Fibo i Harmonia Rynku.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

Re: Fibo i Harmonia Rynku.

Nieprzeczytany post autor: piotr willer »

Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju dane to jedyne na co patrze to na jakiej parze walutowej będzie reakcja i o której godzinie, reszta jest nie ważna z kilku podstawowych powodów.
1. żaden zemnie ekonomista by właściwie interpretować takie wiadomości.
2. jeśli 1\2 godziny przed danymi jestem w stanie wejść w pozycje na parze na której będą dane to wchodzę bo często właśnie technika wyprzedza dane, piękne to widać jak przed danymi rynek się układa niby wybija stopy a tak naprawdę reaguje na wyznaczone poziomy by potem poszybować na danych w kosmiczny TP
3. ale wejście tylko 1\2 godz. przed danymi później odpuszczam i obserwuje.
4. co do korelacji patrze ale nie przywiązuje szczególnej wagi, mam za mały stop i za szybko go przesuwam by to mnie ruszało, na większych interwałach ok wtedy to ładnie widać ale na mniejszych jak jest technika jasna jak szkło to luz i trejd
:564:

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

piotr willer pisze:Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju dane to jedyne na co patrze to na jakiej parze walutowej będzie reakcja i o której godzinie, reszta jest nie ważna z kilku podstawowych powodów.
1. żaden zemnie ekonomista by właściwie interpretować takie wiadomości.
2. jeśli 1\2 godziny przed danymi jestem w stanie wejść w pozycje na parze na której będą dane to wchodzę bo często właśnie technika wyprzedza dane, piękne to widać jak przed danymi rynek się układa niby wybija stopy a tak naprawdę reaguje na wyznaczone poziomy by potem poszybować na danych w kosmiczny TP
3. ale wejście tylko 1\2 godz. przed danymi później odpuszczam i obserwuje.
4. co do korelacji patrze ale nie przywiązuje szczególnej wagi, mam za mały stop i za szybko go przesuwam by to mnie ruszało, na większych interwałach ok wtedy to ładnie widać ale na mniejszych jak jest technika jasna jak szkło to luz i trejd
:564:
1. Bez fundamentów nie ma zabawy w tej grze niestety, moim zdaniem
2. to raczej błędne założenie fundy popychają rynek nie inaczej
4. Jak ogarniesz skorelowane to wtedy zobaczysz kiedy wyjść w dobrym miejscu
"If music is dying musicians are killing it" - MP

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

Trochę źle mnie zrozumiałeś :)
zgadzam się z tym co napisałeś no i faktycznie korelacji nie ogarniam poza podstawowymi założeniami.
Ale mi bardziej chodziło o interpretacje danych ona jest dala mnie nie istotna, rynek i tak wszystko po swojemu przerobi, zgadzam się że dane to katalizator dla rynku,
i wchodzę do gry na danym instrumencie tylko jak 1\2 godziny przed danymi widzę ładną strukturę, następnie szybko zabezpieczam pozycje lub z niej całkiem wychodzę bo gra w trakcje danych jest dla mnie zbyt nie bezpieczna.

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
AUDUSD
Strefa zwrotu zaczyna się umacniać, liczę na wybicie kolejnego szczytu i korektę bać powrót do spadków
1. Reakcja na poziom 50
2. reakcja na poziom 88,6
3. reakcja na 127,2 \ poprzednia na 78,6
4. okrągły poziom
5. ekspansja 61,8
wejście w niebieskim prostokącie stop pare pips ponad, target jeszcze nie znany optymistyczny to powrót do spadków, i jazda na dalsze minima ale w co wątpienie poczekamy zobaczymy.
EURUSD
coś na kształt 2 formacji harmonicznych na ostatnich szczytach.
1. reakcja na 50 \ następna 78,6 formacja leonardo
2. reakcja na 78,6 \ następna na 127,2 butterfly
3. ostatnie szczyty
wejście w niebieskim prostokącie stop pare pips ponad, target jeszcze nie znany optymistyczny to powrót do spadków, i jazda na dalsze minima ale w co wątpienie poczekamy zobaczymy. na interwale miesięcznym zaczyna się nam rysować trójkąt więc myślę że lecimy w górę do jego górnego ograniczenia a potem się okaże
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

Witam wszystkich.
wczoraj jakoś nie było dla mnie nic ciekawego poza stratą gdzie szukałem wejścia na siłe nie dobrze \ już sobie zanotowałem jak nic nie widać to nic nie ma!!!!! nie szukaj na siłe \
ciekawie wygląda na GBPUSD
tutaj cena już nam uciekła ale może pozwoli wejść jeszcze raz w sprzedasz po solidnej wyprzedaży mamy korektę w górę liczę na jeszcze jeden impuls w duł
1. zniesienie do 32,8
2. równość korekt
3. mierżenie zewnętrzne 127,2
4. ostatni szczyt

Cena pięknie idzie w górę następne miejsce gdzie może ładnie zareagować to
1. reakcja na 61,8 \ następnie 78,6 gartley
2. zniesienie zewnętrzne 161,8
3. ostatni szczyt
4. równość odcinków
5. ekspansja 61,8
EURJPY
po drodze do tego poziomu szukam korekty i możliwości kupna na
1. korekta do 32,8
2. korekta do 61,8 [ możliwy dinopoli ]
3. ostatnie szczyty \ opór może stać sie wsparciem
4. okrągła liczba

wejścia jak zwykle w jasno niebieskiej strefie stop pare pips pod nią tp. zgodnie z trendem na ostatnim dołku \ szczycie [ ale pamiętamy że to są wejścia dość agresywne więc szybko zabezpieczamy pozycji, przesuwając stop na BE lub kasując część zysku ]

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

dziś z rana wczorajsze zagranie bo wczoraj nie miałem czasu.
Mój ulubiony setap na kontynuacje wzrostów, jak widać nie zawsze działa ale dał się wybronić na mały plus
trochę to zagmatwane ale jedziemy.
1. największa korekta w trendzie wielki pusty zielony prostokąt
2. mniejsze impulsy małe zielone prostokąty
3. ekspansja mierzona czarnymi kreskami 161,8
4. zniesienie ruchu 32,8
5. zniesienie ruchu 78,6
wszystko to w jednym miejscu się tak pięknie nałożyło że wskoczyłem w kupno niestety cena nie pokazała dynamiki i uciekłem jak widać słusznie ale setap królewski jak jeszcze raz zobaczę to na pewno skorzystam

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

dzis plany na AUDUSD i dlatego że wyznaczyłem ten poziom
Cena pięknie zareagowała na 32,8 całego ruchu spadkowego, ale jeszcze nie wybiła overbalanc [ największa korekta w trendzie wzrostowym zielony prostokąt ] dlatego spróbuje kupić
1. zniesienie ruchu do 78,6 \ poprzednia reakcja na 50 daje formacje leonardo
2. zniesienie do 127,2 \ poprzednia reakcja na 78,6 butterfly
3. równość korekt
4. ostatni lokalny dołek

mając plan dokąd cena może podążać, jest to jakby takie dodatkowe potwierdzenie, postanowiłem sprzedać z targetem docelowym w strefie z slajdu pierwszego
setap sprzedaży
według wcześniejszej analizy ustaliłem miejsce zwrotne na H1 dużo niżej czyli jestem przekonany że cena spadnie,
czyli w tym kontekście mogę spokojnie szukać pozycji krótkiej i znalazłem
1. korekta do 32,8
2. korekta do 61,8
3. równość korekt
4. ostatni lokalny szczyt
przyznam że trochę się zaniepokoiłem bo prawie wycięło mi stopa

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

GBPUSD
Cena ładnie zaczęła spadać i zbliża się do istotnego punktu w którym może nastąpić reakcja, lub nawet powrót do trendu wzrostowego
1. zniesienie całego ruchu wzrostowego do 32,8
2. równość korekt
3. ostatni szczyt \ wsparcie może stać sie oporem
4. okrągła liczba

podobnie jak poprzednio po ustaleniu dokąd prawdopodobnie cena pójdzie możne dołączyć się do takiego ruchu ale oczywiście z odpowiednimi potwierdzeniami i niskim stopem :D

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

Niestety pozycja na AUDUSD poszła na stopa
ale USDJPY pięknie wystartował pozycja już zabezpieczona na lekkim plusie poczekamy na mocniejszą korektę i zobaczymy co dalej
Powody do zajęcia pozycji
1. korekta większa niebieska do 61,8
2. korekta mniejsza zielona do 88,6 \ poprzednia reakcja na 50
3. ekspansja 161,8
4. równość korekt \ zielone prostokąty
wszystko tak jak lubię mierzenia z H1 jednak są w moim przekonaniu najmocniejsze, zobaczymy co dalej

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

Środa
właśnie siedzie i podsumowuje dzień i niby wszystko ok ale kują mnie w oczy 2\3 tranzakcie które przegapiłem :561:
AUDUSD
zaliczyłem stopa na AUDUSD a tam było potem takie piękne wejście
NZDUSD

najlepsze w takim tradingu jest to że to są rzeczy które do złudzenia się powtarzają, praktycznie co dziennie można coś znaleźć, dają krótkie stopy i zyski typu 4\1 i lepiej

tak mała dygresja na temat tego co dziś przegapiłem, spójrzcie w obydwu przypadkach zniesienie fibo 61,8 nakłada sie prawie idealnie na ekspansje fibo 61,8

potwierdza to wszystko albo ostatni szczyt lub dołek nic tylko brać za stopem 8\10 pips i sie śmiać ,

wejścia jak zwykle by były w niebieskich prostokątach stopy trochę ponad a targety na początku ruchu tam gdzie fibo pokazuje 0,0

ODPOWIEDZ