BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Thorez pisze:Witajcie, dawno mnie nie było, postanowiłem wpaść i sprawdzić co u Was, poczytam trochę i może coś więcej napiszę.
Jak tam interesy?
Cze Thorez po długiej nieobecności. Korzystając z tego, że jestes to czy mógłbyś odpowiedziec na pytanie kolegi Erykosa i przy okazji moje - odnośnie twoich rysunków:

http://forex-nawigator.biz/forum/koncep ... ml#p647361
http://forex-nawigator.biz/forum/koncep ... ml#p649214

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

W odpowiedzi do Erykos i drendriu:
Erykos pisze:Chodzi Nam, w którą stronę weszliby traderzy grający podobnie do Thoreza :).
Nie myśl o tym co zrobiłby Thorez czy ktoś tam jeszcze, tylko co zrobiłby Erykos.
Ja czekając na wejście mógłbym się zastawiać nad tym, co by zrobił ten, tamten, jaki wpływ na cenę będzie miała obecna sytuacja na Ukrainie, co powie Obama, papież... mógłbym ale po co, skoro i tak wszystko sprowadza się do mojej decyzji.
Rynek ma gdzieś gdzie wchodzisz i w którą stronę, i tak naprawdę nie ma to znaczenia, bo ważne jest to co robisz po wejściu i gdzie masz stopa. Cała reszta to tylko spekulacja.

Nie podoba mi się to że dalej wyciągacie moje stare wykresy i próbujecie wytrząsnąć z nich moje myśli, albo ewentualnie jakieś złote reguły... marnujecie w ten sposób czas, co mnie bardzo martwi bo poniekąd czuje na sobie za to odpowiedzialność.

Jeżeli chodzi o pytania pytania:
Te rysunki nie pokazują miejsc do wejścia, a jedynie są pomysłem, ideą, która powinna dać ci do myślenia.
ZL to idea która polega na tym że jeżeli widzisz stratę, to widzisz zysk.
Nie wiem gdzie wchodzą pro a gdzie nie, nie wiem gdzie kto wchodzi, ani co się stanie zaraz, może źle się kiedyś wyraziłem nie wiem... dlatego cały czas powtarzam szukajcie odpowiedzi u siebie a nie u kogoś na wykresie.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Thorez pisze:Witajcie, dawno mnie nie było, postanowiłem wpaść i sprawdzić co u Was, poczytam trochę i może coś więcej napiszę.
Jak tam interesy?
zaccny pisze:O proszę proszę wpadł do nas Mistrz :-) witamy na forum ponownie. Ja szczerze mówiąc inwestowalem w oparciu o Twoja filozofię ale w pewnym momencie zacząłem się gubić i musiałem zmienić styl gry. Jednakże z przyjemnością popatrzę na to co prezentujesz :-) pozdrawiam
Witamy. Ja również próbuje po twojemu ale na razie bez sukcesu. Praktykuję, musi mi się to wszystko poukładac. Fajnie że masz chęci znowu popisac. Czekamy na lekcje. :564:
Pozdrawiam
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

zaccny pisze:O proszę proszę wpadł do nas Mistrz :-) witamy na forum ponownie. Ja szczerze mówiąc inwestowalem w oparciu o Twoja filozofię ale w pewnym momencie zacząłem się gubić i musiałem zmienić styl gry. Jednakże z przyjemnością popatrzę na to co prezentujesz :-) pozdrawiam
Nie wiem czy określenie "mistrz" to sarkazm, czy przeciwnie, ale w obu przypadkach jest mało fortunne :D
Jeżeli pogubiłeś się w aspekcie technicznym to szybko to wyjaśnię:
podejmuję decyzje TYLKO w oparciu o zamknięcia (bo), ewentualnie przeciwnie (fbo).
Jak to powiedział MO: jedynie z powodu faktu iż cena nie jest zdolna do poruszania się w dwóch kierunkach jednocześnie, możliwe jest zarabianie.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

To nie jest w żadnym wypadku ani sarkazm ani ironia. Po prostu moje jedno z pierwszych spojrzeń na rynek wynika z Twoich wypocin na forum. Widzę w tym potencjał ale niestety musze stwierdzić że wedle mojego mniemiania ta koncepcja ma rację ale na interwalach h1-. Może źle interpretuje jednakże widzę ze się to sprawdza ale niestety nie mam aktualnie możliwości interpretacji wykresów w czasie rzeczywistym ponieważ pracuje na etacie o musze się skupić na interwalach h4 co niestety według mnie wyklucza prace w oparciu o przebicia. Jednak musze powiedzieć ze Twoja stara szkoła zostawiła na mnie piętno i z przyjemnością oglądam wykresy w oparciu o ta technikę po pracy. Nadal jestem nią zachwycony i jeśli będę miał więcej czasu z pewnością do niej powrócę :-) pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

zaccny miło mi :D

Jeżeli coś działa na H1, to działa na każdym innym TF.
Są dwie rzeczy, które stanowią o różnicy pomiędzy małymi a dużymi TF'ami:
- czas,
- pipsy (ATR).

Wszystkie inne różnice są wytworem umysłu: nawykami, przyzwyczajeniami, przekonaniami (typu: "to działa najlepiej na M5"), których należy się pozbyć.
Oprócz tych wymienionych, nie ma żadnej innej różnicy pomiędzy świecą M1, D1 a Y1.

Od pięciu miesięcy nie wywaliło mnie ani razu na SL, a używam M5, M15, H1 i H4, więc to nie jest kwestia TF.

akra51
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: akra51 »

"określenie "mistrz" to sarkazm, czy przeciwnie, ale w obu przypadkach jest mało fortunne,
Od pięciu miesięcy nie wywaliło mnie ani razu na SL"
MISTRZ WORLD
Trzymaj tak dalej

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

Witam!

Jednak to co Thorez piszesz jest trochę dziwne. Wielu osób, nawet tych początkujących wie, że wszystko zależy od wielkości SL itp. Ale jak dowiedzieć się z rynku kiedy rzeczywiście wejść. Bo z tego co piszesz to nie masz jakiegoś ustalonego SL czy TP i na jednej transakcji SL to 7 pipsów, a na drugiej 170 pipsów? Musi być chyba jakiś ruch, formacja, która świadczy o przyszłym wzroście. Tylko, że wiele takich formacji i tak nie dają stałych zysków. Mówisz, że wchodzisz na podstawie BO. Co chwilę jest BO, a następnie cena się cofa. Jakoś to trzeba wychwycić, żeby wiedzieć, kiedy wejść.

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Ale jak dowiedzieć się z rynku kiedy rzeczywiście wejść.
Innymi słowy pytasz, jak przewidzieć ruch ceny podczas, gdy post wcześniej pisałem że ważne jest to co zrobisz po wejściu, a nie przed. Gdybym wiedział że w poniedziałek o 10:00 cena pójdzie do góry to czekałbym z wejściem na ten moment i postawił 100% konta, ale nie wiem, ty nie wiesz, nikt nie wie, dlatego wszystkie wejścia są takie same - nie ma dobrych i złych.
Bo z tego co piszesz to nie masz jakiegoś ustalonego SL czy TP i na jednej transakcji SL to 7 pipsów, a na drugiej 170 pipsów?
Planuję stopa, ale nie mam stałego.
Musi być chyba jakiś ruch, formacja, która świadczy o przyszłym wzroście.
Ależ w większości trade'rów jest pokusa do wróżenia, większość z nich jest przekonana o tym że na forex zarabia się przewidując, przeczuwając lub czytając przyszłe ruchy. Większość chyba nawet nie zdaje sobie sprawy z tego że to właśnie robi i myśli że to jedyna droga. Większość... czy to przypadek że większość traci na forex?
Mówisz, że wchodzisz na podstawie BO. Co chwilę jest BO, a następnie cena się cofa.
Tak jest rynek. Jeżeli wszedłeś w górę i zamknęła się na czerwono, to może to być frustrujące, ale powiem Ci co wiem na pewno, jeżeli ma iść w górę to będzie się zamykać wyżej, a nie niżej.

Wydaje mi się że cel - robienie kasy, sprawia że wielu z was nie zadaje sobie trudu na myślenie niekonwencjonalne, planowanie, albo w ogóle myślenie o czymś innym w zakresie rynku niż kasa. A to bardzo nie dobrze.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Oj Thorez Thorez, widzę Ciebie poważnie męczy brzemię prekursora ZL :D
W mojej ocenie nie potrafisz tego ując innymi słowami bo nie podchodzisz do swoich słuchaczy jak do dzieci :)
Szczerze mówiąc to na prawdę trzeba dojrzeć do tej metody... kiedyś nie rozumiałem również Twoich słów co to znaczy czuć rynek... widzieć w nim emocje....
Dopiero z czasem zrozumiałem że rynek to nie świeczki, a decyzje.... decyzje to ludzie a ludzie to nic innego jak emocje....
Decyzje bardzo dobrze czytam, często widzę chciwość, najrzadziej strach...

Trochę sam sobie zaprzeczasz z prognozowaniem kierunku.
Ja zarabiam na tym jak ładnie ująłeś.... widzę stratę.... gdy ją zobaczę dopiero planuje wejście i zyski.
Czyli podsumowując możemy bawić się we wróżki bo obaj wiemy że rynek ciągle robi to samo na każdym TFie....
a najlepszym przykładem wróżki jest Klon Marcin ten czlowiek po prostu wie co w trawie piszczy :)
Nie masz co się zamartwiać że ludzie chcą Cię zrozumieć, a nie mogą... Sam kiedyś próbowałem uczyć się czyjegoś toku myślna, podczas gdy swój ma się bardzo dobry i w ogóle się go nie docenia.
Dla tego jak pisałem wyżej do tej metody i ogólnie do rynku trzeba dojrzeć i zaufać sobie.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ