Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: yeahman »

Panowie na wstępie przerpraszam za nie precyzyjne określenie o co chodzi oraz dziękuej za zaangażowanie, Jarek w szczególności za mq4, przestudiuję kod i postaram się go zrozumieć.
Precyzyjnie to 3 warunki: (przykład dla buy)
1. średnia A musi być > od średniej B (jeśli jest to czkam dalej)
2. średnia A musi być > od średniej C (jeśli jest to czekam dalej)
3. średnia D musi być = z ceną (otwieram buy)

Uwagi:
Czyli tak, czekam aż przetną się dwie średnie A i B, jeśli to zrobią to czekam aż cena i średnia D osiągną taką samą wartość (następuje to 6-40 okresów od momentu przecięcia) a na koniec to zrównanie się średniej D z ceną musi się zadziać nad średnia C która jest fantastycznym w tej strategii filtrem fałszywych sygnałów.

Strategia w tej formie ma mały TP bo tylko 5 pipsów a SL 16 wiec dlatego gra się ją dużym wolumenem (sygnały są 2-3 dziennie) ale skuteczność jest poraząjaco wysoka. Ostetnie 50 tranzakcji - 1 sygnał stratny. Dla mnie to rewelaja.

Automat potrzebny ejst po to by:
-wyeliminować emocje
-dokładnie otwierać pozycje

Mam też pełno fajnych danych z tej strategi które warto by w nią zaimplikować. Np warunek 3 gdy jest w przedziale 10-20 okresów - wchdzić dużym wolumenem. A gdy 6-10 oraz 20-40 Wchodzić mniejszym (wieksze ryzyko fałszywego sygnału które i tajk jest znikome). Albo wrzucić jeszcze kombinacje co do TP tzn otwieramy 10 lotó z czego 8 lotów realizuje się na TP5 a 1 lot zaklada w tym momencie SL tak by być na zero i daje TP20 a pozostały 1 lota takze zkłada SL w zero i daje TP 30 (ruchy mają średnio 7-35 pipsów od sygnału przy 5 pipsach skuteczność to 98%)
Kolejna sprawa to mozna by zrobić tak że jak nie wpadnie TP i średnie zmieną kierunek na przeciwny sygnał to żeby zlecenie modyfikowało TP na to by wyjść na zero z tej pozycji. To by już w ogóle porpawiło skuteczność chyba do 1 straty na 100 sygnałow. Takich udoskolnaleńmam sporo ktore ręcznie robię bez problemu, ale w automacie jak narazie wystarczyłą by i sama podstawa ebz udziwnień. I tak jest skuteczna a myślę że mało skomplikowana do zrobienia dla specjalisty.
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

yeahman pisze:Panowie na wstępie przerpraszam za nie precyzyjne określenie o co chodzi oraz dziękuej za zaangażowanie, Jarek w szczególności za mq4, przestudiuję kod i postaram się go zrozumieć.
Precyzyjnie to 3 warunki: (przykład dla buy)
1. średnia A musi być > od średniej B (jeśli jest to czkam dalej)
2. średnia A musi być > od średniej C (jeśli jest to czekam dalej)
3. średnia D musi być = z ceną (otwieram buy)

Uwagi:
Czyli tak, czekam aż przetną się dwie średnie A i B, jeśli to zrobią to czekam aż cena i średnia D osiągną taką samą wartość (następuje to 6-40 okresów od momentu przecięcia) a na koniec to zrównanie się średniej D z ceną musi się zadziać nad średnia C która jest fantastycznym w tej strategii filtrem fałszywych sygnałów.

Strategia w tej formie ma mały TP bo tylko 5 pipsów a SL 16 wiec dlatego gra się ją dużym wolumenem (sygnały są 2-3 dziennie) ale skuteczność jest poraząjaco wysoka. Ostetnie 50 tranzakcji - 1 sygnał stratny. Dla mnie to rewelaja.

Automat potrzebny ejst po to by:
-wyeliminować emocje

Mam też pełno fajnych danych z tej strategi które warto by w nią zaimplikować. Np warunek 3 gdy jest w przedziale 10-20 okresów - wchdzić dużym wolumenem. A gdy 6-10 oraz 20-40 Wchodzić mniejszym (wieksze ryzyko fałszywego sygnału które i tajk jest znikome). Albo wrzucić jeszcze kombinacje co do TP tzn otwieramy 10 lotó z czego 8 lotów realizuje się na TP5 a 1 lot zaklada w tym momencie SL tak by być na zero i daje TP20 a pozostały 1 lota takze zkłada SL w zero i daje TP 30 (ruchy mają średnio 7-35 pipsów od sygnału przy 5 pipsach skuteczność to 98%)
Kolejna sprawa to mozna by zrobić tak że jak nie wpadnie TP i średnie zmienną kierunek na przeciwny sygnał to żeby zlecenie modyfikowało TP na to by wyjść na zero z tej pozycji. To by już w ogóle porpawiło skuteczność chyba do 1 straty na 100 sygnałow. Takich udoskolnaleńmam sporo ktore ręcznie robię bez problemu, ale w automacie jak narazie wystarczyłą by i sama podstawa ebz udziwnień. I tak jest skuteczna a myślę że mało skomplikowana do zrobienia dla specjalisty.
Nadal nie jest to precyzyjne opisanie warunków tradingu.
Bo raz piszesz "średnia A musi być > od średniej B", potem "czekam aż przetną się dwie średnie A i B".
Jedno drugiego nie wyklucza oczywiście, ale nadal mozna to dwojako interpretować. Ja zakładałem zagrania tuż po przecięciu. Natomiast w takim przypadku będą miały zastosowania rozważania Wojtexwaya.
Ten mój robot pilnuje momentu faktycznego przecięcia i jezeli warunek następny ten dotyczący ceny i "jeszcze_jednej_sredniej" nie zostanie spełniony na bieżącej swiecy (tuż po przecięciu) to nie będzie zagrań.

Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

W zdanie srednia A > średnia B rozumiem że czekam aż średnie się przetną. Wynika to chyab z tego że nie myślę w sposób w jaki się programuje.

Jarek, to wystarczy w zasadzie zmienić to by te dwa warunki zrównania się z ceną oraz "jeszcze jednej średniej" mogły nastąpić do 60 okresów od przecięcia (wiecej nie potrzeba bo to już będzie fałśzywy sygnał z doświadczenia mogę to powidzieć) i robot działa :) O ile uwzględniłeś te warunki w tym robocie?
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.

JAREK67
Maniak
Maniak

yeahman pisze:W zdanie srednia A > średnia B rozumiem że czekam aż średnie się przetną. Wynika to chyab z tego że nie myślę w sposób w jaki się programuje.

Jarek, to wystarczy w zasadzie zmienić to by te dwa warunki zrównania się z ceną oraz "jeszcze jednej średniej" mogły nastąpić do 60 okresów od przecięcia (wiecej nie potrzeba bo to już będzie fałśzywy sygnał z doświadczenia mogę to powidzieć) i robot działa :) O ile uwzględniłeś te warunki w tym robocie?
Nie, tego nie uwzględniłem. I raczej tego nie zrobisz tego w kreatorze, który zaproponowałem.

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

Miałem się już nie odzywać w tym temacie, ale to jest silniejsze ode mnie ;P.
JAREK67 pisze:Mam wrażenie graniczące z pewnością, że autor miał na myśli najbliższe z mozliwych przecięć, a więc rozgrywających się na swiecy [1] i [2].
Też miałem wrażenie, że chodzi o
JAREK67 pisze:najbliższe z mozliwych przecięć
a więc ostatnie - niekoniecznie na świecy poprzedniej!
yeahman pisze:3. średnia D musi być = z ceną (otwieram buy)
Wykonanie tego warunku może być trochę trudniejsze - szczególnie jeśli chce się korzystać z kreatora... Inaczej ten warunek zaimplementowany dosłownie będzie spełniany raz na (strzelam) 10000 przecięć ceny z tą średnią...
yeahman pisze:Strategia w tej formie ma mały TP bo tylko 5 pipsów a SL 16
Nie wiem jak teraz (to chyba zależy od brokera) ale kiedyś minimalny SL i TP wynosił bodajże 20 pipsów dlatego, jeśli takie ograniczenia w dalszym ciągu obowiązują trzeba dodatkowo zaimplementować TP i SL w EA -> powodzenia z wykonaniem tego w kreatorze ;].
yeahman pisze:(sygnały są 2-3 dziennie) ale skuteczność jest poraząjaco wysoka. Ostetnie 50 tranzakcji - 1 sygnał stratny. Dla mnie to rewelaja.
Tym mnie naprawdę rozbawiłeś... Takie EA są dobre gdy jest silny trend. Zabawa się zaczyna w konsolidacji...
yeahman pisze:Automat potrzebny ejst po to by:
-wyeliminować emocje
Tylko po to?
yeahman pisze:Mam też pełno fajnych danych z tej strategi które warto by w nią zaimplikować. Np warunek 3 gdy jest w przedziale 10-20 okresów - wchdzić dużym wolumenem. A gdy 6-10 oraz 20-40 Wchodzić mniejszym (wieksze ryzyko fałszywego sygnału które i tajk jest znikome). Albo wrzucić jeszcze kombinacje co do TP tzn otwieramy 10 lotó z czego 8 lotów realizuje się na TP5 a 1 lot zaklada w tym momencie SL tak by być na zero i daje TP20 a pozostały 1 lota takze zkłada SL w zero i daje TP 30 (ruchy mają średnio 7-35 pipsów od sygnału przy 5 pipsach skuteczność to 98%)
Kolejna sprawa to mozna by zrobić tak że jak nie wpadnie TP i średnie zmieną kierunek na przeciwny sygnał to żeby zlecenie modyfikowało TP na to by wyjść na zero z tej pozycji. To by już w ogóle porpawiło skuteczność chyba do 1 straty na 100 sygnałow. Takich udoskolnaleńmam sporo ktore ręcznie robię bez problemu, ale w automacie jak narazie wystarczyłą by i sama podstawa ebz udziwnień. I tak jest skuteczna a myślę że mało skomplikowana do zrobienia dla specjalisty.
I dodawanie takich warunków można by mnożyć i mnożyć, część będzie się wykluczać nawzajem, ale to nie ważne, aż EA będzie przynosić same zyski...
A w ogóle to na pewno tylko 98%?!...

A tak poza tym to proponuję utworzyć nowy wątek i w nim ciągnąć dyskusję.
Przypominam, że ten wątek dotyczy udzielania pomocy osobą, które jej rzeczywiście szukają a nie wyręczania leniwców szukających frajerów do zaprogramowania ich pseudopomysłów

Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

W pytę jeża - już dawno nie spotkałem tak niemiłej, osoby, masz sposób postrzegania świata i ludzi jakby ci ktoś wielką krzywdę wyrządził. Nie ma sensu dyskutować.

Awatar użytkownika
Takitam
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Takitam »

Mam pewien problem.
Dlaczego nie zamyka transakcji jeżeli cena osiągnie zadany poziom?
Październik? To jeden z najbardziej niebezpiecznych miesięcy do inwestowania na giełdzie. Pozostałe to lipiec, styczeń, wrzesień, kwiecień, listopad, maj, marzec, czerwiec, grudzień, sierpień i luty – Mark Twain.

JAREK67
Maniak
Maniak

Takitam pisze:Mam pewien problem.
Dlaczego nie zamyka transakcji jeżeli cena osiągnie zadany poziom?
Może jakiś jasnowidz jest na sali?
:roll:
No chyba, że napiszesz coś więcej. A kawałek kodu to już byłby luksus.

Awatar użytkownika
Takitam
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Takitam »

Taka prosta sytuacja

Kod: Zaznacz cały

for(int i=0;i<OrdersTotal();i++)
     {
      if(OrderSelect(i,SELECT_BY_POS,MODE_TRADES)==false)        break;
      if(OrderMagicNumber()!=MAGICMA || OrderSymbol()!=Symbol()) continue;
      //---- check order type 
      if(OrderType()==OP_BUY)
        {

if(Ask>=szczyt) OrderClose(OrderTicket(),OrderLots(),Bid,3,White);
         break;
        }
      if(OrderType()==OP_SELL)
        {
         if(Bid<=dolek) OrderClose(OrderTicket(),OrderLots(),Ask,3,White);
         break;
        }
     }
Październik? To jeden z najbardziej niebezpiecznych miesięcy do inwestowania na giełdzie. Pozostałe to lipiec, styczeń, wrzesień, kwiecień, listopad, maj, marzec, czerwiec, grudzień, sierpień i luty – Mark Twain.

David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: David_Plavko »

Takitam pisze:Taka prosta sytuacja

Kod: Zaznacz cały

for(int i=0;i<OrdersTotal();i++)
zamiast for(int i=0;i<OrdersTotal();i++)
to for(int i=OrdersTotal()-1;i>0;i--)

bo inaczej próbujesz zamknąć zlecenia które już nie istnieją ;)

ODPOWIEDZ