Strategia PITP brought to you by Kimkolwiek
Re: Strategia PITP brought to you by Kimkolwiek
Bo to nie tak.
Zrobiłeś kilkadziesiąt transakcji, z czego zdecydowana większość na plus. To dobry punkt wyjściowy. Ale nie oznacza to, że w każdej można grać all-in.
Zebrałeś trochę danych do analizy - przydałoby się więcej, ale na pierwsze wnioski wystarczy. Usiądź spokojnie, przeanalizuj każdą transakcję - ile zyskała (w pipsach, na razie liczą się tylko one), ile wcześniej (przed tym, jak wyszła na plus) traciła. Może znajdziesz wśród nich wspólny mianownik.
Następnie włącz Excela i dopiero na podstawie powyższych analiz twórz MM. Czasem jest to proste (np. w wypadku stałego SL i TP i w miarę stałego procenta wygranych transakcji), czasem trudniejsze. Czasem pełna optymalizacja MM w ogóle nie będzie możliwa, ale i tak praca z Excelem powinna doprowadzić do pewnych wniosków.
Oczywiście, nie wszyscy znają się na matematyce. Nie wszyscy znają funkcje Excela. Ale wg mnie to konieczność w tej forexowej zabawie. Jeśli ktoś nie umie, niech się nauczy. Przy czym jest to dużo łatwiejsze od znalezienia sensownej metody gry - matematyka (nie taka znowu zaawansowana w tym wypadku) została już opracowana i jest nauką pewną. Wystarczy zrozumieć - nic się nie zmieni, niczego nie trzeba odkrywać samodzielnie, jak w przypadku poszukiwań metody.
Tak więc jest nad czym pracować i jest pole do postępu. A dopóki tak jest - jest dobrze.
Zrobiłeś kilkadziesiąt transakcji, z czego zdecydowana większość na plus. To dobry punkt wyjściowy. Ale nie oznacza to, że w każdej można grać all-in.
Zebrałeś trochę danych do analizy - przydałoby się więcej, ale na pierwsze wnioski wystarczy. Usiądź spokojnie, przeanalizuj każdą transakcję - ile zyskała (w pipsach, na razie liczą się tylko one), ile wcześniej (przed tym, jak wyszła na plus) traciła. Może znajdziesz wśród nich wspólny mianownik.
Następnie włącz Excela i dopiero na podstawie powyższych analiz twórz MM. Czasem jest to proste (np. w wypadku stałego SL i TP i w miarę stałego procenta wygranych transakcji), czasem trudniejsze. Czasem pełna optymalizacja MM w ogóle nie będzie możliwa, ale i tak praca z Excelem powinna doprowadzić do pewnych wniosków.
Oczywiście, nie wszyscy znają się na matematyce. Nie wszyscy znają funkcje Excela. Ale wg mnie to konieczność w tej forexowej zabawie. Jeśli ktoś nie umie, niech się nauczy. Przy czym jest to dużo łatwiejsze od znalezienia sensownej metody gry - matematyka (nie taka znowu zaawansowana w tym wypadku) została już opracowana i jest nauką pewną. Wystarczy zrozumieć - nic się nie zmieni, niczego nie trzeba odkrywać samodzielnie, jak w przypadku poszukiwań metody.
Tak więc jest nad czym pracować i jest pole do postępu. A dopóki tak jest - jest dobrze.
Kim
dalej za szeroki SL
dobra tyle śmiania.
Nie omieszkał bym zamieścić i trzeciego obrazka z kółeczkami. Dlaczego większość wiedziała jak się to skończy, a no z własnego doświadczenia, a także widzenia innych userów na tym forum. Nie Kim pierwszy i nie ostatni myślał że zacznie zbierać kapuchę nie robiąc praktycznie nic by swojego wroga poznać.
Podobny mistrz
http://forex-nawigator.biz/forum/rachun ... 22132.html i http://forex-nawigator.biz/forum/10000-real-t23095.html
to samo podejście ten sam rezultat końcowy.
Kim wie że nie potrafi zarabiać długoterminowo i nawet tak nie chce zarabiać mimo że korzyść w długim terminie jest znacznie większa,
dochodzi procent składowany czy jakoś tak itd. itp. chodzi o to że nawet z małej kapuchy po latach zbierania doświadczenia i gry,
robi się taka że przy ryzyku kilku % idzie ściągnąć więcej z rynku, niż Kim ściągał przy 200 lotach kapuchy.
Nie tędy droga, jak ktoś chce grać uda mi się albo nie uda mi się to po nim, bo się uda 5-10-15 razy psychika zaczyna szaleć i wtedy się nie udaje i mamy -100%
Tak jest i będzie zawsze, z matematyką i prawdopodobieństwem nie wygrasz, zawsze wkradnie się jakiś błąd a wtedy popłyniesz.
Masz takie coś prezentować i takich rad udzielać co niektórym to faktycznie daj sobie spokój,
i tak nigdzie w ten sposób najprawdopodobniej nie zajdziesz to szkoda tracić czas.
Pzdr,
Darkey

Nie omieszkał bym zamieścić i trzeciego obrazka z kółeczkami. Dlaczego większość wiedziała jak się to skończy, a no z własnego doświadczenia, a także widzenia innych userów na tym forum. Nie Kim pierwszy i nie ostatni myślał że zacznie zbierać kapuchę nie robiąc praktycznie nic by swojego wroga poznać.
Podobny mistrz

to samo podejście ten sam rezultat końcowy.
Kim wie że nie potrafi zarabiać długoterminowo i nawet tak nie chce zarabiać mimo że korzyść w długim terminie jest znacznie większa,
dochodzi procent składowany czy jakoś tak itd. itp. chodzi o to że nawet z małej kapuchy po latach zbierania doświadczenia i gry,
robi się taka że przy ryzyku kilku % idzie ściągnąć więcej z rynku, niż Kim ściągał przy 200 lotach kapuchy.
Nie tędy droga, jak ktoś chce grać uda mi się albo nie uda mi się to po nim, bo się uda 5-10-15 razy psychika zaczyna szaleć i wtedy się nie udaje i mamy -100%
Tak jest i będzie zawsze, z matematyką i prawdopodobieństwem nie wygrasz, zawsze wkradnie się jakiś błąd a wtedy popłyniesz.
Masz takie coś prezentować i takich rad udzielać co niektórym to faktycznie daj sobie spokój,
i tak nigdzie w ten sposób najprawdopodobniej nie zajdziesz to szkoda tracić czas.
Pzdr,
Darkey
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates
Co do zbyt wysokiego SL to bym sie nie zgodzil - kierunek tez sluszny - wg mojej analizy... tylko pozycja troche za duza... (tzn zaloze sie ze patrzyl na wieksze Tf bo z nich wychodzi ze SL lub MC bylo zbyt blisko)
Eur/usd lecimy w dol.. tak mi sie wydaje...
Kierunek ok ale według mojej analizy trochę za wcześnie... No i niestety stało co się stało.Trader1 pisze:Co do zbyt wysokiego SL to bym sie nie zgodzil - kierunek tez sluszny - wg mojej analizy... tylko pozycja troche za duza... (tzn zaloze sie ze patrzyl na wieksze Tf bo z nich wychodzi ze SL lub MC bylo zbyt blisko)
Nie poddawaj się!
ps. tak jak mówiłem też przymierzałem się sell na e/u i już jestem po: http://www.forexfactory.com/arek2#72-list+trade29400485
No pain, no gain
Wedlug mojej analizy zjazd wlasnie wystartowal. Mamy prawie piekne FBO na M15 i jedziemy w dol mocno w dol.
KozakKimkolwiek pisze:chcialbym wszystkich serdecznie pozdrowic i zyczyc szczescia, ja odpuszczamtradowanie i forumowanie
![]()
odchodze
Rynek - WalduśKimkolwiek pisze:chcialbym wszystkich serdecznie pozdrowic i zyczyc szczescia, ja odpuszczamtradowanie i forumowanie
![]()
odchodze
3 - 0
Tym razem rachunek 100'000$ wywalony w kosmos. Skuteczność 88% nie pomogła. Zapora puściła jak przepełniony pampers u niemowlaka.
Wystarczyły dwa tygodnie i marzenia o bogactwie prysły jak bańka mydlana. Forex to nie sprint a maraton. Nawet nie doszedłeś na start a już padłeś.

Kim,
jesli serio myslisz zeby sie poddac to zmieniam o Tobie zdanie i od tej pory bedziesz frajerem. Dlaczego?
Ano dlatego ze nie potrafisz przeprowadzic testów strategi. Byc moze masz swoistego graala w garsci ale nie potrafisz tego zweryfikowac. Taki MM ktory Ty prezentowałes zabije w dłuszzym terminie wszsytkie strategie. Nie ma siły.
Oto moja rada:
Wez sobie przetestuj ta strategie ale tym razem przy ekspozycji cn 10krotnie mniejszej niz prezentowałes do tej pory. Jesli znowu zaliczysz MC mozesz powiedziec :poddaje sie.
Poddanie sie w tej chwili jest zupełnie niezrozumiałe.
jesli serio myslisz zeby sie poddac to zmieniam o Tobie zdanie i od tej pory bedziesz frajerem. Dlaczego?
Ano dlatego ze nie potrafisz przeprowadzic testów strategi. Byc moze masz swoistego graala w garsci ale nie potrafisz tego zweryfikowac. Taki MM ktory Ty prezentowałes zabije w dłuszzym terminie wszsytkie strategie. Nie ma siły.
Oto moja rada:
Wez sobie przetestuj ta strategie ale tym razem przy ekspozycji cn 10krotnie mniejszej niz prezentowałes do tej pory. Jesli znowu zaliczysz MC mozesz powiedziec :poddaje sie.
Poddanie sie w tej chwili jest zupełnie niezrozumiałe.
-
- Stały bywalec
Wielu graczy mówiło ci ze MM cie zabije. I mówilem tez ze jak bd tak grał to bedziesz dawca kapitału, no i byłbys nim. Pinbarki i inne rzeczy nie pomogły. Za duze SL stosujesz jak chcesz zgarnac 2-3 pipsy.
Pozdrawiam, zmniejsz ryzyko i probuj.
powodzonka
Pozdrawiam, zmniejsz ryzyko i probuj.
powodzonka
Kazik pisze:caroliscool pisze:Kimkolwiek, jezeli strategia jest dobra to MM cie wykonczy i to szybko. Zobacz sobie na pozycje Eur/USD 200 lotów zysk 1108$ Commision: 1091$. ZYSK Z 200 lotów: 17$..... Kim jak działa ci skalp to graj troche mniejszym lotem i staraj się lapac wieksze ruchy.
Pozdrawiam życząc jak najlepiej
Jakim mniejszym lotem?
200 lotów E/U to tylko 200 tys. depozytu.
Wpłaci w realu 1 mln i zrobi z tego 1 k.
Tak jak zamierza tylko w drugą stronę.
![]()
![]()
Szybciej niż myślałem.
Znowu się pomyliłem