Stabilny portfel "konika"

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
beyond

Re: Stabilny portfel "konika"

Nieprzeczytany post autor: beyond »

Kimkolwiek pisze: teraz pewnie tak, ale pomysl jak to bylo kiedy sie uczyles :D
Nauka jest najlepsza w tym wszystkim :)

Jeśli nie jest to Twoja pasja to przecież nie musisz tego robić, są inne metody zarabiania. Trading jak każda dziedzina - wymaga masy czasu i długo trwa, zanim człowiek się czegoś nauczy. Także bez prawdziwego zainteresowania tematem będzie ciężko.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Kimkolwiek pisze:
MaciejWLKP pisze:Adrianoforex - długi czas sądziłem i szedłem w zaparte że m5 to idealny interwał, jednak po paru przemyśleniach i przeanalizowaniu wejść odpuściłem i obecnie tylko m15, różnica spora wg. mnie...
Kimkolwiek- coż, widocznie tym się różnimy- podejściem :) Jestem długodystansowiec i wierze w siebie i swój sukces:) Skoro lubię to i staram się uczyć cały czas to mogę to wiązać z sukcesem- a pieniądze przyjdą razem z nim.
i tego Ci zycze. Czytales dziennik midasa? to poczytaj
Poczytam, dzięki, i również sukcesów życzę :564:
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
pedro
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: pedro »

Kimkolwiek pisze:no wlasnie i to jest odp. dlaczego uczymy sie forexu. Nie dla forexu samego w sobie tylko dla korzysci ( pieniedzy)
Siema,

dwa słowa od 'ducha' śledzącego wątek od początku ;) ... Wielki szacun dla Ciebie Adriano, za wyniki i podejście do tematu. Podziwiam : )

@Kimkolwiek. Co znaczy uczyć się forexu? : ) Uczysz się analizowania wykresów, czy wchodzenia w pozycje, prowadzenia jej, zgarniania TP, lub odwrotnie czyli SL... ?

Fundamentami zajmuje i interesuje się jakieś 20 lat, walutami i giełdami jakieś 5 lat, wykresami 6 miesięcy... Tradeowania ucze się od 3 tygodni ;) ... Trader nie musi być wybitnym analizatorem wykresów (patrz autor tego wątku ;)), ale ma to coś, czego żaden robot zrozumieć nie może ;) z drugiej strony wybitny analizator wykresów może być tragicznie złym traderem : ) ... mix odpowiedniej wiedzy, umiejętności zarządzania emocjami, doświadczenia i tego czegoś co trudno opisać może dać podstawy żeby być dobrym traderem ;)

bo rysować kreski na wykresach i analizować oscylatory to ja sobie moge najlepiej nawet na świecie, ale pieniędzy z tego nie będzie dużych ;)

nie każdy może być prawnikiem, lekarzem, murarzem czy traderem ;)

Pozdrawiam serdecznie autora!

bless,
Jutro też jest dzień.
Trend is Your Friend... a setup Twoja stara!

Witam wszystkich serdecznie. Prawda jest taka, że trzeba być nieźle ukierunkowanym debilem, żeby zarobić milion dolarów. - A. Ostrowski

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Adrianoforex pisze:
pozytyw pisze:Zaccny, Adrianoforex z tego co widzę lubi takie małe off topic :D
Ja mam takie pytanie Adrianoforex. Może już pisałeś o tym ale przebić się przez wszystkie Twoje posty to raczej niemożliwe :D . Chodzi mi o to, że kiedy dokładasz do stratnych pozycji to masz jakiś schemat zwiększania lota? Kiedy wiesz, że dalej nie ma sensu dokładać?
Gratuluję oczywiście wyników i pozdrawiam.

Mam schemat, ale nie jest on taki sztywny jakby to się wydawało. W pewnym stopniu zależy od sytuacji na danej parze i sytuacji około rynkowej. Czasami zaczynam od 0,1 lota a czasami nawet od 0,5 lota. Kolejną pozycję staram się zwiększać o 100% trzecią pomiędzy 70 a 100%. Kolejne już znacznie mniej. Staram się ostatniej nie dawać większej niż 2,27 lota. Ilość pozycji na max to 8-9, ale zdarza się to niezmiernie rzadko.
Dla mnie to ciekawe co piszesz. Chodzi o sposób trejdowania. Powiem szczerze, że nigdy nie patrzyłem jak to wychodzi na gridzie czy martyngale (jak kto woli :D ). Odkąd sięgam pamięcią to wszyscy to odradzają więc nawet nie sprawdzałem...
Edit. Z tego co pamiętam martyngal polega na dokładaniu do stratnych pozycji odpowiednio zwiększając lota tak aby ostatnia pozycja pokryła straty i jeszcze zarobiła.Tak?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2014, 22:28 przez pozytyw, łącznie zmieniany 1 raz.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Kimkolwiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kimkolwiek »

Prawda. Ja jestem neutralny co do forexu samego w sobie. Ciezko jest polaczyc hobby z zarabianiem. Forex wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem. Lubie jezdzic rowerem to moje hobby ale latwiej jest zostac traderem niz wygrac tour de france i zarobic pieniadze rozumiesz o co mi chodzi?
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.

WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

pedro pisze:
Kimkolwiek pisze:no wlasnie i to jest odp. dlaczego uczymy sie forexu. Nie dla forexu samego w sobie tylko dla korzysci ( pieniedzy)
Siema,

dwa słowa od 'ducha' śledzącego wątek od początku ;) ... Wielki szacun dla Ciebie Adriano, za wyniki i podejście do tematu. Podziwiam : )

@Kimkolwiek. Co znaczy uczyć się forexu? : ) Uczysz się analizowania wykresów, czy wchodzenia w pozycje, prowadzenia jej, zgarniania TP, lub odwrotnie czyli SL... ?

Fundamentami zajmuje i interesuje się jakieś 20 lat, walutami i giełdami jakieś 5 lat, wykresami 6 miesięcy... Tradeowania ucze się od 3 tygodni ;) ... Trader nie musi być wybitnym analizatorem wykresów (patrz autor tego wątku ;)), ale ma to coś, czego żaden robot zrozumieć nie może ;) z drugiej strony wybitny analizator wykresów może być tragicznie złym traderem : ) ... mix odpowiedniej wiedzy, umiejętności zarządzania emocjami, doświadczenia i tego czegoś co trudno opisać może dać podstawy żeby być dobrym traderem ;)

bo rysować kreski na wykresach i analizować oscylatory to ja sobie moge najlepiej nawet na świecie, ale pieniędzy z tego nie będzie dużych ;)

nie każdy może być prawnikiem, lekarzem, murarzem czy traderem ;)

Pozdrawiam serdecznie autora!

bless,

Pedro wielkie dzięki za to podsumowanie. Jedno z najtrafniejszych jakie czytałem.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
Kimkolwiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kimkolwiek »

pozytyw pisze:
Adrianoforex pisze:
pozytyw pisze:Zaccny, Adrianoforex z tego co widzę lubi takie małe off topic :D
Ja mam takie pytanie Adrianoforex. Może już pisałeś o tym ale przebić się przez wszystkie Twoje posty to raczej niemożliwe :D . Chodzi mi o to, że kiedy dokładasz do stratnych pozycji to masz jakiś schemat zwiększania lota? Kiedy wiesz, że dalej nie ma sensu dokładać?
Gratuluję oczywiście wyników i pozdrawiam.

Mam schemat, ale nie jest on taki sztywny jakby to się wydawało. W pewnym stopniu zależy od sytuacji na danej parze i sytuacji około rynkowej. Czasami zaczynam od 0,1 lota a czasami nawet od 0,5 lota. Kolejną pozycję staram się zwiększać o 100% trzecią pomiędzy 70 a 100%. Kolejne już znacznie mniej. Staram się ostatniej nie dawać większej niż 2,27 lota. Ilość pozycji na max to 8-9, ale zdarza się to niezmiernie rzadko.
Dla mnie to ciekawe co piszesz. Chodzi o sposób trejdowania. Powiem szczerze, że nigdy nie patrzyłem jak to wychodzi na gridzie czy martyngale (jak kto woli :D ). Odkąd sięgam pamięcią to wszyscy to odradzają więc nawet nie sprawdzałem...
Ostatnio czytalem ciekawy temat o martyngale na forex factory. wplacasz 100 dolarow robisz 15 z rzedu zyskowych transakcji po 10 pipsow i jestes bogaty :D oczywiscie trzeba isc all in zaraz znajde ta tabelke i wam wysle. Wyglada to calkiem realnie :)
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.

WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

I widzisz kimkolwiek właśnie przez to ze szukasz takich szybkich strzałów nie dajesz sobie rady:-) tu trzeba powoli.... Spieszy Ci się gdzieś? Jeśli tak to miłego "dawcowania" kapitalu;-)

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Co do time frame:

- dostosujcie je do swojego temperamentu
- dostosujcie go do wolnego czasu jaki poza innymi obowiązkami macie w ciągu dnia

Co do grida:

- ludzie nie stosują kompletnie SL czy innych technik zabezpieczających przed stratami, uważając, że maja tyle kasy na koncie, aby uśredniać w nieskończoność
- takie podejście wymusza kolejne, bardzo złe zachowanie, czyli twierdzenie, że sam moment pierwszego wejścia jest mało istotny
- guzik prawda, moment pierwszego wejścia w gridzie jest bardzo istotny
- trzeba mieć z góry określoną ilośc pozycji, które otworzymy, tzw. maxa, u mnie jest to max 8-9 i the end
- niezmiernie istotnym jest podział proporcji w poszczególnych pozycjach, ja zaczynam od małej i zwiększam, a gdzie indziej wyczytałem, że na gridzie pierwsza pozycja musi być największa :shock: :shock: :shock: :shock:

Grid to taka sama metoda jak inne. Ludzie padają jak kawki nie na założeniach danego systemu, ale na braku SL i na fatalnym money managment.

Zarabiałem już na przecięciu średnich, na jednej średniej i formacji świecowej, zarabiałem na oscylatorach. Ale uwierzcie mi to sa tylko składowe. najważniejsze jest własciwe money managment i SL.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

A mógłbyś opisać te główne tf'y? W sensie komu wg. ciebie który pasuje itd. :)?

Zablokowany