Dywersyfikacja instrumentów

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Adrianoforex
Maniak
Maniak

Re: Dywersyfikacja instrumentów

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

DanielFX pisze:Polecam po prostu pościć robocika na wszystkich parach gdzie jest akceptowalny dla Ciebie średni spread.

Nie znam robota, który może grać na każdej parze, no chyba że robot typu martingale + grid.

Ale nawet te oparte na grid nie hulają na wszystkich instrumentach. Tam tez wbrew pozorom są zasady. No chyba, że mowa o stratnych gridach i martyngałach, których sporo za sprawą niedoświadczonych graczy. :mrgreen:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
DanielFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DanielFX »

Adrianoforex pisze:
DanielFX pisze:Polecam po prostu pościć robocika na wszystkich parach gdzie jest akceptowalny dla Ciebie średni spread.

Nie znam robota, który może grać na każdej parze, no chyba że robot typu martingale + grid.

Ale nawet te oparte na grid nie hulają na wszystkich instrumentach. Tam tez wbrew pozorom są zasady. No chyba, że mowa o stratnych gridach i martyngałach, których sporo za sprawą niedoświadczonych graczy. :mrgreen:
Pamiętam jest taki jeden robot.... FX Warrior właśnie oparty na martingale + grid (i też chyba nie na wszystkich parach może być puszczany), całkiem dobrze mu szło, nawet nie wiem jak teraz, no ale te robociki to wiadomo, są bardzo, bardzo ryzykowne.
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.

Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ForexGump »

Nie wiem dlaczego ciągle się porównuje mojego robota do innych lub z góry zakłada, że każdy automatyczny system jest skuteczny tylko przez pewien czas.
Więc jeszcze raz powiadam, że to jest robot Forexa Gumpa i nie korzystałem z żadnej literatury, cudzych doświadczeń, naukowych opracowań czy wskazówek traderów.
Wszystko zrobiłem raczej inaczej niż uczą na szkoleniach , a w tym :
- nie używam żadnych wskaźników przez innych stosowanych
- nie znam Bollingera, Elliota, Fibo, Povota i żadnych innych metod wyznaczania trendów
- nie wierzę w żadne formacje na wykresach, liczenie świeczek i mierzenie knotów
- nie stosuję StopLoss i żadne zlecenie nie jest zamknięte zleceniem Stop
- w przypadku opcji nie używam powszechnie stosowanych strategii niedźwiedzia, byka, motyla itp., gdyż mam własne

Ja nie neguję całej nauki, a po prostu wybrałem dla siebie zupełnie inną drogę dojścia do celu. Cały system nie ma nic wspólnego z tymi, które widzieliście i używa absolutnie innych zasad i metod - wszystko jest mojego pomysłu. Wspólne jest to, że służy do gry giełdowej i ma za zadanie więcej zarobić niż stracić ;)

Chyba nie ma sensu na forum zadawać żadnych pytań, gdyż nadajemy na innych falach i zamiast odpowiedzi są tylko sceptyczne komentarze. Ja się nie znam na książkowej teorii tradingu, a inni nie znają się na programowaniu lub naukach ścisłych, a forex jest im znany jedynie z perspektywy Metatradera czy innych małych platform dla lubiących poklikać. W takiej sytuacji trudno zrozumieć, że można poruszać się po rynku walutowym bez sztywnych spreadów, że można nie ponosić kosztów swapu, że można nie być oszukiwanym na poślizgach i przede wszystkim, że można handlować realnymi walutami na prawdziwym rynku zamiast handlować z brokerem itd.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

ForexGump pisze:Nie wiem dlaczego ciągle się porównuje mojego robota do innych lub z góry zakłada, że każdy automatyczny system jest skuteczny tylko przez pewien czas.
Zatem pozostaje tylko pogratulować odkrycia Św. Grala :D :shock:

Osobiście jestem bardzo ciekawy, czy system potwierdzi na dłuższą metę swą skuteczność w rzeczywistych inwestycjach.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Jak na razie to teoretyzujesz. Po wynikach zobaczymy co to za system i na czym hula. Skoro jak twierdzisz nie znasz i nigdy nie czytałeś o tych wszystkich składowych z których my korzystamy to skąd możesz wiedzieć, że twój system nie jest prawie identyczny jak ten grający np na formacjach liniowych. :D Skoro nie wiemy nic o tym top secret system może warto zobaczyć chociaż jego wyniki. Oczywiście mowa tutaj o wynikach nie na demo tylko live.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

ForexGump pisze: Chyba nie ma sensu na forum zadawać żadnych pytań, gdyż nadajemy na innych falach i zamiast odpowiedzi są tylko sceptyczne komentarze.
A co się dziwisz - chcesz robić wszystko inaczej. To musi budzić reakcje. To dajmy na to tak jakbyś na ulicy spotkał kogoś kto uparł się chodzić na rękach. Obraz generowany przez ludzkie oko jest obrócony o 180 stopni - więc może on ma rację a nie my - ale trudno w to uwierzyć.
ForexGump pisze: że można nie ponosić kosztów swapu
A to mnie zaciekawiłeś. To chyba nie będzie tajemnica - jak odpowiesz jakże to nie ponosisz kosztów swapu ??

A co do tematu:
- ja bym wybrał na podstawie testów pary na których stopy zwrotu są ze sobą najmniej skorelowane. Dopiero to zapewnia dewersyfikację. Ty na pewno jednak tej metody nie zastosujesz ... Nie wiemy co ma znaczenie dla Twojego systemu więc ciężko na takie pytanie odpowiedzieć.
Z płynnością też ciężko powiedzieć - co innego płynność w mt4, a co innego u brokera A czy B. Na dodatek sam piszesz, że grasz na opcjach, i w sumie nie wiadomo na jakich walorach (nie ma pewności czy to są kontrakty futures cfd czy coś innego). Więc ciężko jakoś sensownie Ci odpowiedzieć.
Green
Obrazek
Obrazek

Silezia

Nieprzeczytany post autor: Silezia »

pewnie magiczne konto islamic :568: ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

green7 pisze:
ForexGump pisze: Chyba nie ma sensu na forum zadawać żadnych pytań, gdyż nadajemy na innych falach i zamiast odpowiedzi są tylko sceptyczne komentarze.
A co się dziwisz - chcesz robić wszystko inaczej. To musi budzić reakcje. To dajmy na to tak jakbyś na ulicy spotkał kogoś kto uparł się chodzić na rękach. Obraz generowany przez ludzkie oko jest obrócony o 180 stopni - więc może on ma rację a nie my - ale trudno w to uwierzyć.
Też odniosłem podobne wrażenie. Pytanie na forum zadane po to, żeby otrzymać odpowiedzi z którymi na pewno się nie zgodzisz ;). Skoro masz swój system i pomysł na niego to nie ma co pytać tylko działać. A jeśli nie wiesz dokładnie jak to wysłuchaj i przeanalizuj rady bardziej doświadczonych. Czy wprowadzisz je w życie zależy już od tego czy coś w głowie nowego zaświta czy nie...

Skoro temat ma w nazwie "dywersyfikacja" i taki jest Twój cel to należy zrobić to co pisałem Ci na począktu i o czym teraz wspomniał Green. A jeśli chcesz robić 'wszystko na wszystkim' to po co dyskusja :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Silezia pisze:pewnie magiczne konto islamic :568: ;)
Magiczne konta islamic zwykle tak de facto nie są takie magiczne.
Albo płacisz swapy tylko inaczej (np. w zwiększonym spreadzie) albo nawet jeśli nie to broker zastrzega sobie, że może w każdej chwili wedle własnego uznania uznać, że wykorzystujesz sytuację i dowalić Ci opłaty za swapy wstecz ...
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ