Forex a podatki..
- shakindudi
- Stały bywalec
http://www.money.pl/podatki/wiadomosci/ ... .html?p=md
Ciekawe jak to interpretować, czy to że zarabiasz korzystając z usług zagranicznego brokera oznacza dochód uzyskany za granicą.
Jeśli nie to zawsze można przy dużych dochodach z forexu otworzyć firmę na bermudach(czy w innym raju podatkowym) która to niby będzie zarabiała na forexie i tam opłacała podatek od przychodu
Ciekawe jak to interpretować, czy to że zarabiasz korzystając z usług zagranicznego brokera oznacza dochód uzyskany za granicą.
Jeśli nie to zawsze można przy dużych dochodach z forexu otworzyć firmę na bermudach(czy w innym raju podatkowym) która to niby będzie zarabiała na forexie i tam opłacała podatek od przychodu

Po przejrzeniu wątku mam wrażenie że są jednak tu osoby, które wspierają budżet naszego państwa
odprowadzając podatek od zysków (lub ewentualnie wykazując stratę) uzyskanych u zagranicznego brokera.
I do nich skierowane jest pytanie: czy mógłby ktoś opisać w jakiej formie przygotowuje swoje sprawozdanie z wykazanych w PITie kwot w przypadku ewentualnego rozmówienia się z urzędnikiem w skarbówce ?
Czy wystarczy wyciąg ze strony (tu akurat mam na myśli Oandę) wciągnięty do excela i odpowiednio podsumowany ?
Czy potrzebne są inne formalne potwierdzenia historii inwestycyjnej poza
granicami naszego kraju ?
Ma ktoś doświadczenia w tym względzie ?
z góry dzięki za ewentualne sugestie ...

I do nich skierowane jest pytanie: czy mógłby ktoś opisać w jakiej formie przygotowuje swoje sprawozdanie z wykazanych w PITie kwot w przypadku ewentualnego rozmówienia się z urzędnikiem w skarbówce ?
Czy wystarczy wyciąg ze strony (tu akurat mam na myśli Oandę) wciągnięty do excela i odpowiednio podsumowany ?
Czy potrzebne są inne formalne potwierdzenia historii inwestycyjnej poza
granicami naszego kraju ?
Ma ktoś doświadczenia w tym względzie ?
z góry dzięki za ewentualne sugestie ...
Mojżesz poprowadze cie kawałek.
Kiedy zdecydujesz sie płacić podatek ,musisz być przygotowany na takie pytania.
Kochanieńki od kiedy grasz u tego brookera?
--nooo od trzech lat.
Aaa ptaszku to zrób nam wydruk z tamtych lat.
Chcąc płacić podatki musisz mieć <czystą >platforme.
Teraz nie zapłacisz nie będziesz mógł już nigdy jej zgłosić.
--nooo od trzech lat.
Zajmij dobrą pozycję.
Efekt tego że grasz na 2 rachunkach, przez multiterminal. Jeden rachunek to do rozliczania sie z US ( tam gdzie są Mniejsze kwoty ) a na drogi rachunek nie rozliczasz. US zadowolony że Ciebie okradł z ciężko zarobionej kasy, a Ty też bo zapłaciłeś tylko Mniejszą część, tego co mieli Tobie ukraśćspekul pisze:Mojżesz poprowadze cie kawałek.
--nooo od trzech lat.

Dzięki wielkie jasonbourne, spekul, MrYogi. to właśnie chciałem usłyszeć
Pozdrawiam
Dodano po 16 minutach:
Acha! mam jeszcze jedno pytanie w związku z tym.
Co z US za granicą tam gdzie jest broker? ich to nie obchodzi bo nie jestem ich obywatelem i uważają, że muszę w swoim kraju płacić a nie u nich? jak to jest?

Pozdrawiam
Dodano po 16 minutach:
Acha! mam jeszcze jedno pytanie w związku z tym.
Co z US za granicą tam gdzie jest broker? ich to nie obchodzi bo nie jestem ich obywatelem i uważają, że muszę w swoim kraju płacić a nie u nich? jak to jest?