Prawo regulujące zasady zarządzanie cudzym kontem

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Prawo regulujące zasady zarządzanie cudzym kontem

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Wiesz, nie jestem prawnikiem i nie pracuję w KNFie (swoją drogą, możesz do nich wysłać zapytanie ;) ) ale wg mnie jak najbardziej tak. W końcu to osoba trzecia zarządza kapitałem i ostatecznie zapewne dostaje za to wynagrodzenie. No i de facto swoimi poczynaniami obciąża te środki ryzykiem.
Co innego, że ciężej taką sytuację udowodnić ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam :)

Obojętnie jaką odpowiedź uzyskasz nie będzie ona miała znaczenia póki nie masz twardego (czyt. pisemnego) stanowiska KNF w tej sprawie.

Zadzwoń do KNF'u. Dowiedz się co masz zrobić by wydali Ci interpretację lub też wyślij zapytanie do nich w tej sprawie. Pewnie zapłacisz kilka PLNów za interpretację i problem będziesz miał z głowy albo pogadaj z prawnikiem, niech to zrobi za Ciebie (ale to już będzie trochę więcej PLNów kosztować).

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

KNF można zapytać nawet mailowo - zgodnie z KPA powinni udzielić odpowiedzi.

Co do licencji, to doradca inwestycyjny nie jest w Polsce wolnym zawodem, więc jako osoba fizyczna nie może świadczyć usług doradztwa, ani tym bardziej zarządzania aktywami. Taka lekka paranoja :-(
Zarządzanie portfelem mogą prowadzić wyłacznie TFI oraz firmy inwestycyjne (domy i biura maklerskie) posiadające zezwolenia KNF-u na tą konkretną czynność maklerską. Co ciekawe instytucje te muszą zatrudniać osoby z licencjami doradców inwestycyjnych, ale aktywami moga zarządzać osoby bez tych licencji. Zreszta często tak sie dzieje (i dobrze!) - wystarczy przejrzeć prospekty funduszy inwestycyjnych, żeby sie o tym przekonać.

Kwestię tego co jest rekomendacją reguluje to rozoprządzenie:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 1715&min=1
Niestety nie jest jasno napisane ;-)

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Podpowiem ci. Napisz do KNF i otrzymasz podobną odpowiedź. Jest to przestępstwo przy obecnych unormowaniach prawnych. Mało tego spytaj czemu firmy oferujące social trading umieszczają spółki córki oficjalnie zajmujące sie tym np. na Cyprze. Podpowiem, że nie chodzi o podatki. Spróbuj być dawcą sygnału w ST a zobaczysz z kim będziesz podpisywał umowę, albo skąd będziesz dostawał pieniądze. Bo z pewnością nie z Polski. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

mabe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mabe »

DIF BROKER, poszukuje zarządzających kapitałem do swojego zespołu.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to zapraszam do zapoznania się ze szczegółami
klikając na link http://www.difbroker.com/web/pl_pl/249
Jeśli będziesz ciężko pracował nad swoim zajęciem, zarobisz na życie.
Jeśli będziesz ciężko pracował nad sobą, zarobisz fortunę. (Jim Rohn)

krypton33
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: krypton33 »

Witajcie,

mnie też bardzo interesuje temat legalności zarządzania cudzym kapitałem i tak mi przyszło do głowy, że może trzeba dogadać się z brokerem Forex (który jak mniemam i ma licencjonowanych doradców, jak i ma pozwolenia na obrót instrumentami), aby ten wszedł we współpracę i to on był stroną umowy o zarządzanie kapitałem. Potem oczywiście kwestia ustalenia warunków handlowych z Brokerem.

Czy ktoś z Was próbował takiego rozwiązania? Macie jakieś przetarte ścieżki w tej kwestii?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Są brokerzy, którzy poszukują traderów ale przy takim rozwiązaniu to raczej oni mają przede wszystkim dobrze na tym wyjść więc nie wszystkim skutecznym Zarządzającym może to odpowiadać. W końcu ich podwórko, ich zasady. Natomiast przeważnie brokerzy w ogóle nie są zainteresowani zarządzaniem aktywami więc nie wszędzie tego typu rozmowy będą miały sens (np. żaden polski nie ma czegoś takiego w ofercie oprócz EFIXa, który de facto jest White Labelem GFT).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Raposo: drobne sprostowanie. Gft zostało kupione przez forex.com (Gain Capital) tak, więc efix zdaje się obecnie jest WH tegoż.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ale marka GFT cały czas istnieje więc wychodzi na to, że obaj mamy rację... :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Co do samego problemu to w planach (które mam nadzieję się ziszczą) jest zajęcie się tematem przez dużą kancelarię prawniczą. Później te wyniki zostaną opublikowane, oczywiście dam znać - i nie będzie to na Comparic
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ