Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Japco Journal - Price Action D1 od 1000zł

Nieprzeczytany post autor: Japco »

Dzięki za odpowiedź, bo mi się tu zrobił niezły monolog. A to jest broker ECN czy MM?
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać rożnych rezultatów".

Albert Einstein

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Spoko ja u siebie też prowadziłem monolog:-D to norma;-) ale wiedz ze ludzie czytaja
Jest to broker mm ale nie miałem nigdy problemów. Ważne jest ze jest tu "gwarancja" realizacji zleceń i brak rekwotow:-)

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Ale brokerzy MM lubią dodać do spadków i wzrostów kilka pipsów. Kiedyś widziałem na dwóch kontach u tego samego brokera zupełnie inne poziomy. Mi już zamknęło pozycję na SL a na drugim koncie cena nie doszła jeszcze do poziomu SL. Może mi ktoś kto ma konto ECN napisać jaki ma poziom low?

Albert Einstein

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Wiesz mi to nie przeszkadza bo ja zamykam pozycję dopiero po zamknięciu świecy h4 wiec mi 2 pips w tą czy w tą nie robi roznicy

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja otwieram i zamykam na D1 więc tym bardziej nie powinno przeszkadzać, ale tak jak w mojej ostatniej transakcji widać i na tych interwałach 1 czy 2 pipsy mogą decydować o przegranej. Pewnie miałem takiego pecha i u ECN jest taki sam low, ale chciałbym się upewnić. Gracze instytucjonalni doskonale wiedzą gdzie znajdują się nasze SL i bez trudu mogą nam je wybijać. Większość doświadczonych graczy by potrafiło przewidzieć gdzie one się znajdują.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Ponowiona transakcja na GBPUSD zamknięta z zyskiem 230,51 zł, a więc ostatnia strata została odrobiona :) Pozycja została otworzona na drugiej z rzędu formacji świecowej odwrócenia trendu - młotek na silnym poziomie wsparcia (po tym jak mi wybiło SL jak otworzyłem na pierwszym młotku). Miałem grać do minimum pierwszego oporu a takim cichym celem było odrobienie ostatniej straty. Przeczuwałem, że cena dojdzie wyżej ale w piątki po 16:00 są już niemrawe ruchy. Do tego na wykresie M15 (załącznik 15.jpg) świeczki miały coraz mniejsze korpusy świadczące o wytraceniu momentum wzrostu oraz pojawiały się świeczki spadkowe. Niepokoiły mnie również 4 formacje spadającej gwiazdy (punkty 1) z długimi górnymi cieniami świadczące o silnej presji sprzedających. Postanowiłem więc zrealizować zysk choć tego dnia można było jeszcze dodatkowo ugrać ponad 100zł.
13.jpg
14.jpg
15.jpg
Stana konta 1514,72 zł
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Kimkolwiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kimkolwiek »

no no - wyglada to okej. Japko tera spokojnie, badz jak cwana lasica ale nie strac zysku.
pozdrawiam
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.

WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Kolejna pozycja short 0,1 lota na EURUSD na podstawie wykresu D1 na otwarciu świeczki D1 w dniu 12.02.2014. Powodem zajęcia pozycji było pojawienie się formacji odwrócenia trendu spadającej gwiazdy na linii trendu oraz oporu (załącznik 16.jpg). Jeszcze tego samego dnia miałem zysk z otwartej pozycji ponad 220zł. Niestety dałem ciała podczas prowadzenia pozycji. Przeważnie gram w shortach do pierwszego wsparcia lub do pierwszych sygnałów końca spadków na niższych TF (jak np. formacja świecowa odwrócenia trendu). Normalnie według swoich zasad powinienem zrealizować zysk po pojawieniu się tego czerwonego młotka oznaczonego krzyżykiem na wykresie H1 (załącznik 17.jpg), ten wcześniejszy niebieski nie przekonywał mnie przez to, że jego dolny cień nie stanowił punktu low spadku. Analizując swoje poprzednie zyskowne transakcje z tego roku zauważyłem, że praktycznie na każdej z nich mogłem zarobić przynajmniej dwa razy tyle, ale niepotrzebnie tak szybko realizowałem zyski. W tym przypadku postanowiłem trochę nadgiąć swoje zasady i przytrzymać dłużej swoją pozycję i ustawić SL na BE. Niestety jak na złość po młotku na którym powinienem zrealizować zysk wykres poszybował w górę prosto w mojego SL, który zabezpieczył mi pozycję na 2,70 zł :cry: Zrobiłem sobie niezłą analizę na komputerze ale pozycję pilnowałem na smartfonie (cały dzień pracowałem). Na zamknięciu tej spadkowej świeczki nie wiedziałem (analizy nie miałem na smartfonie), że zamknęła się ona idealnie na dolnej linii tego dużego granatowego kanału wzrostowego (nie oglądałem już po całym dniu pracy wykresu na komputerze na zamknięciu świeczki), do którego cena wróciła. Niestety cena idealnie z respektowała ten kanał i po północy wykres wystrzelił w górę :cry: Zysk z tej pozycji 2,70 zł nie jest dla mnie powodem do dumy :wink: Od tej pory koniec z zachłannością i nadginaniem swoich reguł. Gram do pierwszego wsparcia/oporu, linii trendu lub pojawienia się pierwszych odznak odwrócenia trendu na niższych TF. Zastanawiam się czy nie ustawiać zawsze TP by Zysk/Ryzyko wynosił 2:1. Wiem, że to ograniczanie zysków ale już jakiś czas temu przestałem wierzyć w techniki prowadzenia pozycji.
16.jpg
17.jpg

Albert Einstein

Awatar użytkownika
Japco
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzisiaj pozycja short na NZDUSD według analizy z wykresu D1 po utworzeniu się formacji pinbara na poziomie oporu i linii trendu. Pozycja zamknięta na pierwszym młotku wykresu M15. Podejrzewam, że będą długie spadki i trochę bojaźliwie zamknąłem pozycję ale nie chcę powtórki z rozrywki, gdzie z zysku robi się BE. Wolę zarobić mało i żałować, że nie zarobiłem więcej niż żałować, że mnie wybije na 0 zł. Może pozycję ponowie na mniejszym TF. Póki co zysk z zamkniętej pozycji 75,13 zł, stan konta 1592,55 zł.
18.jpg
19.jpg

Albert Einstein

ODPOWIEDZ