silveRbull pisze:No widzisz, bez Trading Planu się nie obejdzie.
Widzę, że masz dużą wiedzę w temacie - podziwiam. Ja też uważam, że trading plan to nie jest "coś" co powstaje jak np. lista zakupów. Po prostu nie da się siąść i od razu napisać zarabiający plan zawierający w sobie strategię, MM itd.
Wszystko powstaje podczas żmudnych testów i tysięcy godzin spędzonych przed wykresami. Nie można robić np. tak: o widzę, że taki user z forum zarabia korzystając z ZL to i ja
NA PEWNO będę zarabiał na tym - wystarczy, że będę grał tak jak on.
Niestety tak to nie działa - co jednemu pasuje i to lubi - a co za tym idzie zarabia - innemu może nie odpowiadać np. z powodu tego, że nie potrafi odpowiednio identyfikować zachowania ceny. Za to doskonale potrafi identyfikować zachowanie ceny w okolicach poziomów s/r.
bfx - po Twoich wypowiedziach wnioskuję, że - bez urazy - jeszcze trochę drogi przed Tobą. Ale z każdym dniem i każdym tradem zbliżasz się do celu.
Jeśli lubisz to co robisz i nie wisi nad Tobą przymus "zarabiania od zaraz" bo zabraknie na życie to masz duże szanse na zostanie "pro"
Wg mnie każdy może nim zostać - pokazują to dobitnie przykłady z przeszłości. Albo ja - kiedyś nawet nie wiedziałem o istnieniu Fx. Dowidziałem się przypadkiem oglądając telewizję w październiku 2008 roku - wtedy szalał "kryzys". Oczywiście wiedziałem wcześniej o istnieniu - ogólnie mówiąc giełdy - ale miałem przekonanie, że aby zacząć się w to bawić trzeba mieć kupę kasy.
Forex był strzałem w dziesiątkę - gdy tylko o tym usłyszałem - google forex - wyskoczyło xtb

- pierwsze konto demo - pamiętam jak dziś pierwszą transakcję - bałem się kliknąć - jak sobie teraz to przypominam to robi się od razu weselej....
Będzie dobrze - luzzzz.