bfx journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Re: bfx journal

Nieprzeczytany post autor: bfx »

bfx pisze:Mam problem; wiem co robie źle, cały czas myślę o tym żeby tego nie robic i to robię :D
Spróbuję to załatwic tak: 1x wejście bez potwierdzenia = koniec na dzisiaj. Zobaczymy czy dam rade.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

bfx pisze:. Mam problem; wiem co robie źle, cały czas myślę o tym żeby tego nie robic i to robię :D
To się chyba zdarza większości w wielu dzianinach życia :)

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nemojimmy pisze: To się chyba zdarza większości w wielu dzianinach życia :)
W sumie to jest jak nałóg. Już z kilkoma sobie poradziłem to myślę że z tym też sobie poradzę.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Na granie tego czego nie chce się grać pomaga plan. Ktoś napisze, że znowu o tym samym pisze. Ale zobacz na forum - widziałeś gdzieś jakiś opis jak taki plan powinien wygladać ?

Nie chcę oceniać strategii która nie gram ale wg mnie Twoja metoda grania i dokładania pod prad jest conajmniej dziwna. Tak bawić się można przy dużym depo i dość dużym ograniu. Trochę to przypomina brute force w odmianie fx - bo kiedyś musi w końcu się odwrócić. A nie lepiej zdecydować się na coś prostego ? Np jakaś metoda oparta o średnie, choćby po to aby trochę się ograć a potem próbować PA w odmianach s/r zl s/d itp....

Wysłane za pomoca Tapatalk
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin pisze:Na granie tego czego nie chce się grać pomaga plan. Ktoś napisze, że znowu o tym samym pisze.
Ważne rzeczy trzeba powtarzac. Masz rację z tym planem, biorę się za to. Mam dużo zasad w głowie których się trzymam ale muszę to jasno określic.
Ale zobacz na forum - widziałeś gdzieś jakiś opis jak taki plan powinien wygladać ?
W sumie to nie, czekałem na twój ale się nie doczekałem :)
Nie chcę oceniać strategii która nie gram ale wg mnie Twoja metoda grania i dokładania pod prad jest conajmniej dziwna. Tak bawić się można przy dużym depo i dość dużym ograniu.

Dziwna może tak ale np. w tym tygodniu pomimo tego że połowa wejsc była niezgodna z tym co chce grac a połowa z tej dobrej połowy była stratna i tak wyszedłem na plus. Poza tym gram w ten sposób tylko 3 tygodnie.
Trochę to przypomina brute force w odmianie fx - bo kiedyś musi w końcu się odwrócić.
Nie wiedziałem że aż tak źle to wygląda :oops: Nawet jeśli, to nie szukam końców trendów. Może nie potrzebnie gram korekty, jak się zorientuje że to się nie opłaca to odpuszczę.
A nie lepiej zdecydować się na coś prostego ? Np jakaś metoda oparta o średnie, choćby po to aby trochę się ograć a potem próbować PA w odmianach s/r zl s/d itp....
Biorę tą opcje pod uwagę, jak nie dam rady po swojemu to tak zrobię. Na razie cieszy mnie to co robię i widzę w tym sens :)
Dziękuje Marcinie za rady. Wielki szacun dla Ciebie! Czytam ostatnio w pracy twój dziennik. Napewno coś z niego wyniosę. Dobry z Ciebie człowiek! :D

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Nie jest moja intencja nawracanie kogokolwiek na swój tok myślenia. Doskonale wiem, że NAJLEPSZE efekty osiaga się gdy gramy metoda przez siebie stworzona. Ja piszę tylko swój punkt widzenia, co dla mnie może być niedopuszczalne dla kogoś innego może być czymś normalnym.

Nie ma jednej metody na zarabianie, ale jest kilka wspólnych cech zyskownych sposobów - jedna z nich jest m.in. prostota. Inna cecha to - metoda musi dawać spokój psychiczny, a to osiaga się poprzez np ujęcie całego procesu w ramy proceduralne - tzn. m.in. takie stworzenie metod i nawyków umożliwiajacych późniejsze przeanalizowanie całego procesu krok po kroku w celu odnalezienia słabych elementów wpływajacych na ogólny profit (a to jest jeden z najważniejszych o ile nie najważniejszy wskaźnik danej metody).

Wysłane za pomoca Tapatalk
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin pisze: Nie chcę oceniać strategii która nie gram ale wg mnie Twoja metoda grania i dokładania pod prad jest conajmniej dziwna. Tak bawić się można przy dużym depo i dość dużym ograniu.
bfx pisze:Dziwna może tak ale np. w tym tygodniu pomimo tego że połowa wejsc była niezgodna z tym co chce grac a połowa z tej dobrej połowy była stratna i tak wyszedłem na plus. Poza tym gram w ten sposób tylko 3 tygodnie.
Wrócę jeszcze raz do tego. Przespałem się z tym co napisałeś i nie dawało mi spokoju o co Ci chodziło z tym dokładaniem pod prąd, bo ja nie dokładam pod prąd, rzadko w ogóle dokładam. Ale już chyba wiem. Jeśli na ostatnich stronach mojego dziennika zobaczyłeś niebieskie screeny z próbą gridowania pozycji to to tylko zabawa na demo i nie ma to nic wspólnego z tym co gram na live :) Mam nadzieję że o to Ci chodziło?
Nie jest moja intencja nawracanie kogokolwiek na swój tok myślenia. Doskonale wiem, że NAJLEPSZE efekty osiaga się gdy gramy metoda przez siebie stworzona. Ja piszę tylko swój punkt widzenia, co dla mnie może być niedopuszczalne dla kogoś innego może być czymś normalnym.
I pisz jak najwięcej :) Mi się podoba twój styl gry a nawet widzę wiele wspólnego, bez obrazy :)
Nie ma jednej metody na zarabianie, ale jest kilka wspólnych cech zyskownych sposobów - jedna z nich jest m.in. prostota. Inna cecha to - metoda musi dawać spokój psychiczny, a to osiaga się poprzez np ujęcie całego procesu w ramy proceduralne - tzn. m.in. takie stworzenie metod i nawyków umożliwiajacych późniejsze przeanalizowanie całego procesu krok po kroku w celu odnalezienia słabych elementów wpływajacych na ogólny profit (a to jest jeden z najważniejszych o ile nie najważniejszy wskaźnik danej metody).
Jak najbardziej się z tym zgadzam. Miałem już kilka takich planów ale jeszcze wtedy nie wiedziałem co chcę grac i co kilka tygodni musiałem robic nowe. Obecnym systemem gram tylko 3 tygodnie i nie zdążyłem tego jeszcze zrobic.
Dzięki.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Jak już tu zaglądasz Marcin to zadam Ci pytanko :) Ktoś inny też może coś dorzucic. Wymieniam niżej kilkanaście zachowań ceny które traktuję jako potwierdzenie albo zanegowanie kierunku na niższych interwałach. Podobnych zachowań szukam na wyższych interwałach w celu ustalenia tego kierunku. Mógłbyś coś dodac do tej listy bo na pewno jest więcej takich informacji na wykresie?

-FBO
-momentum
-przebicia ważnych poziomów
-reakcje na ważne poziomy
-ewentualne cele (ZL lub ekstrema)
-powrót po ZL
-długie knoty świec
-krótkie knoty (dalekie zamknięcia świec)
-zmiana prędkości ceny
-reakcja na przebity poziom od drugiej strony
-reakcja na ZL
-kierunek aktualnej i poprzedniej świecy z większego interwału
-trójkąty, kwadraty, flagi w trendzie też mile widziane

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

bfx journal

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Jak dla mnie to trochę za dużo tego. Nie ma potrzeby tak filtrować rynku ponieważ potęguje to fałszywe sygnały, a co za tym idzie stratne zagrania. Podstawowy błąd - granie wszystkiego co się rusza i trzeszczy. Wystarczą dwa albo trzy maksymalnie. To tylko takie moje zdanie. Poza tym niektóre z tych punktów w moim mniemaniu nie stanowią jeszcze sygnału do zajęcia pozycji, ale to kwestia dyskusyjna - kto jak postrzega rynek.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 sty 2014, 08:39 przez silveRbull, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

silveRbull pisze:Jak dla mnie to trochę za dużo tego. Nie ma potrzeby tak filtrować rynku ponieważ potęguje to fałszywe sygnały, a co za tym idzie stratne zagrania. Podstawowy błąd - granie wszystkiego co się rusza i trzeszczy. Wystarczą dwa albo trzy maksymalnie. To tylko takie moje zdanie. Poza tym niektóre z tych punktów w moim mniemaniu nie stanowią jeszcze sygnału do zajęcia pozycji, ale to kwestia dyskusyjna - kto jak postrzega rynek.
To nie są sygnały do zajęcia pozycji. To zachowania ceny które rozpoznaje i którymi się sugeruje przy określaniu sytuacji :)

ODPOWIEDZ