CO do trendu to masz racje i jednocześnie sie mylisz, już wyjaśniam
Podstawa to tak jak opisałeś wyższe szczyty i dołki trend wzrostowy, niższe dołki i szczyty trend spadkowy.
Tak wygląda teoria książkowa i niby wsystko jest cacy, a w praktyce nie wiele to daje, bo jak kupisz to się okaże że kupiłeś na szczucie i dupa \ jak sprzedasz to się okaże że sprzedałeś znowu na dołku i .... dupa
Wyjaśnię to wsystko na dzisiejszej transakcji i powiem jak ja to widzę.
1. Spójrz na mój slajd 1, widzisz na dole parę USDJPY akurat na H1 ale masz tam również W1\D1\H4\H1M30\M15\M5
2. moim ulubionym TF [ time frame \ czas na jakim gram ] to H1 tam szukam trendu, tu akurat jest spadkowy.
3. spójrz teras na czasy W1\D1 tam mamy trend wzrostowy [ czyli gram kont trendowo ]
4. jak widzisz zależne od TF różnie można interpretować trend, cała zabawa polega na tym by określić jak silny jest trend i kiedy jest jego koniec by nie umoczyć
5. Slajd 1 H1 tu widzisz trend spadkowy [ coraz niższe dołki i szczyty ] widzisz również korektę w górę gdzie ja zagrałem na samym jej szczycie pozycje krótką czyli zgodnie z trendem.
6. powody zajęcia transakcji
a] korekta całego ruchu spadkowego do 32,8 kolor niebieski
b] korekta mniejsza ruchu spadkowego do 61,8 kolor zielony
c] ostatni dołek kolor żółty
d] okrągła liczba poziom psychologiczny
e] połączenie współczynników 32,8\61,8 to tak zwane poziomy dinapolego silnie odwracają trend [ a wszystkie mamy je w ciasnej strefie ] wejście odrobinę spóźnione ale jest ok
7. jak widać wyznaczyłem trend i z nim sprzedałem ale teras haczyk
8. slajd 2 to M5 trend wzrostowy ja sprzedałem na jego szczycie czyli zagrałem kont trendowo . . . . . .
9. musisz sobie wybrać 2 TF i na ich podstawie wyznaczać trend i zawsze z nim graj [ trend główny ] w moim przypadku to H1, tylko pamiętaj żeby sprawdzić D1\H4 czy np. nie ma tam miejsca ważnego dla rynku w którym może on zareagować i zmienić kierunek jak tutaj, jeśli byś cały czas grał z trendem mniejszym M5 i kupował do byś stracił bo doszedł on do miejsca wyznaczonego na wyższym interwale H1 jako możliwy punkt zwrotny i powrót do trendu spadkowego
10. na takie punkty zwrotne uważaj nie zależnie na jakim TF grasz
11. podsumowanie, zawsze są dwa trendy ten główny w kierunku którego grasz i ten mniejszy [ korekta ] na którego końcu zawsze ustawiasz zlecenie, zgodnie z większym trendem [ musisz się dokładnie nauczyć określać trend, korektę, na różnych TF wybrać ulubione i grać, i im ciaśniejszy stop tym lepiej dla ciebie\ w mojej ocenie ]
Trenuj wyznaczanie takich możliwych stref zmiany trendu na różnych TF, jak złapiesz o co chodzi to zrobisz milowy krok do przodu powodzenia
W razie jeszcze jakiś pytań wstawiaj slajd i pytaj, jak mogę to pomogą
Powodzenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.