili to nie w takiej kolejności w jakiej chciałem.

Teraz wygląda na to, że lokalnie udało się złamać opór i być może jeszcze podbiją do góry do zl h1 3890 (okolice).

Pożyjemy - zobaczymy...

8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
kasta8584
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kasta8584 »

Sorry ze zapytam ale jestem poczatkujacy co oznacza zl ????

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

kasta8584 pisze:Sorry ze zapytam ale jestem poczatkujacy co oznacza zl ????
ZL- Zero Line
Tu masz chyba wszystko na ten temat: http://forex-nawigator.biz/forum/topic9032.html
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
kasta8584
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kasta8584 »

dzieki

ODPOWIEDZ