Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
sle
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sle »

jasonbourne pisze:Noob napisał:
Ja od IDMSA dostaje wypełnionego PITA z wyliczonym podatkiem, którego mam tylko odesłać do US.

Rozliczasz sie ze strat Question Question Question

sorry, nie moglem sie powstrzymac Smile
a jaki w tym problem? Pokazując straty w jednym roku to w następnym możesz je odliczyć od zysków. Więc to normalne, że czy ma się na plus czy na minus to się wysyła
:roll:
------------------
pozdrawiam
-= sle =-

netixek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: netixek »

A jesli na poczatku tak jak kolega straci 100tys to moze sobie przez 5 lat odliczac :)

spekul
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: spekul »

netixek pisze:A jesli na poczatku tak jak kolega straci 100tys to moze sobie przez 5 lat odliczac Smile
Tak ,ALE..
..odpis nie może przekroczyć połowy zysków w danym roku., czyli jeśli będziesz zarabiał mało np 10000 to możesz odpisać tylko 5000 rocznie czyli nie zdążysz .
Ale jeśli zarobisz w roku 500000 to możesz odliczyć od razu wszystko i już .
Zajmij dobrą pozycję.

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

Hm, pomyślałem że może Wam sie przydać...... aplikacja do przeliczania zysków z innych walut na PLN, podobno sam pobiera wszystkie dane :D NIe wiem jeszcze nie sprawdzałem :P http://forex-desk.net/pit_kalkulator.html
:)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

spekul pisze:
netixek pisze:A jesli na poczatku tak jak kolega straci 100tys to moze sobie przez 5 lat odliczac Smile
Tak ,ALE..
..odpis nie może przekroczyć połowy zysków w danym roku., czyli jeśli będziesz zarabiał mało np 10000 to możesz odpisać tylko 5000 rocznie czyli nie zdążysz .
Ale jeśli zarobisz w roku 500000 to możesz odliczyć od razu wszystko i już .
Witam.

Prawie dobrze ale prawie robi dużą różnice ;) Odpisać stratę można tylko od wysokości dochodu. Jeżeli w danym roku masz stratę 10.000 zł, to w następnym roku możesz sobie odliczyć 50% straty z roku poprzedniego, przy założeniu, że dochód w danym roku wyniósł co najmniej 5.000 zł. Jeżeli dochód był mniejszy np. 2.000 zł to odliczyć możesz sobie tylko do wysokości dochodu.
Co najważniejsze przy odliczeniach to to, że stratę możesz sobie odliczyć tylko od tego dochodu, z którego masz stratę. Dla przykładu nie możesz sobie odliczyć straty z Forexu od dochodu z wynagrodzenia ze stosunku pracy, a tylko od dochodu z Forexu.

Straty można odliczać przez 5 lat, po tym czasie przepadają.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

spekul
Gaduła
Gaduła

mbor112 pisze:Hm, pomyślałem że może Wam sie przydać...... aplikacja do przeliczania zysków z innych walut na PLN, podobno sam pobiera wszystkie dane :D NIe wiem jeszcze nie sprawdzałem :P http://forex-desk.net/pit_kalkulator.html
Ja nie potrafię tego sprawdzić [ jeszcze szczekam na komputer}, ale jeśli byłaby to prawda to niech cie MOD ozłoci bo buffer1 gdzieś wsiąkł.

Wiesz Marchewka ja już drugi rok jestem <niebieskim ptaszkiem> ,nie jestem na bieżąco w podatkach , może masz racje sprawdze to póżniej.

MaRCHeW masz racje : <W przypadku, gdy w danym roku podatkowym poniosłeś stratę, będziesz mógł sobie o jej wysokość obniżyć dochód uzyskany w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych. Ale uwaga - wysokość obniżenia w poszczególnych latach nie będzie mogła przekroczyć 50 proc. kwoty tej straty.>

Sklerozka niestetyyy........
Ostatnio zmieniony 01 lip 2008, 20:05 przez spekul, łącznie zmieniany 1 raz.
Zajmij dobrą pozycję.

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

Wszystko by było super gdyby to działało pod MT4 a to działa tylko pod VTT ( z tego co wyczytałem)
:)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

http://hotmoney.pl/artykul/3136/1/prawo ... datku.html

Jestem ciekaw, czy w związku z tym można uważać za dochody uzyskiwane u brokera zagranicznego i płacącego tam podatki nie trzeba będzie płacić i u nas..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

spekul
Gaduła
Gaduła

Tigr brooker jeśli płaci podatki to nie za ciebie tylko za siebie ,od swoich dochodów.,to sa dwie różne sprawy.
Zajmij dobrą pozycję.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Tig3r pisze:http://hotmoney.pl/artykul/3136/1/prawo ... datku.html

Jestem ciekaw, czy w związku z tym można uważać za dochody uzyskiwane u brokera zagranicznego i płacącego tam podatki nie trzeba będzie płacić i u nas..
Zakladajac ze tez bedziesz mieszkal za granica i placil tam podatki to zapewne tak :wink:

ODPOWIEDZ