bfx journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Re: bfx journal

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Ale ładnie lecą. Znowu przespałem to co najlepsze. Będe próbował się jeszcze podłączyc :twisted: L z rana zamkną automat napisany w 10min specjalnie na tą okazję :) spodziewałem się tego ruchu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Jasna dupa :wall: Pierwsze wejście bez potwierdzenia i SL. Według planu z takiej okazji dzisiaj już wolne. :568:

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj coś takiego. Myślałem że pójdą po tą ZL-ke. Wydaje mi się że chcieli ale nie dali rady, tak mi to wyglądało. Wczoraj podobnie, jeden SL. Nie pisałem bo się wkuwiłem strasznie :evil: Chciałem wczoraj grac sell z rana, ale nie zagrałem. Jedyne co mi nie pasowało to to że sytuacja wydawała mi się zbyt oczywista. Głupi. Kolejny miesiąc mija a mój stan konta stoi w miejscu. Na jedno bardzo się cieszę że nie ubywa ale mogło by coś ruszyc do przodu. W tym celu posłucham porad kolegów i sporządzę porządny trading plan. Kiedyś myślałem że się bez tego obejdzie, teraz wiem że nie. Postaram się go zrobic tak, żeby każdy mój najdrobniejszy ruch wywodził się z tego planu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

bfx journal

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

No widzisz, bez Trading Planu się nie obejdzie. Powiem tu bardzo ważną rzecz. Może się ktoś z tym nie zgodzić, ale nie zawsze to od razu dociera. Nie wpajaj w siebie zasad na siłę. Może inaczej - nie wpajaj w siebie cudzych zasad. To jak będziesz grać - dopiero się okaże.

Generalnie powinno się zrobić serię testów ażeby zbudować statystyki i doświadczenie. Postaraj się teraz zrozumieć. To że Kowalski gra tą samą strategią co ty i wygrywa wcale nie znaczy, że ty przestrzegając tych samych zasad też będziesz wygrywał.

O co chodzi.... Na rynku jest tyle samo setupów pozytywnych jak i negatywnych. Kowalski może identyfikować setupy zupełnie inne niż ty. U niego cena będzie leciała do góry a u ciebie w dół. Przykładowo, ktoś lubi rozgrywać strefy SD, tyle że statystycznie identyfikuje więcej tych które są rozjeżdżane jak masełko i nic na to nie poradzisz - taka osobowość. Kiedy wszyscy grają na odbicie i przynosi im to dochody, inni muszą rozgrywać tą samą strategię w przeciwnym kierunku.

Musisz sprawdzić gdzie leży twoja przewaga. Klucz jest w twoim umyśle a nie strategii. Żeby to sprawdzić trzeba najpierw zrobić serię testów bez względu na wynik. Wtedy wyjdzie jak powinieneś grać i wszystkie wytyczne do sporządzenia trading planu i zbudowania zasad. Jeżeli przez to przebrniesz z osobna dla każdego setupu i każdej pary walutowej którą chcesz grać to stukrotnie zwiększysz własne prawdopodobieństwo odniesienia sukcesu.

....Wierzę w to, że każdy kto będzie grał w zgodzie z samym sobą wcześniej czy później wygra..... silveRbull

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 sty 2014, 10:05 przez silveRbull, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Cześc SilveRbull.
silveRbull pisze: No widzisz, bez Trading Planu się nie obejdzie. Powiem tu bardzo ważną rzecz. Może śię ktoś z tym niezgodzić, ale nie zawsze to od razu dociera. Nie wpajaj w siebie zasad na siłę. Może inaczej - nie wpajaj w siebie cudzych zasad. To jak będziesz grać - dopiero się okaże.
System jest mój i plan też będzie mój. Wszystko będzie po mojemu. Już się nie mogę doczekac testów w przyszłym tygodniu i pracy nad sobą. Dzięki za rady. :D

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

O to właśnie chodzi... :p Ja też się pocę nad własnymi testami, ale wierzę w to co robię bo odpowiedzi narzucają się same....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Jeszcze jeden Sl dzisiaj. :cry: Tydzień niestety wyszedł na minus(-3%). Wracam na demo do momentu aż skończę swój plan tradingowy. Szkoda mi kasy na testy na live . Have a nice weekend! :D

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

silveRbull pisze:No widzisz, bez Trading Planu się nie obejdzie.
Widzę, że masz dużą wiedzę w temacie - podziwiam. Ja też uważam, że trading plan to nie jest "coś" co powstaje jak np. lista zakupów. Po prostu nie da się siąść i od razu napisać zarabiający plan zawierający w sobie strategię, MM itd.

Wszystko powstaje podczas żmudnych testów i tysięcy godzin spędzonych przed wykresami. Nie można robić np. tak: o widzę, że taki user z forum zarabia korzystając z ZL to i ja NA PEWNO będę zarabiał na tym - wystarczy, że będę grał tak jak on.

Niestety tak to nie działa - co jednemu pasuje i to lubi - a co za tym idzie zarabia - innemu może nie odpowiadać np. z powodu tego, że nie potrafi odpowiednio identyfikować zachowania ceny. Za to doskonale potrafi identyfikować zachowanie ceny w okolicach poziomów s/r.

bfx - po Twoich wypowiedziach wnioskuję, że - bez urazy - jeszcze trochę drogi przed Tobą. Ale z każdym dniem i każdym tradem zbliżasz się do celu.

Jeśli lubisz to co robisz i nie wisi nad Tobą przymus "zarabiania od zaraz" bo zabraknie na życie to masz duże szanse na zostanie "pro" :D

Wg mnie każdy może nim zostać - pokazują to dobitnie przykłady z przeszłości. Albo ja - kiedyś nawet nie wiedziałem o istnieniu Fx. Dowidziałem się przypadkiem oglądając telewizję w październiku 2008 roku - wtedy szalał "kryzys". Oczywiście wiedziałem wcześniej o istnieniu - ogólnie mówiąc giełdy - ale miałem przekonanie, że aby zacząć się w to bawić trzeba mieć kupę kasy.

Forex był strzałem w dziesiątkę - gdy tylko o tym usłyszałem - google forex - wyskoczyło xtb :D - pierwsze konto demo - pamiętam jak dziś pierwszą transakcję - bałem się kliknąć - jak sobie teraz to przypominam to robi się od razu weselej.... :D :D

Będzie dobrze - luzzzz.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin pisze: Wszystko powstaje podczas żmudnych testów i tysięcy godzin spędzonych przed wykresami. Nie można robić np. tak: o widzę, że taki user z forum zarabia korzystając z ZL to i ja NA PEWNO będę zarabiał na tym - wystarczy, że będę grał tak jak on.
Zdaję sobie z tego sprawę.
bfx - po Twoich wypowiedziach wnioskuję, że - bez urazy - jeszcze trochę drogi przed Tobą. Ale z każdym dniem i każdym tradem zbliżasz się do celu.
Spoko, wiem że czasem głupoty pisze i dupa ze mnie a nie trader. Na razie :)
Dzięki za zainteresowanie! :564:

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin napisał:
......Widzę, że masz dużą wiedzę w temacie - podziwiam. Ja też uważam, że trading plan to nie jest "coś" co powstaje jak np. lista zakupów. Po prostu nie da się siąść i od razu napisać zarabiający plan zawierający w sobie strategię, MM itd.......
Dziękuję że mnie doceniłeś, natomiast ty stałeś się dla wielu forumowym bohaterem godnym naśladowania. Jakkolwiek by to brzmiało składam ci wyrazy szacunku a zarazem innych przestrzegam. Forex to miecz obosieczny. Jednym daje zarobić a innym patroszy kieszenie. Szczęście mają ci co wychodzą na zero.

bfx napisał:
Spoko, wiem że czasem głupoty pisze i dupa ze mnie a nie trader.
Żebyś ty wiedział jakie ja głupoty wypisywałem tutaj na forum - masakra....! Niestety, nie można tego usunąć, a i teraz dziwactwa wypisuję. I nie koniecznie wynika to z błędnego rozumowania co z problemu ubrania w słowa tego o czym myślę.

Pozdrawaim

ODPOWIEDZ