Wuza Day trading vol.2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wuza Day trading vol.2

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Pozwolę sobie wkleić tutaj jeszcze moją analizę z 29 grudnia 2013 ~

I'd like to start with an currency pair which is not an part of mainstream trading portfolio

But as I'm polish and quite big chunk of my savings is kept in USD I'm quite interested in that pair, it's also perfectly fine to trade if Your brokerage offers an reasonable spread and swap values.

Most of the time I'm an intraday trader focused on smaller time frames but I always try to analysisevery traded pair starting from the bigger picture and then going down to smaller time frames.

That's not an intraday analysis

USD/PLN

Let's start with an monthly chart with just few simple supply and demands zones + currently respected downtrend trendline. At the moment we had an lowest weekly close since 2011 autumn, what's important for any pullback here is that the demand zone is still not taken out and we managed to get an close above psychological 3.0 level. As long as this zone and 3.0 level is not broken with an daily close below I"m willing to buy here, stop loss used would depend on Your trading method and mm used. I'd prefer to start small and add more longs if ( which is not likely in my opinion ) price will visit demand zone 2.
pln1.png
Targets which are realistic should be 3.25, 3.34 and 3.5 in extension with biggest parts cashed at 3,25 and 3,34 levels and some leftowers left running.

From the fundamental point of view it's important to note that this pair was driven mostly by the dollar weakness, another thing worth to consider here is that from the Polish central bank zloty strenght is not an bad thing at the end of the year as it makes the public debt in foreign currency ( especialy in euro) looks better.

Daily chart ~
pln2.png
27.12.2013 that's last daily candle, that's also last friday of the year and we've seen $ weakness all over the markets this day, but it was rejected quite fast on most pairs.

Last daily candle looks promising for an pullback from round 3.0 level as it closed above and looks like an bullish pin bar. There are few bumps on the way up if starts here.

First one is the 3,08 level presented with the pink line on the char above, that level was quite an heavy support in last weeks and should work as an ressistance now.

Next thing to consider is obviously the red trend line and then yellow supply zone which was an support zone earlier this year and worked as an ressistance in last 2 months.

Then comes my first target, second yellow supply zone where buy trade from current levels should be cashed at least in 50-60% of it's orginal size.

H4 chart
pln3.png
There's not much to add here, not an single H4 candle closed below 3.0 level which is quite good sign for any possible pullback. First bump on the way up would be the blue line which was support of last week range, then the green line comes to play which was that same range ressistance.

There's not much floor below 3.0 zone on smaller time frames if that level is taken out.

Mam nadzieje, że język angielski nie łamie regulaminu forum :)
Tak naprawdę wiele się nie zmieniło w długim horyzoncie, zaliczyliśmy pierwszą żółtą strefę na dziennym wykresie, aktualny poziom jest decydujący dla dalszych wzrostów, stąd jest szansa na kolejny ruch w okolice 3,25 ~
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tomek192180
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomek192180 »

Racja wuza ja tylko gram na d1 i staram sie łapac ruchy po 300-500pip, ale dzisiaj mam ochote na adrenalinkę wiec gram na h1,ale wtedy przeciwstawna maks 10-20pip teraz dołożyłem tak jak wspomniałem po 1,6396 i 1,64 myslę że cos z tego wyjdzie,ale masz rację trzeba byc uważnym bo na D1 wskazuje górę i to faktycznie jest juz poziom do odkretki tzn. może być. Ale ja to tarktuje jako ścieme i dlatego najpierw licze na szpilkę w dół ale też będę uwazny by nie dać się złapać gdy rynek jest czytelny w punkcie zwrotnym, moze to nie byc sciema ale tak czy siak obawiam się że grube ryby zechcą sięgnąć po stopy i zlecenia sprzedazy i oczekujace, zobaczymy co to bedzie, dobry artykuł po angielsku,gratulacje.

tomek192180
Stały bywalec
Stały bywalec

Euraud siadł więc raczej potwierdza północ, ładnie zadziałał ale póki nie przebije poziomu 1,5220 jeszcze nic nie jest pewne.

tomek192180
Stały bywalec
Stały bywalec

Ktoś jak ma czas niech sledzi gbpaud mi nie zadziałało oczekujące brakło 12pipów az tyle się nie wrucił, przespałem temat ale dołaczyłem sie przed chwilą po 1,8270 mozna się dołączyc ale ostroznie z ryzykiem bo nie jest to dno i mamy z 120pipow poslizgu, perspektywy 550pipów

tomek192180
Stały bywalec
Stały bywalec

Wg współrzednych wynikałoby że dno na kablu ma byc w wtorek na poziomie 1,62 ciekawe czy tak bedzie, póki co trzymam sele. Wuza jak widzisz temat edka?nie analizowałem zbytnio tak lukłem z grubsza to chyba dzisiejsza szpilka 1,3643 to chyba maks i teraz seliki, indeks dolca dobił idealnie do kanału, indeks euro nie jest jednoznaczny ale wyglada ze jest na przedłuzeniu więc edek wskazywałby s lub konsolę,co myslicie o edku?

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

tomek192180 pisze:Wg współrzednych wynikałoby że dno na kablu ma byc w wtorek na poziomie 1,62 ciekawe czy tak bedzie, póki co trzymam sele. Wuza jak widzisz temat edka?nie analizowałem zbytnio tak lukłem z grubsza to chyba dzisiejsza szpilka 1,3643 to chyba maks i teraz seliki, indeks dolca dobił idealnie do kanału, indeks euro nie jest jednoznaczny ale wyglada ze jest na przedłuzeniu więc edek wskazywałby s lub konsolę,co myslicie o edku?

Nadal w kanale spadkowy, wystrzał w górę idealnie się zmieścił. Tak jak wczoraj uważam, że 1,362 to niezła okazja do brania krótkich. W najbliższym czasie konsola między 1,347-1,362 ? Zobaczymy w przyszłym tygodniu ;)

https://www.tradingview.com/x/6F8TUzp3/

tomek192180
Stały bywalec
Stały bywalec

kabel póki co nie spada moze podbic cenę, nie właczę hedza póki indeks dolca nie przebije kanału w co watpię,więc na edku powinien byc ostry zjazd jesli dolc przetestuje kanał lub podkanał. Dołączam wykres, mam nadzieje wuza ze nie jesteś zły że Ci sie tu wcinam na blogu. http://www.mql5.com/en/charts/1422310/i ... markets-as

Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: yeahman »

ja myślę że przyszły tydzien dla edka to będzie walka w żóltym polu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.

tomek192180
Stały bywalec
Stały bywalec

Yeahman możesz miec rację, indeks dolca dobił ale ma jeszcze troche luzu moze zechciec dobic do pod kanału. Ale warto sie przyglądać .
Z racji tego że piętek to zamykam sele na kabelku nie zareagował mocno zamykam na delikatnym plusie.Euraud zostawiam jedna pozycja +150pip druga +80 potencjał do zamkniecia +400pip,gbpaud zostawiam na plus 35pip potencjał 500. Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego weekendu dla każdego i masę pipów w nadchodzącym tygodniu:)

Awatar użytkownika
rysiekmilioner
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rysiekmilioner »

Wiadomosci makro mieszane to na wykresach kolejka gorska. Nie bylbym zaskoczony dgyby eurodolar poszedl jednak do gory. Usa chyba zbastuja z ograniczeniem skupu. Jednak nie jest tam tak slodko

ODPOWIEDZ