Nie wiem dlaczego ciągle się porównuje mojego robota do innych lub z góry zakłada, że każdy automatyczny system jest skuteczny tylko przez pewien czas.
Więc jeszcze raz powiadam, że to jest robot Forexa Gumpa i nie korzystałem z żadnej literatury, cudzych doświadczeń, naukowych opracowań czy wskazówek traderów.
Wszystko zrobiłem raczej inaczej niż uczą na szkoleniach , a w tym :
- nie używam żadnych wskaźników przez innych stosowanych
- nie znam Bollingera, Elliota, Fibo, Povota i żadnych innych metod wyznaczania trendów
- nie wierzę w żadne formacje na wykresach, liczenie świeczek i mierzenie knotów
- nie stosuję StopLoss i żadne zlecenie nie jest zamknięte zleceniem Stop
- w przypadku opcji nie używam powszechnie stosowanych strategii niedźwiedzia, byka, motyla itp., gdyż mam własne
Ja nie neguję całej nauki, a po prostu wybrałem dla siebie zupełnie inną drogę dojścia do celu. Cały system nie ma nic wspólnego z tymi, które widzieliście i używa absolutnie innych zasad i metod - wszystko jest mojego pomysłu. Wspólne jest to, że służy do gry giełdowej i ma za zadanie więcej zarobić niż stracić
Chyba nie ma sensu na forum zadawać żadnych pytań, gdyż nadajemy na innych falach i zamiast odpowiedzi są tylko sceptyczne komentarze. Ja się nie znam na książkowej teorii tradingu, a inni nie znają się na programowaniu lub naukach ścisłych, a forex jest im znany jedynie z perspektywy Metatradera czy innych małych platform dla lubiących poklikać. W takiej sytuacji trudno zrozumieć, że można poruszać się po rynku walutowym bez sztywnych spreadów, że można nie ponosić kosztów swapu, że można nie być oszukiwanym na poślizgach i przede wszystkim, że można handlować realnymi walutami na prawdziwym rynku zamiast handlować z brokerem itd.