Potencjał MQL

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Re: Potencjał MQL

Nieprzeczytany post autor: lucek »

Sam ostatnio miałem ochotę napisać sobie EA więc zacząłem czytać dokumentację MQL4. Jako, że na co dzień programuję w innym języku to szybko mi to weszło do głowy. Ale to jest mały pikuś w porównaniu z tym co siedzi Ci w głowie. Napiszesz podstawowe EA, a później testujesz i DUP*. I sprawdzasz sobie na wykresie jak EA stawia zlecenia i dodajesz warunek żeby świece były większe niż, żeby knot był mniejszy niż itd itd itd. Tych warunków może być megaaaa dużo i warto pomyśleć nad dokumentacją jeśli to będzie coś bardziej skomplikowanego :)

//ps: jest w MQL coś takiego jak "prosty warunek"? ((variable==2)?var2=4:var2=0); ??
No pain, no gain

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Re: Potencjał MQL

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

arek2 pisze://ps: jest w MQL coś takiego jak "prosty warunek"? ((variable==2)?var2=4:var2=0); ??
W MQL5 tak, w MQL4 zdaje się, że nie
arek2 pisze:Napiszesz podstawowe EA, a później testujesz i DUP*. I sprawdzasz sobie na wykresie jak EA stawia zlecenia i dodajesz warunek żeby świece były większe niż, żeby knot był mniejszy niż itd itd itd. Tych warunków może być megaaaa dużo
Moim zdaniem nie ma sensu na siłę dopasowywać EA pod wykres - to ma sens tylko do pewnego stopnia, później EA zaczyna tracić właściwości generalizacji (zaczyna działać/przynosić zyski tylko w okresie testowym/dopasowywanym).
W ogóle najciekawsze EA to takie, które bazują na systemach samo uczących się ;) - matematyka rządzi! ;P

ODPOWIEDZ