Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Nieprzeczytany post autor: muchacho_ »

Tez jestem w tym tradzie :)
Wlasnie zastanawiam sie czy nie wysiadac bo na godzinowce pojawila sie doji, ale chyba potrzymam jeszcze chwile.

pozdrawiam
There is no point in having a plan B because it distracts from plan A. - Will Smith
Obrazek

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Japco »

Trochę za wcześnie zamknięte, mogłem potrzymać do tego momentu :(
20.jpg
Ale najważniejsze, że idziemy do przodu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać rożnych rezultatów".

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

O witam muchacho_. Nie zauważyłem Twojego wpisu bo pojawiła się nowa strona :) Utworzył się młotek, a więc nie ciekawie. Ja bym zamknął teraz na pewno. W swojej przedostatniej pozycji też tak przytrzymałem na młotku z H1 i skończyło się na BE, a było ponad 220 zł zysku :? Kiwi zbliża się do silnego wsparcia na H4. Coś czuje, że trochę odbije w górę i utworzy się formacja RGR na H4 i będzie jazda w dół. Daj znać, gdzie zamknąłeś pozycję :)

Albert Einstein

Awatar użytkownika
muchacho_
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: muchacho_ »

Wydaje mi sie, ze powinno doleciec przynajmniej do 0,83. Polowe zyskow juz zabezpieczylem, wiec teraz czekam sobie na dalszy rozwoj :)
There is no point in having a plan B because it distracts from plan A. - Will Smith
Obrazek

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Mi coś pachnie takim scenariuszem
21.jpg
Ale to tylko takie zgadywanki, mogące nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Nigdy nie wiadomo jakie świeczki pojawią się po drodze.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Czas na podsumowanie miesiąca Luty. Wyjątkowo mało aktywny miesiąc z mojej strony. Jakoś nie widziałem super okazji do gry, a w ostatnim tygodniu wyjazd na narty jakoś nie motywował mnie do tego. Tylko 4 pozycje, z których jedna była stratna. Na szczęście udało się kolejnego dnia odrobić sporą stratę.

Na początku miesiąca stan konta wynosił 1513,64 zł, pod koniec 1592,55 zł. Miesięczny zysk 78,91 zł, a stopa zwrotu 5,21%.
raport luty.jpg
Na początku 2014 roku stan konta wynosił 1035,20 zł, obecnie 1592,55 zł. Dotychczasowy zysk w 2014 roku 557,35 zł, a stopa zwrotu 53,84%.
raport roczny luty.jpg

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Kimkolwiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kimkolwiek »

niezle niezle, opanowanie i spokoj tak trzymaj a bedzie dobrze.
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.

WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Trochę z lenistwa zaniedbałem swojego journala więc trzeba nadrobić zaległości, bo nazbierało się kilka pozycji do opisania. Ogólnie strasznie mało ostatnio otwieram pozycji, bo jakoś nie podobały mi się żadne okazje (a miałem być wybredny) i jakoś sytuacja na Ukrainie powoduje niepewność na rynku.

Kolejna pozycja na jednej z moich ulubionych par walutowych tzw. Kiwi czyli NZDUSD. Zagranie short 0,1 lota kontr trend według wykresu D1 i H1 (na obu TF pojawiła się spadająca gwiazda na linii oporu). Pozycja otworzona 10.03.2014 o godz. 1:05, gdy na H1 utworzyła się wspomniana formacja. Z racji, że to zagranie kontr trend postanowiłem Stop Loss-a ustawić nie nad cieniem gwiazdy D1 a H1. Celu nie ustawiałem. Miałem od rana śledzić pozycję i podejmować decyzje, gdy coś się wydarzy. Jakoś cena nie miała ochoty spadać. Przez noc i połowę dnia kisiła się w konsolidacji (miałem od -30zł do 30zł zysku). Po kilku nieudanych próbach wybicia się dołem z tej konsolidacji i ponownej analizie wykresu stwierdziłem, że ten poziom oporu z wykresu D1 w ostatnim czasie był kilka razy przebity w jedną i w drugą stronę więc może zostać ponownie przebity i cena wybije się z konsolidacji ale górą (najczęściej po konsolidacji jest kontynuacja wcześniejszego trendu). Gdy kolejny raz niewielki zysk topniał i zmierzał ku minusowi postanowiłem zamknąć pozycję na niewielkim plusie 1,51 zł. Cena faktycznie była jeszcze 2 dni w konsoli i poszła w górę. Mogłem zarobić około 50 zł, ale równie dobrze w każdej chwili cena mogła przebić górą więc nie chciałem ryzykować straty. Jak to mówił Warren Buffett:

„Zasada nr 1: Nigdy nie trać pieniędzy. Zasada nr 2: Nigdy nie zapominaj o zasadzie nr 1.” :wink:
22.jpg
23.jpg
24.jpg
Opisałem oczywiście tą ostatnią pozycję z wykresów.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Następna pozycja, tym razem long na W20 według wykresu D1 otworzona we wtorek 11.03.2014 kilka sekund przed zamknięciem rynku o 16:45. W chwili wejścia w pozycję ostatnia świeczka była bardzo ładnym młotkiem na linii wsparcia. Ustawiłem SL pod cieniem tej świeczki. Niestety po zamknięciu rynku do 17:00 młotek ten zamienił się w brzydką świecę doji :( Kolejnego dnia pozycję zamknęło mi na Stop Lossie - strata 74,20 zł.
25.jpg
Po analizie ostatnich wejść doszedłem do wniosku, że od blisko miesiąca nie mogę znaleźć fajnej okazji do gry i nie odniosłem wygranej, więc jak to było w roku 2013 szukam na siłę okazji do gry. Postanowiłem się zdyscyplinować i zamiast otwierać głupie pozycje dodać do swoich obserwowanych instrumentów do gry 3 kolejne nowe pary walutowe: EURGBP, EURCAD i EURAUD. Może większa ilość obserwowanych instrumentów zwiększy ilość fajnych okazji i ograniczy otwieranie głupot.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Jeszcze tego samego dnia (12.03.2014) naniosłem na nowych parach swoje poziomy wsparć i oporów. Przed samą północą na mojej nowej parze EURAUD pojawiła się pięknej urody spadająca gwiazda na linii oporu (no mogłaby być jeszcze innego koloru). Kilka sekund po północy, gdy pojawiła się nowa świeczka na jej otwarciu otworzyłem pozycję short 0,1 lota, ustawiłem SL nad jej górnym cieniem i TP na pierwszym poziomie wsparcia. Jednocześnie otworzyłem inną pozycję na GBPUSD ale o tym później. Po niespełna 1,5 godziny miałem już zysk około 100zł na tej pozycji. Zrobiłem się senny więc postanowiłem zostawić na noc pozycję, ale jeszcze nie wyłączałem komputera. Poszedłem się umyć no i miałem się już położyć spać bo rano trzeba iść do pracy. Po powrocie z łazienki cena przecięła już ten poziom wsparcia ale spory spread spowodował że pozycja się nie zamknęła. Postanowiłem ręcznie zamknąć pozycję. Jak na razie rekordowy zysk w tym roku 346,48 zł. Już kocham tę parę walutową :D
26.jpg
Jednocześnie w tym samym czasie otworzyłem pozycję 0,1 lota long na GBPUSD według wykresu D1 (młotek na linii wsparcia). SL ustawiony tuż pod dolnym cieniem świeczki, brak TP. Rano było ponad 100 zł zysku więc ustawiłem SL na BE i obserwowałem co godzinę wykres. Przed 9:00 na wykresie H1 pojawiła się spadająca gwiazda więc zrealizowałem zysk z pozycji 133,82 zł. Pewnie cena wybije nowy szczyt ale niestety takie mam zasady gry. Dzienny zysk 480,30 zł mnie satysfakcjonuje i trzeba szukać kolejnych okazji. 13 marca jak dla mnie nie jest pechowym dniem :wink:
27.jpg
28.jpg
Miło mi powitać cyferkę 2 na początku stanu konta, gdyż wynosi 2000,16 zł :wink:

Albert Einstein

ODPOWIEDZ